Menu

Performance coaching

Als je aan een aantal willekeurige voetbaltrainers vraagt wat er belangrijk is voor jonge voetbaltalenten om de top te halen zal iedereen het erover eens zijn; technische, tactische, fysieke én mentale vaardigheden moeten van dien aart zijn dat de speler in kwestie zich ten alle tijden en in verschillende situaties moet kunnen redden.
In de praktijk is het zo dat ervan oudsher heel veel aandacht is geweest binnen voetbalopleidingen voor de ontwikkeling van technische en tactische zaken. De laatste jaren wordt er met behulp van specialisten en data ook steeds vaker aangetoond dat bij de ontwikkeling van het fysiek grote winst valt te behalen, van zelfsprekend is dit een goede ontwikkeling.
Echter, waar tot een jaar of 10 geleden, zeker binnen de conservatieve voetbalwereld, bijna niet overgesproken werd, was het psychologische gedeelte.
Angst, stress, onzekerheid al dit soort gevoelens mochten er niet zijn, er werd vaak uit schaamte niet over gesproken. De verhalen over jonge voetbaltalenten die dankzij stress en angst vroegtijdig afhaakten zijn inmiddels bekend.
Gelukkig veranderen de tijden en voorzichtig dringt de mentale begeleiding voetbalwereld ook tot in de door.  Ook binnen de jeugdopleiding van VVV -Venlo mogen angst en onzekerheid er zijn én er wordt over gesproken!

Dagelijks observeren we gedragingen van onze jeugdspelers zowel binnen als buiten het veld en bespreken we dit met betrekking tot performance en prestatie coaching.
Hoe gaan jongens om met wedstrijdspanning, welke doelen stellen jongens zichzelf, gaan onze jeugdspelers uitdagingen aan om ten behoeve van de ontwikkeling, hoe gaat iemand om met tegenslagen en fouten, wat is iemands overtuiging?
Bevindingen worden met spelers besproken en zij worden hierin gecoacht en begeleid. Deze begeleiding vindt bij voorkeur in de praktijk plaats. Op deze manier kan de speler direct de verkregen feedback op het veld omzetten en effectief ervaren dat gedachten, gevoelens en gedrag veranderbaar zijn. 
Naast de coaching in de praktijk passen we bij verschillende teams ook theoretische coaching toe, onderwerpen die hierbij de revue passeren zijn onder andere: zelfregulatie, mindset, emotiecontrole en visualisatie.
Naast coaching en begeleiding met betrekking tot de voetbalontwikkeling is er ook aandacht voor de persoon achter de voetballer, hierbij worden schoolprestaties, thuissituaties en lifestyle besproken.

Op deze manier proberen we stap voor stap te zorgen dat onze jeugdspelers zich ontwikkelen tot mentaal weerbare en fitte voetballers, want zeg nu zelf; je ontwikkelt je toch pas echt goed wanneer je lekker in je vel zit

Marcel Wagemans
Performance coach

mf2