Menu

Opleiden en opvoeden

Een groot “football” coach uit de VS werd gevraagd wat hij van zijn team vond. Zijn antwoord was: “Dat vertel ik je over 20 jaar.” Soortgelijke vragen worden mij veelvuldig gesteld. Wie zijn de aanstormende talenten, van welke lichting kunnen we het meest verwachten? Dit zijn vragen waarop ik het antwoord schuldig moet blijven. Het is onmogelijk om van jongens van 10, 11 maar zelfs 16, 17 jaar al te zeggen dat ze carrière in het profvoetbal gaan maken. Er zijn zo veel variabelen, hindernissen, ervaringen en gebeurtenissen die nog op hun pad komen, die allen invloed hebben op hun ontwikkeling. Als opleiding vinden we het belangrijk om te werken aan de persoonlijkheidsontwikkeling van onze spelers, zodat ze na hun tijd bij onze club sterk in de (voetbal)maatschappij staan. Uiteraard wordt er veel tijd besteedt aan de voetbalinhoud maar dit gaat hand in hand met hun ontwikkeling op persoonlijk en individueel gebied. Het creëren van de juiste uitdagingen en weerstanden is hierbij erg belangrijk.

Spelers dienen telkens te worden uitgedaagd op het veld, de fitnessruimte, het kleedlokaal maar ook zeker daarbuiten. Hoe gaan ze om met succes, tegenslag, winst/verlies, teleurstelling, feedback, fouten, invloeden van peers en familie, (social) media, school, etc. Het is oké om fouten te maken, om tegenslag te voelen, maar ook om succes te ervaren. Al deze ervaringen helpen spelers groeien. Als jeugdopleiding onze taak om deze uitdagingen en weerstanden binnen een veilige omgeving vorm te geven, maar wel zo dat ze buiten onze opleiding deze kennis en vaardigheden kunnen inzetten, ook in de toekomst.

Wie zijn dus de aanstormende talenten? Nou, op dit moment zo’n 120! Wie en hoeveel er van deze talenten straks te bewonderen zijn in De Koel, daar kan ik geen antwoord op geven. We zorgen er met z’n allen in ieder geval voor dat ze sterk in de (voetbal)maatschappij staan. De opvolgers van Evert, Vito, Delano, Stan, Selman, Roel, Simon, Bram, Ferry, Evren, Niels, Willem, Rachid, Soufiane, Jeroen, Juul, Eric, Quin ……………………………. staan te poppelen.

Roger Bongaerts
Hoofd Opleiding

mf2