Menu

De laatste stap

Het coördineren van de doorstroming van spelers naar de selectie van VVV Venlo 1… Laten we beginnen met het feit dat je in het oudste team binnen de jeugdopleiding spelers probeert voor te bereiden op een toekomst in het betaalde voetbal. Dit is een bewustwordingsproces en groeit naarmate ze verder doorstromen binnen de opleiding.
Echter, de scheidingslijn hierin is heel dun. Welke spelers willen en kunnen zich daadwerkelijk onderscheiden van de anderen? Wie heeft er uiteindelijk alles voor over om te willen slagen? Niet alleen talent of aanleg zullen hierin doorslaggevend zijn.

Laten we eerlijk zijn, voor een enkeling is dit maar weggelegd. Voor vele anderen ligt er een andere toekomst in het verschiet. Spelers zullen zich ervan bewust moeten zijn dat ze op een professionele manier hun sport moeten bedrijven. Een juiste mentaliteit speelt hierin ook een grote rol. Zij willen er immers “hun brood” mee gaan verdienen en hopen dat het spelletje dat voetbal heet uiteindelijk hun ‘vak of werk’ zal worden.
Daar komt, en dat weten we allemaal…veel meer bij kijken dan alleen maar simpelweg tegen een balletje trappen. Zelfstandigheid, vastberadenheid, doelgerichtheid en doorzettingsvermogen zijn zomaar een aantal kernelementen die ervoor nodig zijn om wellicht die laatste stap te kunnen maken. Als trainer/coach voel ik mij verantwoordelijk om spelers dagelijks “de spiegel voor te houden” in het kader van hun ontwikkeling en om ze voor te bereiden op die volgende stap. Dit valt samen met een intensieve samenwerking met de staf van VVV Venlo 1 en Hoofd Jeugdopleiding. Dit betekent concreet dat spelers nauwlettend in de gaten worden gehouden in dit dagdagelijkse proces.

De belasting en belastbaarheid van de individuele spelers zal steeds goed moeten worden gemonitord. Die laatste stap naar de selectie is soms (heel) dichtbij;
Om er uiteindelijk bij te komen is de eerste stap, maar om er daadwerkelijk bij te blijven…hierin ligt voor ons de grootste uitdaging.

Jordy Reneerkens
Trainer-Coach O19 / Coördinator doorstroom 1e elftal

mf2