Menu

Met 10 man onderuit tegen AZ

zaterdag 20 februari 2021

Voor de derde keer in zeven dagen mochten de spelers van VVV-Venlo het wedstrijdtenue aantrekken. Ditmaal voor de confrontatie met AZ Alkmaar in Covebo Stadion - De Koel -. Na de bekeroverwinning in Almelo op NEC Nijmegen, die weliswaar na verlenging tot stand kwam via het beslissende doelpunt van invaller Meritan Shabani, waren er wel wat kleine pijntjes bij de Venlonaren. Zo moesten Kristopher Da Graca en Roy Gelmi, het verdedigingsduo van afgelopen weken, nu samen plaatsnemen op de bank. omdat beide niet fit genoeg waren om 90 minuten te maken. Chris Kum en Arjan Swinkels waren hun logische vervangers. 

Vanaf de eerste minuut liet AZ zien waarvoor het naar Venlo was gekomen: VVV-Venlo kapotspelen op hoog tempo. Dat leidde in de eerste vijf minuten tot twee kleine mogelijkheden van aanvoerder Koopmeiners, echter nog zonder veel gevaar. De thuisploeg liet in de 9e minuut voor de eerste keer van zich horen, nadat Vito van Crooij een vrije trap voor het doel slingerde. Georgios Giakoumakis kreeg er het hoofd tegenaan, maar mikte naast het doel van keeper Bizot. Enkele minuten later volgde een ware belegering van het Venlose doe. De bal wist Thorsten Kirschbaum echter niet te passeren, mede dankzij de hulp van het aluminium. Dat gebeurde even later wel. Karlsson kreeg op links te veel ruimte en zette Tobias Pachonik én Vito van Crooij op het verkeerde been, waardoor hij volledig vrij kwam om het doel van Thorsten Kirschbaum onder vuur te nemen. Zijn krul eindigde tegen het zijnet, maar voor VVV aan de verkeerde kant: 0-1. Het was voor AZ, zo bleek een fase later, letterlijk een ruggensteuntje om achterover te gaan leunen. Het was namelijk VVV-Venlo wat het spel daarna langzaam maar zeker overnam en gevaarlijker werd.

In de 24e minuut lag ineens de 1-1 in het netje. Een vrije trap van Vito van Crooij op rechts werd prima binnen gekopt door Christos Donis. En zo stond het weer gelijk. Daarna dicteerde de thuisploeg het spel. Een grote kans was er 10 minuten later via Leon Guwara. Hij joeg het leer echter te hard voor het doel, waardoor er niemand tegenaan kon lopen. Even later was de volgende kans niet aan Torino Hunte besteed. Hij liet de bal te ver van zijn voet wegspringen toen hij in kansrijke positie de bal trachtte aan te nemen. VVV-Venlo werd dreigender en dreigender. Vijf minuten voor rust zette Georgios Giakoumakis voor en dacht Zinedine Machach de bal binnen te trappen. Hij maaide echter over de bal heen, waardoor de stand op 1-1 bleef steken bij rust. Ook een kopbal van Boadu op de achterlijn, twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd van de eerste helft bracht daar geen verandering meer in.

De tweede helft was nog maar nauwelijks dertig seconden oud, of Thorsten Kirschbaum had al een bal klemvast. Midtsjø dacht de Duitse goalie van ver te kunnen verschalken, maar dan had hij de beelden van afgelopen zondag niet bestudeerd. Kirschbaum is niet voor één gat te vangen. Daarna gebeurde er een fase erg weinig spannends. VVV hield het veld goed klein en zat er kort op in de duels. AZ trachtte die vestiging te omsingelen, maar dat lukte maar bij tijd en wijle. Toch kwamen de bezoekers wederom op voorsprong, toen Gudmundsson zich op het middenveld goed vrij kapte en zijn spits in wilde spelen. Een sliding van Christos Donis bracht de bal echter per ongeluk bij Evjen, die daardoor vrij voor Thorsten Kirschbaum opdook en de 1-2 aantekende. Het was niet het enige onfortuinlijke moment in die fase. In de 56e minuut raakte Chris Kum de bal twee keer niet lekker en moest hij zijn eigen fout herstellen door Boadu in een doorgebroken situatie naar de grond te trekken. Scheidsrechter Kamphuis was resoluut: rood voor de centrale verdediger en VVV verder met 10 man. Onmiddellijk werd Christos Donis gewisseld voor een nieuwe centrale man: Kristopher Da Graca. Wat resteerde was een vrije trap voor AZ, die door Koopmeiners hard op doel werd geschoten. Thorsten Kirschbaum had echter goed in de smiezen waar de Oranje-international de bal binnen wilde schieten. Hij keerde het leer dan ook met verve. Even later kon hij echter geen redding meer brengen op een liggende inzet van Boadu. De spits lag in de vijfmeter, maar wipte de bal met zijn rechter hoog in het dak van het doel: 1-3. In de 70e minuut kwam Hans de Koning op de proppen met een dubbele wissel: Meritan Shabani, de matchwinner van de bekerwedstrijd, en Steffen Schäfer kwamen binnen de lijnen voor Torino Hunte en Leon Guwara.

Ondertussen bleef AZ aanvallen en VVV verdedigen. Met 21 spelers, behalve de keeper van AZ, op de helft van VVV waren de ruimtes beperkt en dus leverde het geen grote kansen op. Het aantal hoekschoppen liep ook aardig op en illustreerde het spelbeeld: 2-12 in het voordeel van de Alkmaarders. De verdediging stond aardig hun mannetje en ook Kirschbaum keepte een puike pot.

Zo’n tien minuten voor tijd was daar ineens VVV weer. Pachonik bereikte Giakoumakis maar die hoek bleek te lastig om Bizot te passeren. Zelfs voor onze Griekse held dus.. In de 85e minuut werd het ook nog eens 1-4. Boadu verschalkte onze doelman met een binnentikker. De wedstrijd ging daarna als een nachtkaars uit. Beide ploegen vonden het wel prima. AZ stak er geen energie meer in en VVV hield zich voornamelijk bezig met tegenhouden. En dus bleef de 1-4 na twee minuten extra blessuretijd ook op het scorebord staan.

De volgende wedstrijd vindt plaats op 27 februari, ditmaal geen doordeweeks speelronde dus. Tegenstander is dan Vitesse dat we drie dagen later weer treffen in de halve finale van het bekertoernooi.

VVV-Venlo - AZ 1-4 ( 1-1 )
15. Karlsson 0-1 , 24. C.Donis 1-1, 56. Evjen 1-2, 64. Boadu 1-3, 85. Boadu 1-4
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel: Wijndal
Rood: Kum

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Swinkels, Kum, Guwara (Shabani/70 ), Post, Machach, C.Donis (Da Graca/60 ), V.v.Crooy, Giakoumakis, Hunte (Schäfer/70 )

AZ: Bizot, Sugawara, Letschert, Martins Indi, Wijndal, Midtsjö, Gudmundsson, T.Koopmeiners, Evjen(Goudmijn/83 , Boadu, Karlsson (De Wit/87 )

mf2