Menu

Zelfstandigheid en discipline geëist

De jeugdspelers van de VVV-Venlo Jeugdopleiding zitten vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus momenteel thuis en werken daar een aangepast studie en voetbal programma af. De spelers vanaf de O13 leeftijd hebben een conditioneel en kracht schema ontvangen waarmee ze dagelijks aan de slag kunnen. Jeugdtrainers Jordy Reneerkens ( O19 ), Joeri Janssen ( O15 ) en Rens Sleegers ( O13 ) laten zich uit over de huidige situatie.

Zelfstandigheid en discipline
"Een periode als deze heeft niemand ooit eerder meegemaakt en is een tijd waarin gezondheid voorop staat. De structuur voor de spelers valt weg en ze zullen op zoek zijn gegaan naar een nieuw ritme. Er wordt een nog hogere mate van zelfstandigheid en discipline gevraagd. Dit wordt vertaald in het balans zoeken tussen studie, voetbal en ontspanning.”, zegt O19-trainer Jordy Reneerkens.

Contact met spelers behouden
Via de sociale-media weet O15-trainer Joeri Janssen in contact te blijven met zijn spelers. "Net als mijn collega trainers binnen de opleiding heb ik dagelijks WhatsApp contact met alle spelers en wekelijks spreken we elkaar via facetime. Enerzijds om te horen hoe het met ze gaat en hoe ze er in hun voetbal en studie programma's voor staan. Anderzijds zijn we ook benieuwd om te horen hoe de dagindeling van de spelers momenteel is en waarin we ze van een afstand in kunnen ondersteunen."

Spelers op speelse manier uitdagen
O13-trainer Rens Sleegers laat weten dat de trainers ook innovatief moeten zijn in deze periode: "We proberen onze spelers toch uit te dagen, te prikkelen en inspireren op een speelse manier. Zo hebben de middenbouw teams een opdracht gekregen om een presentatie over hun topsport idool te maken en vervolgens via facetime aan hun trainer te presenteren. In de bovenbouw zijn opdrachten gekoppeld aan wedstrijdbeelden en in de onderbouw worden huiswerkopdrachten mee gegeven. We hopen dat de spelers dit extra energie geeft om in zichzelf te investeren en dat ze in de gaten krijgen dat hun ontwikkeling niet stil kan staan in deze periode. Intrinsieke motivatie is in deze periode voor de ontwikkeling van de spelers cruciaal."

Speler is momenteel zijn eigen trainer
Janssen: "Binnen onze opleiding proberen we spelers vrijheden te geven door ze zelf verantwoordelijk te maken voor hun eigen ontwikkeling. Gekscherend zijn de spelers nu letterlijk hun eigen trainer en komt zelfstandigheid nog meer om de hoek kijken. De speler zal nu zelf de discipline op moeten brengen om doelen te stellen, hierop oefenvormen te bedenken en vervolgens na uitvoering weer te evalueren. Tevens is een bepaalde structuur van groot belang om school, studie en ontspanning te combineren. Ik merk dat spelers al heel goed bezig zijn met hun slaapritme dat zoveel mogelijk overeen moet komen met het normale ritme."

Resultaat zal blijken
"Uiteindelijk zal bij terugkeer op ons jeugdcomplex blijken wie de discipline heeft kunnen opbrengen om in zichzelf te investeren in deze toch wel turbulente periode. Als je iets wilt bereiken in de topsport, zul je ongeacht de situatie kei hard moeten werken: zonder excuses!", sluit Reneerkens af.

mf2