Menu

Jeugdscouting

Dat onze Opleiding de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts heeft gezet in allerlei facetten is de afgelopen periode duidelijk geworden in het talent dat doorgestroomd is naar ons 1e elftal. Een mooie beloning voor ons als Opleiding en een stimulans voor al die jeugdspelers die dagelijks hard werken om hun grote droom te realiseren: profvoetballer worden!

Mooi al dat succes momenteel, maar vragen die wij ons intern dagelijks stellen zijn: Hoe kunnen wij als Opleiding er nu voor zorgen dat we door blijven groeien? Hoe kunnen we wederom de volgende stappen zetten zodat ook in de komende jaren weer het veelvuldig aanwezig talent kan doorstromen naar onze hoofdmacht?

Een van de bepalende factoren om door te groeien als Opleiding is onze jeugdscouting. Blijft de kwaliteit van onze selecties gewaarborgd? Heeft de speler die instroomt de potentie en voorwaarde om zich dusdanig te ontwikkelen om het betaald voetbal te halen? Lastige vragen waar we moeilijk antwoord op kunnen geven.

Toch zijn er wekelijks vele jeugdscouts vanuit VVV-Venlo te vinden op jullie amateurvelden. Op basis waarvan scouten we dan spelers bij jullie vereniging? Wij hebben helaas niet de faciliteiten om spelers fysiek en cognitief te testen zodra ze op stage komen om te kijken of ze aan onze verwachtingen voldoen. Het hedendaagse voetbal speelt zich veel af in de kleine ruimtes, wat betekend dat een speler in staat moet zijn om snel keuzes te maken en om te anticiperen in plaats van te reageren. Door de snelheid van het spel wordt er van de spelers ook steeds meer gevraagd op het atletisch gebied. Twee pijlers waar wij ook zeker onze visie op talent aan hebben gekoppeld.

Waar beoordelen wij spelers nu eigenlijk op voordat ze op stage komen en wat doet ons bepalen of een speler kan instromen in onze Opleiding? Een speler die bij VVV-Venlo in de Opleiding wil instromen, moet voldoen of een hoge potentie hebben in de volgende vaardigheden en eigenschappen: competitief en strijdvaardig zijn, onderscheidend vermogen tonen, technisch vaardig zijn, onverschrokken en assertief zijn, vermogen hebben om samen te werken, plezier uitstralen, denken in (voetbal)oplossingen, zelfregulerend leren, aanpassingsvermogen tonen: geen excuses, hard en gedisciplineerd werken, een atleet zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Wij moeten voorlopig nog keuzes maken op basis van ‘het oog van de meester’ en intensief contact met de amateurclub en school over de persoonlijke eigenschappen van de speler en zijn omgeving. In de toekomst zou het mooi zijn als we hierin ook de volgende stappen kunnen zetten en naast ‘het oog van de meester’ ook wetenschappelijke testen kunnen inzetten.

Ook de komende seizoenen hopen we weer op een positieve wijze met jullie als partnerclub samen te werken.
Mochten er vragen zijn, wees zo vrij om bij ons aan te kloppen.

Joeri Janssen

Trainer-Coach Onder 15 / Hoofd Jeugdscouting / Coördinator Jeugdopleiding

mf2