Menu

VVV verliest na strafschoppen

woensdag 27 oktober 2021

VVV-Venlo is door NAC Breda dinsdagavond uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker. De Venlonaren hadden het in de eerste helft lastig in Breda, maar dankzij een weergaloos afstandsschot van Yannick Leliendal kwam VVV toch op voorsprong. In de slotfase van het duel incasseerde het echter de gelijkmaker en dus moest het in de verlenging gebeuren. In die verlenging werd er niet gescoord en kwam het dus aan op strafschoppen. VVV miste tweemaal en zo bekerde NAC door.

Trainer Jos Luhukay koos in Breda voor een flink gewijzigde opstelling. Vergeleken met de laatste competitiewedstrijd tegen De Graafschap ( 1-2 verlies ) stonden er maar liefst zeven andere namen in de basis: Delano van Crooij, Kristopher Da Graca, Yannick Leliendal, Mitchell van Rooijen, Joeri Schroijen, Aaron Bastiaans en Ertan Hajdaraj mochten het laten zien van Luhukay. Een van die nieuwe namen was in de negende minuut ook voor het eerst gevaarlijk namens VVV. Van Rooijen kreeg de bal net buiten de zestien voor zijn voeten na een goede actie en voorzet van rechtsback Tobias Pachonik, maar schoot ruim over het Brabantse doel. Vijf minuten later kreeg NAC een vergelijkbare kans via Boris van Schuppen. Van iets dichterbij dan Van Rooijen kort daarvoor schoot ook Van Schuppen echter over het doel.

Kansen voor NAC, werelddoelpunt voor VVV
Die kans voor de thuisploeg bleek het startsein voor een periode waarin VVV serieus onder druk kwam te staan. Kaj de Rooij kon al een keer alleen op Van Crooij af, maar de doelman van VVV kon opgelucht ademhalen toen de grensrechter zijn vlag omhoog stak voor buitenspel. Even later moest Van Crooij wel handelend optreden en dat deed hij uitstekend. De goalie voorkwam met een knappe reflex dat voormalig VVV-speler Ralf Seuntjens van dichtbij voor de 1-0 tekende. In de 25ste minuut had Van Crooij geen antwoord op een goed schot van Van Schuppen, maar dit keer werd de doelman van VVV gered door de paal. Ook met vijf verdedigers kregen de Venlonaren weinig grip op NAC, dat er bij vlagen gevaarlijk uitkwam. Toch was het VVV dat na een halfuur uit het niets op voorsprong kwam. Na een perfect lopende aanval kwam de bal terecht bij Leliendal en hij aarzelde geen moment. De linksback kwam naar binnen en schoot de bal met rechts op weergaloze wijze in de kruising achter NAC-doelman Nick Olij: 0-1.

Grote kansen op 0-2
Dat heerlijke doelpunt gaf VVV zichtbaar vleugels. In het restant van de eerste helft waren de bezoekers de bovenliggende partij, maar dat resulteerde voor rust niet meer in uitgespeelde kansen op de tweede Venlose treffer. Ook na rust vielen er in de openingsfase geen serieuze kansen te noteren aan beide kanten van het veld. Totdat Van Crooij na ruim een uur spelen serieus werd getest. De doelman zorgde er met een uiterst knappe redding op katachtige wijze echter voor dat VVV de voorsprong behield. Kort daarna kreeg VVV zelfs de uitgelezen kans om de marge te verdubbelen. De aanvaller ging helemaal alleen op NAC-doelman Olij af en leek de Limburgers op 2-0 te zetten. Schroijen kreeg de bal echter niet voorbij Olij en zo bleef het uiterst spannend in het Rat Verlegh Stadion. Tien minuten voor tijd was VVV opnieuw dicht bij de 0-2 via invaller Sven Braken, maar opnieuw bleek Olij een lastig te passeren doelman.

Deksel op de neus
Het uitblijven van de tweede Venlose treffer kwam VVV in de laatste minuten duur te staan. Een slotoffensief van NAC leidde in de 89ste minuut namelijk tot de gelijkmaker van Thom Haye. De invaller schoot de bal van afstand in de kruising en liet de tot dat moment niet te passeren Van Crooij kansloos. Na acht minuten blessuretijd kon VVV zich op gaan maken voor een zenuwslopende verlenging. In de eerste helft van die verlenging kroop VVV door het oog van de naald. Invaller Moise Adilehou leek NAC namelijk op voorsprong te schieten, maar VVV werd voor de tweede keer gered door de paal. De Venlonaren kwamen zelf niet veel verder dan een afstandsschot van Kees de Boer dat naast rolde.

Zenuwslopend slot
In de tweede helft van de verlenging was het overleven geblazen voor VVV. De ploeg van Luhukay leek vooral te moeten hopen op strafschoppen en omdat er niet meer gescoord werd, kwam het daar ook op aan. Voor VVV namen Braken, Koglin, van Dijck en de Boer een strafschop. De strafschop van Koglin en de Boer werden gestopt door doelman Olij. Van Crooij wist na een uitstekende 120 minuten gespeeld te hebben helaas geen strafschop tegen te houden. NAC Breda won met 4-2 in strafschoppen. Zo eindigde het bekerseizoen voor VVV-Venlo vroegtijdig.

NAC Breda – VVV-Venlo: 1-1* ( 0-1 )
33. 0-1, Yannick Leliendal.
89. 1-1, Thom Haye.

*NAC Breda wint na strafschoppen ( 4-2 ).

Opstelling NAC Breda: Nick Olij, Danny Bakker, Dion Malone, Michaël Maria ( 94. Jethro Mashart), Ruben Ligeon ( 75. Moreno Rutten), Yassine Azzagari ( 61. Thom Haye), Sabir Agougil ( 85. Moise Adilehou), Boris van Schuppen, Kaj de Rooij ( 45. Odysseus Velanas), Pjotr Kestens ( 75. Ezechiel Banzuzi), Ralf Seuntjens.

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij, Tobias Pachonik ( 76. Joep Munsters), Tristan Dekker, Brian Koglin, Kristopher Da Graca, Yannick Leliendal ( 69. Simon Janssen), Mitchell van Rooijen, Kees de Boer, Aaron Bastiaans ( 58. Yahcuroo Roemer), Ertan Hajdaraj ( 76. Sven Braken), Joeri Schroijen.

 

mf2