Menu

Spreekbeurt

Spreekbeurt VVV-Venlo
Niets is zo mooi als een spreekbeurt houden over VVV-Venlo! Houd jij binnenkort een spreekbeurt op school en wil je deze graag over VVV-Venlo houden? Dan is dit de pagina waar je van allerlei informatie kan vinden over deze mooie club.

Hoofdstuk 1: Het ontstaan van VVV-Venlo


Een van de eerste voetbalteams in Venlo was T.H.O.R. (Tot Heil Onzer Ribbenkast). Zij waren het voorbeeld voor de later opgerichte voetbalverenigingen in Venlo, die met name ontstonden uit vriendenteams. Zo is uiteindelijk ook VVV-Venlo ontstaan. Een paar vrienden, die vaak op het Gaasplein (het huidige Nolensplein) voetbalden, richtten een eigen vereniging op, genaamd ‘De Gouden Leeuw’. Ze hadden een eigen voetbalveldje aan de Kaldenkerkerweg.

Na enkele naamswijzigingen werd op 7 februari 1903 tijdens een vergadering bij de kegelbaan van Goudt besloten om de naam in VVV (Venlosche Voetbal Vereniging) te veranderen. Dit is de officiële oprichting van VVV-Venlo geweest. VVV is hiermee een van de oudste clubs binnen het Nederlandse betaalde voetbal.

Het grootste succes in de geschiedenis van VVV-Venlo werd behaald in 1959. In dit jaar werd de KNVB-beker gewonnen. De beker werd in de wacht gesleept na de gewonnen finale tegen ADO Den Haag. Het werd 4-1 voor VVV-Venlo in het hol van de leeuw, de wedstrijd werd namelijk afgewerkt in het Haagse Zuiderpark. In het seizoen 1960-1961 behaalde VVV-Venlo de 3e plaats in de Eredivisie. Dit is de hoogste Eredivisie-notering ooit voor de club.

In 1966 werd de club opgesplitst in een amateur- en een profafdeling: VVV’03 en FC VVV. De huidige officiële naam VVV-Venlo is een stuk minder oud. Deze naam werd in 2003 aan de club toegewezen. Er zijn ook een aantal namen die door de jaren heen aan VVV-Venlo zijn gekoppeld, zoals ‘The Good Old’ en ‘Geelzwarten’.

Hoofdstuk 2: Prijzenkast

Natuurlijk heeft VVV-Venlo in de loop der jaren een aantal mooie prijzen in de wacht gesleept. Naast een flink aantal promoties via de nacompetitie zijn dit grootste prijzen die VVV-Venlo heeft gepakt.

1954: Winnaar Zilveren Bal
Dit was de voorloper van de KNVB-Beker. In 1954 werd het laatste toernooi gespeeld en VVV-Venlo kwam als winnaar uit de strijd. Nadat VVV-Venlo Feyenoord met strafschoppen had uitgeschakeld in de halve finale, won het de finale met 3-1 van Xerxes.

1959: Winnaar KNVB Beker
Zoals al eerder vermeld, won VVV-Venlo in 1959 de KNVB-beker tegen ADO Den Haag. De KNVB-beker bleef zelfs twee jaar in bezit van VVV-Venlo, omdat de KNVB besloot in het seizoen
hierna geen bekertoernooi te organiseren door de slechte belangstelling.

1992-1993: Kampioenschap Eerste Divisie
Dit jaar werd VVV-Venlo kampioen van de TOTO-divisie. Dit was destijds de naam van de Eerste Divisie in Nederland. Door dit kampioenschap promoveerde VVV-Venlo naar de Eredivisie, het hoogste niveau in Nederland. VVV-Venlo werd dit seizoen met 2 punten meer dan de nummer 2, sc Heerenveen, kampioen.

2008-2009: Kampioenschap Eerste Divisie
Door het kampioenschap in 2008-2009 promoveerde VVV-Venlo na een seizoen weer van de Jupiler League (nieuwe naam voor de Eerste Divisie) terug naar de Eredivisie. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie won VVV-Venlo met 1-0 van HFC Haarlem en vanaf dat moment kon VVV-Venlo niet meer worden ingehaald op de ranglijst. Op dit moment was VVV-Venlo dus al kampioen van de Jupiler League.

2016-2017: Kampioenschap Eerste Divisie
Dit is tot op heden de laatste keer dat VVV-Venlo een kampioenschap vierde. Na dit kampioenschap in de Jupiler League keerde VVV-Venlo na vier jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. VVV-Venlo eindigde dit seizoen op de eerste plaats, vier punten boven Jong Ajax.

Hoofdstuk 3: Het stadion

VVV-Venlo speelt zijn thuiswedstrijden, boven op de berg in Oost-Venlo, in Covebo Stadion - De Koel -. Dit is al sinds 1972 de thuishaven van onze club. Het stadion is gebouwd in een kuil. Hieraan heeft het stadion dan ook zijn naam te danken. Het Venloos woordje ‘koel’ betekent in het Nederlands namelijk ‘kuil’. Vandaar de naam ‘De Koel’. Verreweg het bekendste aspect van het stadion is de befaamde trap, die symbool staat voor het stadion. Langs deze trap dalen de spelers af naar de spelerstunnel richting het speelveld. In totaal heeft de trap, die eigenlijk uit drie delen bestaat, 64 treden. Het stadion biedt plaats aan 8000 toeschouwers.

In 2013 is VVV-Venlo overgestapt van natuurgras op kunstgras om, onder andere, bij slechte weersomstandigheden toch op een goed veld te kunnen spelen. Dit kunstgrasveld is in 2015 uitgroepen tot het beste kunstgrasveld van de Eerste Divisie (momenteel de Keuken Kampioen Divisie). In 2017, toen VVV-Venlo naar de Eredivisie promoveerde, is de kunstgrasmat vervangen voor een nieuwe, betere kunstgrasmat.

Naast het stadion ligt wel een veld van natuurgras, dit is veld ‘Koel 2’. Dit veld ligt er zodat de selectie op natuurgras kan trainen wanneer ze een uitwedstrijd spelen bij een club die wel op natuurgras speelt. De omstandigheden zijn dan bijna hetzelfde. Wanneer VVV-Venlo een thuiswedstrijd speelt traint het gewoon in het stadion op het kunstgras, omdat dit ook het veld is waar in het weekend de wedstrijd op gespeeld wordt. Zo kunnen ze zich op iedere wedstrijd optimaal voorbereiden.

Stadion De Koel heeft natuurlijk talloze ruimtes. Om te beginnen zijn er ruimtes waar vooral de spelers en de staf zich bevinden. De Sef Vergoossen trainerskamer is een rustige plek waar de technische staf onder leiding van de trainer de interne zaken kan bespreken. Hier worden ook spelersrapportages bijgehouden en tegenstanders geanalyseerd. Ook bevindt zich iets verder in het stadion de Personato Persruimte. Deze ruimte is de verzamelruimte voor de schrijvende en filmende media. Voor en na de wedstrijd is dit het ‘zenuwcentrum’ van de journalisten. Na afloop van de wedstrijd wordt hier de persconferentie gehouden waarin beide trainers aan het woord komen. In het Stan Valckx spelershome zijn de spelers bijna iedere dag te vinden. Hier wordt gezamenlijk door de selectie geluncht, kan er een potje worden gedart of wordt er FIFA gespeeld maar ook wedstrijdbesprekingen vinden hier plaats.

Voor de supporters en sponsoren zijn er het Lindeboom Voetbalcafé en de Rabobank Venlo BusinessLounge. Het Lindeboom Voetbalcafé is een ruimte gelegen op de begane grond, direct aan de promenade achter de hoofdtribune. Omdat het veld in een kuil ligt sta je hier vrij hoog in het stadion. Hier komen de ‘Vrienden van VVV’ en de sponsoren bij elkaar, die onder het genot van een hapje en een drankje de echte voetbalsfeer willen proeven met muziek en met elkaar.

De Rabobank Venlo BusinessLounge is een sponsorruimte op de eerste etage. Identiek aan de ruimte op de begane grond, alleen met het verschil dat deze ruimte een zakelijkere sfeer uitademt. Hier is geen luide muziek, maar alle mogelijkheid om met andere sponsoren een praatje te maken. Op deze etage zijn ook de Jeu Sprengers bestuurskamer, De Koel en De Kraal. De bestuurskamer is een vergaderkamer die alle mogelijke faciliteiten biedt voor presentaties. De Koel en De Kraal zijn ook twee vergaderruimtes waar ongestoord vergaderd kan worden door kleine groepen. Beide ruimtes kunnen apart en als geheel worden gehuurd. Sinds 2019 is er ook een nieuwe hoofdingang, waarin de fanshop en de receptie gevestigd zijn. Hier kunnen supporters terecht om van allerlei merchandise artikelen en tickets voor wedstrijden van VVV-Venlo te kopen, maar dit kan ook allemaal online via de computer.

Voordat VVV-Venlo in het huidige Covebo Stadion - De Koel - speelde, was stadion De Kraal de thuishaven van de club. Dit stadion lag op een steenworp afstand van het huidige stadion, ook aan de Kaldenkerkerweg en van De Kraal zijn nog betonresten te zien. Stadion De Kraal is in gebruik geweest van 1903 tot 1972.

Hoofdstuk 4: Selectie en opleiding

De selectie
De selectie van VVV-Venlo verandert eigenlijk elk seizoen. Dit komt door de transfers die gemaakt worden door verschillende spelers. Zo verkoopt VVV-Venlo spelers aan het einde van het seizoen aan andere clubs en koopt of huurt het spelers terug van diverse clubs. Wanneer VVV-Venlo spelers huurt van een andere club, betekent dit dat deze spelers voor een bepaalde periode voor VVV-Venlo spelen, maar daarna weer teruggaan naar hun eigen club.
De voltallige selectie van dit moment kun je vinden op:
https://www.vvv-venlo.nl/nl/selectie/selectie_vvv-venlo

De jeugdopleiding
De jeugd van VVV-Venlo werkt al haar trainingen en thuiswedstrijden af op het jeugdcomplex aan de Merelweg. Dit jeugdcomplex is gevestigd aan de overkant van de Kaldenkerkerweg, tegenover Covebo Stadion - De Koel -. Er zijn zeven jeugdteams actief bij VVV-Venlo. De JO-11, JO-12, JO-13, JO-15, JO-17, JO-19, en Jong VVV-Venlo. Alle informatie rondom de jeugdopleiding van VVV-Venlo kun je altijd vinden op deze website onder het kopje ‘Jeugd’.

VVV-Voetbalschool
VVV-Venlo heeft ook een voetbalschool. De VVV-Venlo Voetbalschool is als sinds 2007 actief in Midden- en Noord-Limburg. In het begin organiseerde de voetbalschool alleen stages in de zomervakantie, maar tegenwoordig verzorgen ze ook wekelijkse trainingen, talentendagen en academies. Wekelijks trainen onder leiding van jeugdtrainers van VVV-Venlo op de velden van VVV-Venlo, dat is eigenlijk wat de voetbalschool van VVV-Venlo inhoud.

VVV-Talentendagen
Jeugdspelers kunnen hier hun talenten aan VVV-Venlo laten zien tijdens de talentendagen, welke meestal in de meivakantie plaatsvinden. Tijdens deze dagen zijn alle scouts en jeugdtrainers van VVV-Venlo aanwezig om potentieel talent te ontdekken.

Hoofdstuk 5: Belangrijke spelers en trainers

Belangrijke spelers en trainers
VVV-Venlo heeft door de jaren heen veel trainers gekend. De trainer die VVV-Venlo het langst getraind heeft is Rob Baan. Hij is 216 wedstrijden lang de trainer geweest van VVV-Venlo. Baan trainde VVV 6 jaar lang van 1972 tot 1978. Van 2015 tot en met 2019 is Maurice Steijn vijf seizoenen lang de trainer geweest van VVV-Venlo en hij loodste VVV-Venlo in 2016-2017 van de Eerste Divisie naar de Eredivisie.
Een overzicht van de huidige staf van VVV-Venlo kun je vinden op:
https://www.vvv-venlo.nl/nl/selectie/staf

Maurice Graef is topscorer allertijden van VVV-Venlo. Van alle spelers die ooit voor VVV gespeeld hebben maakte hij de meeste competitiedoelpunten. Graef maakte zijn debuut bij VVV-Venlo op 17 december 1988 tijdens de wedstrijd VVV-Venlo – Sparta. Sindsdien heeft Graef in totaal maar liefst 117 keer gescoord voor VVV-Venlo. Zijn eerste doelpunt voor VVV-Venlo scoorde hij in het seizoen 1989-1990.

Doelman John Roox is de speler met de meeste competitieduels allertijden voor VVV-Venlo. Roox maakte zijn debut op 24 augustus 1983 tijdens de wedstrijd FC VVV – FC Den Haag. Hij sloot zijn carrière bij VVV-Venlo af tegen dezelfde tegenstander (ADO Den Haag) op 5 mei 2002. In deze tijd speelde Roox maar liefst 419 wedstrijden voor VVV-Venlo. Momenteel is John Roox de keeperstrainer van VVV-Venlo.

Hoofdstuk 6: Fanclubs

VVV-Venlo heeft fanclubs en lidmaatschappen voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo kan iedereen zich met de club verbinden en gebruik maken van leuke acties en evenementen.

De KoelKids en Baby-KoelKids
VVV-Venlo heeft verschillende fanclubs, waaronder ook de KoelKids. De KoelKids is de fanclub voor de VVV-fan tot en met 13 jaar. De KoelKids bestaan sinds 2002 en telt ruim 600 leden.
Voor de allerkleinste bestaat er de Baby-KoelKids. Baby’s van 0 tot en met 2 jaar kunnen lid worden van de Baby-KoelKids en daarna worden ze automatisch lide van De Koelkids. Er zijn diverse activiteiten waaraan je deel kan namen als KoelKid. Zo zijn er bijvoorbeeld speelmiddagen en is er elk jaar een sinterklaasmiddag voor kinderen tot en met 8 jaar. Een andere gave activiteit van de KoelKids is dat je bij thuis- en uitwedstrijden met de spelers mee het veld op mag lopen. Bij thuiswedstrijden mogen er ook nog eens drie mascottes en twee vlaggendragers mee, bovendien kun je rekenen op een leuk welkomstpakket en met Sinterklaas mag je een extra cadeautje verwachten.

Youngsters
De Youngsters is de fanclub voor VVV-supporters van 14 tot en met 18 jaar. De Youngsters zijn alle thuisduels en vaak ook bij uitwedstrijden te zien en te horen op de sfeertribune. In ons eigen stadion is dat aan de Oostzijde van het stadion. Ook de Youngsters organiseren allerlei activiteiten rondom de wedstrijden van VVV-Venlo. Hierbij kun je denken aan het organiseren van bijvoorbeeld FIFA-toernooien met de e-Sporters van VVV-Venlo.

Fanclub D’n Twellefde Man
De grootste fanclub van VVV-Venlo is Fanclub D'n Twellefde Man. Deze fanclub bestaat uit een grote groep (fanatieke) fans. Deze fans gaan door dik en dun voor VVV-Venlo en organiseren onder andere busreizen, supportersavonden en kortingen voor leden van de fanclub. Deze fanclub gaat regelmatig in gesprek met de directie van de club om zo de beste sfeeracties voor spelers en supporters te kunnen organiseren. Fanclub D’n Twellefde Man heeft ook een eigen website waar je alles over de fanclub kunt vinden. De website is te bezoeken via de volgende link: http://www.fanclub-vvv.nl/default.asp?Home

Hoofdstuk 7: Clubcultuur
VVV-Venlo kent net zoals veel andere voetbalclubs uit de Eredivisie een clubcultuur. Hieronder worden de belangrijkste onderdelen van deze cultuur toegelicht.

De mascotte
De mascotte van VVV-Venlo is natuurlijk onze enige echte Koelie! Koelie is geboren op 1 juli 2004, is een echte voetbalhond en een hele grote fan van VVV-Venlo. Hij is dan ook bij alle
thuiswedstrijden in en rondom het stadion te vinden. Ook is Koelie vaak aanwezig bij de evenementen van de KoelKids. Ook wanneer je een rondleiding door het stadion komt doen met je kinderfeestje, is Koelie vaak aanwezig in het stadion.

Het clublied
Iedere voetbalclub heeft natuurlijk zijn eigen clublied. VVV-Venlo heeft dat natuurlijk ook, alleen is dit clublied niet altijd hetzelfde geweest. Door de jaren heen heeft VVV-Venlo een paar clubliederen gehad, die allemaal op hun eigen manier iets over VVV-Venlo vertellen.
In 1912 werd het eerste clublied voor VVV-Venlo geschreven, De VVV Marsch. Deze werd geschreven voor het toen 10-jarig jubileum van de club. In de tekst van dit nummer werd gezongen over de Kraal en een wedstrijd tegen Krefeld die in die tijd gespeeld was.

Vanaf 1963 was ‘Hup Hup Hup VVV’ het officiele clublied van VVV-Venlo. Hierin wordt gezongen over het maken van doelpunten en het voorop in de strijd gaan. De oorspronkelijke versie hiervan werd gezongen door de bekende carnavalszanger Sjraar Peetjens, die begin 2019 overleed op 96-jarige leeftijd.  Dit clublied kun je vinden via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=lbXMpjzsgf8

In 2005 schreef bekende zanger Frans Pollux het huidige clublied van VVV-Venlo, ‘Alles heej is VVV’. In dit nummer wordt gezongen over ‘De Kooel, de club en de kleure’ van VVV-Venlo.
Je kunt het nummer vinden via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=dxkpj7lnIi4

VVV esports
VVV-Venlo is ook actief in de Nederlandse eDivisie. Dit betekent dat een team van esporters speelt in een competitie die online wordt afgewerkt in het spelletje FIFA. Ieder team uit de Eredivisie heeft een esports team en zij strijden onderling om het kampioenschap in de eDivisie. Deze teams, spelen wel met het eigen team, maar niet met dezelfde spelers. Dit team stellen ze namelijk zelf samen in de gamemodus FIFA Ultimate Team (FUT). VVV-Venlo speelt in de eDivisie sinds de promotie in 2017.

De eerste esporters van VVV-Venlo waren Nick en Sandro Cooiman. Na het eerste seizoen heeft het team zich versterkt met de Duitse esporter Ender Pala, om ook in Duitsland meer bekendheid te krijgen. In 2019 is een vierde esporter, Dennis Verhoeven, aan het team toegevoegd om het team zo sterk mogelijk te maken, en te houden. Ook worden er verschillende activiteiten rondom georganiseerd door de esporters, zoals bijvoorbeeld FIFA-toernooien bij amateurverenigingen in de regio. Meer informatie over onze esporters kun je vinden op https://www.vvv-venlo.nl/nl/esports/lifestyle 

Merchandise
Alle verschillende clubartikelen die je in de fanshop kan kopen noemen we ook wel merchandise. In de fanshop kan je bijvoorbeeld shirts kopen van VVV-Venlo, maar ook leuke en handige spullen voor op school. Zoals bijvoorbeeld een etui, rugzak of sporttas van VVV-Venlo. Sinds kort bestaat er ook de gepersonaliseerde merchandise. Hier kan je bijvoorbeeld zelf je eigen naam laten drukken op jouw broodtrommel, telefoonhoesje of muismat. Hoe gaaf is dat!?

Aanvullende informatie

Wil je jouw spreekbeurt nog beter in elkaar zetten door bijvoorbeeld een poster in de klas op te hangen? Neem dan even contact op met VVV-Venlo via info@vvv-venlo.nl en vraag naar de mogelijkheden. Op de volgende websites kun je zelf ook nog meer informatie vinden over VVV-Venlo:
www.vvv-venlo.nl 
https://historie.vvv-venlo.nl/ 
https://www.venlonaren.net/ 
https://nl.wikipedia.org/wiki/VVV-Venlo 

 

mf2