Menu

De Herman Teeuwen Memorial uitgelicht

donderdag 3 september 2020

VVV-Venlo – Borussia Mönchengladbach, het is een affiche om je vingers bij af te likken. Vrijdag 4 september staat deze wedstrijd op de rol. Het is de 17e editie in de strijd om de Herman Teeuwen Memorial. In Covebo Stadion – De Koel – wordt vrijdag afgetrapt om 19.00 uur.

Een bijzondere wedstrijd in het kader van een bijzondere man én speler van VVV-Venlo: Herman Teeuwen. De Herman Teeuwen Memorial uitgelicht:

In een notendop
Na het overlijden van Herman Teeuwen in oktober 2003 heeft VVV in juli 2004 als eerbetoon aan dit clubicoon de Herman Teeuwen Memorial in het leven geroepen. Tot nu toe werden derhalve 16 edities afgewerkt van de Herman Teeuwen Memorial. Zeven keer won VVV-Venlo de HTM, twee keer hield het de bokaal in de Koel na een gelijkspel en strafschoppen. De tegenstander ging tot nu toe zeven keer in totaal met de bokaal aan de haal. Dat gebeurde twee keer na een gelijkspel over 90 minuten en strafschoppen na afloop.

VVV wist in totaal 23 keer te scoren tijdens de HTM. Dat deed de tegenstander tot nu toe maar 16 keer.

Winnaarsoverzicht
Welke clubs wonnen door de jaren heen de Herman Teeuwen Memorial? VVV-Venlo mocht de bokaal zelf het vaakst omhoog hijsen. Dat gebeurde in de geschiedenis negen keer tot nu toe. Er waren zeven tegenstanders die de wisseltrofee mee naar huis namen. Nog geen enkele tegenstander presteerde het om de bokaal twee keer in de wacht te slepen.

Het overzicht: vermeld staan het aantal overwinningen, de club en de editie(s) die werd(en) gewonnen.

9 VVV-Venlo ( 2005, 2006, 2008, 2009, 2011, 2013, 2016, 2017, 2018 )
1 Anderlecht ( 2004 )
1 PSV ( 2007 )
1 Borussia Mönchengladbach ( 2010 )
1 Osasuna ( 2012 )
1 AZ ( 2014 )
1 PEC Zwolle ( 2015 )
1 Panathinaikos ( 2019 )

Topscorersoverzicht
Wie maakte de doelpunten dan in de Herman Teeuwen Memorial-geschiedenis? Dat waren er teveel om allemaal op te nemen. Als we gaan kijken naar de ‘topscorers’ (goals in de strafschoppenreeksen tellen in dit overzicht niet mee), dan vinden we drie spelers bovenaan terug. Eén daarvan zou zijn totaal tijdens de huidige editie kunnen opvijzelen en zich kunnen kronen tot de enige topscorer: Vito van Crooij.

3 Leon Kantelberg (VVV-Venlo)
3 Vito van Crooij (VVV-Venlo)
3 Ralf Seuntjens (VVV-Venlo)
2 Ibrahim Afellay (PSV)
2 Keisuke Honda (VVV-Venlo)

VVV-spelers die de meeste Herman Teeuwen Memorials wonnen
Niemand speelde zo vaak een Herman Teeuwen Memorial als Niels Fleuren. De ‘VVV-mastodont’ speelde in totaal 276 officiële wedstrijden voor de Venlose club en trad 12 keer aan in de strijd om de Herman Teeuwen Memorial. Liefst zes keer wist Fleuren de bokaal te winnen met zijn team.

Frank van Kouwen en Jerold Promes  (vier uit zes keer) komen in de buurt, maar redden het net niet tegenover de in Boxmeer geboren verdediger.

Van de nog actieve VVV-ers is Danny Post degene die de Herman Teeuwen Memorial bokaal het vaakst in de lucht mocht heffen: drie keer.

Jongste VVV-spelers die een Herman Teeuwen Memorial speelden
Niels Fleuren komen we nog een keer tegen aan de kop van een mooi rijtje. Hij was de jongste VVV-er in de geschieneis die zijn eerste Herman Teeuwen Memorial speelde. Hij wordt gevolgd door een speler die momenteel ook in de selectie van trainer Hans de Koning zit: Yahcuroo Roemer.

1 Niels Fleuren ( 2004 - 17 jaar, 8 maanden, 22 dagen)
2 Yahcuroo Roemer ( 2018 - 18 jaar, 5 dagen)
3 Willem Janssen ( 2004 - 18 jaar, 19 dagen)
4 Soufiane Dadda ( 2008 - 18 jaar, 1 maand, 12 dagen)
5 Selman Sevinç ( 2013 - 18 jaar, 3 maanden, 8 dagen)
6 Daan Verlijsdonk ( 2013 - 18 jaar, 3 maanden, 29 dagen)

VVVaria
Enkele leuke VVV-feitjes uit de historie van de Herman Teeuwen Memorial:

- Ralf Seuntjens is de enige speler die in drie verschillende edities van de Herman Teeuwen Memorial tot scoren kwam. Twee spelers scoorden in twee HTM-wedstrijden: Leon Kantelberg (VVV-Venlo) en Ibrahim Afellay (PSV). Tot nu toe is er geen enkele speler geweest die namens twee clubs een HTM-doelpunt maakte.

- Vito van Crooy is de speler die het vaakst in één HTM-wedstrijd scoorde: in 2016 maakte hij drie goals tegen West Ham United Developent Squad.

 - Arno Arts ( 1969 ) is de enige in de jaren zestig geboren speler die in Herman Teeuwen Memorial-verband voor VVV uitkwam.

- De Braziliaan Marilia is de enige speler uit de VVV-historie die op zijn verjaardag een wedstrijd om de Herman Teeuwen Bokaal speelde. Op 22 juli 2006 werd Marilia 31 jaar en won hij met VVV van Borussia Mönchengladbach.

- De enige trainer die drie keer de Herman Teeuwen Bokaal won is Maurice Steijn: in zowel 2016, 2017 als 2018 was hij de winnende coach.

- De meest doelpuntrijke ontmoeting was de HTM van 2016. In die editie vielen maar liefst zeven goals: zes voor VVV en één voor West Ham United Development Squad.

- Het snelste doelpunt in de Herman Teeuwen Memorial-geschiedenis werd gemaakt door Tino-Sven Susic. Al na twee minuten zette hij VVV-Venlo in 2018 op voorsprong tegen FC Twente.

Deze speciale editie van de Herman Teeuwen Memorial, gespeeld in een Coronaperiode met diverse beperkende maatregelen, is vrijdag 4 september zowel in Nederland als in Duitsland live te volgen. L1-tv zendt de wedstrijd vanaf 19.00 uur via een livestream uit op Facebook. BMG-tv is present om de wedstrijd op de Duitse kanalen te streamen.

 

mf2