Nieuws

INTERVIEW DAMIAN VAN BRUGGEN

Door de langdurige blessure van aanvoerder Danny Post, kreeg huurling Damian van Bruggen de mogelijkheid zich in de kijker te spelen bij VVV-Venlo. Als verdedigende middenvelder pakte hij ook nog eens zijn doelpunten mee, onder meer de prachtige treffer tegen Feyenoord in De Kuip. En ook tegen Roda JC werd hij dermate gevaarlijk dat verdediger Adil Auassar, ex-VVV’er, aan de noodrem moest trekken en de rode kaart kreeg. Onderstaand interview verscheen in De Sloef voor het treffen met FC Utrecht op 13 december 2017.

Damian van Bruggen is een zeer ervaren jong talent

Als geboren Utrechter voetballen tegen FC Utrecht. Dat moet toch een bijzonder gevoel zijn voor Damian van Bruggen. Hij bevestigt. En relativeert. "Natuurlijk is het speciaal. Aan de andere kant geldt dat meer voor familie en vrienden die in Utrecht wonen. Zelf woon ik al bijna mijn hele leven in Almere, dus ik heb minder met de club FC Utrecht dan veel anderen om me heen.” Zonder sentimentele gevoelens tellen voor Damian van Bruggen vanavond alleen de punten. En die moeten in Venlo blijven.

Hij groeide dus op in Almere en ging als 14-jarige naar de jeugdopleiding van Ajax. "Dat was eigenlijk een logische stap”, klinkt het nuchter. "Ik speelde bij Almere en in die tijd was het heel gemakkelijk om vanuit Almere naar Ajax te gaan. Dus dat gebeurde toen.” Een licht schouderophalen volgt, terwijl het voor veel jongens op die leeftijd een droom zou zijn die uitkwam. Niet voor Damian van Bruggen. Die is daar veel te nuchter voor.

Hij speelde vijf seizoenen in Amsterdam en al op zijn zestiende kreeg hij een contract. Dat was veelbelovend. Toen de ‘Jong-teams’ werden toegelaten tot de Jupiler League, profiteerde Van Bruggen daar gretig van. Hij kreeg enorm veel speeltijd bij Jong Ajax en kwam in twee seizoenen tot niet minder dan zestig wedstrijden in de competitie. Toch koos hij ervoor om te vertrekken uit Amsterdam. "Ik had niet echt perspectief op speeltijd in het eerste elftal en dat is uiteindelijk wel het doel. Ik wilde mijn opties rustig bekijken en toen PSV zich voor me meldde was het niet meer zo moeilijk. Dus heb ik heb ik in Eindhoven getekend.” Waar hij vorig seizoen zijn ervaring als speler in de Jupiler League nog even fors uitbreidde. Hij speelde liefst 36 wedstrijden. Waardoor hij als 21-jarige al bijna honderd wedstrijden in het betaalde voetbal achter zijn naam had. Dat is een stevige brok ervaring voor zo’n jonge speler. 

De Jupiler League is leerzaam. "Al geldt dat vooral voor de eerste twee jaar. Als je verder door wil groeien als voetballer, moet je hogerop. Achteraf was dat derde seizoen in de Jupiler League, met Jong PSV dus, een beetje overbodig. Daar leerde ik niet meer van. Die eerste jaren ga je van jeugdvoetbal naar echt mannenvoetbal. Je krijgt voor het eerst te maken met het bestaan van een profvoetballer. Daar leer je van. Vaak trainen, veel wedstrijden, tegen oudere spelers. Je wordt echt uitgedaagd. Voetballend gaat het allemaal wel, maar vooral fysiek loop je tegen dingen aan. Een goeie leerschool.” Maar hij vindt dat het niveau in de Jupiler League de afgelopen jaren achteruit is gegaan waardoor ook het leerproces een beetje verstoord raakt. "Dat eerste jaar bijvoorbeeld, speelde NEC nog in de Jupiler League. Die hadden een geweldige ploeg, met veel spelers die nu in de subtop van de Eredivisie spelen. Dat zijn interessante tegenstanders en daar leer je ook echt iets van. Maar eigenlijk is het vooral krachtvoetbal en missen ze het voetballend vermogen om daarmee dingen op te lossen.”

Hij was dus toe aan spelen in de Eredivisie en krijgt die kans dit seizoen bij VVV-Venlo. Het niveau bevalt hem. "Dat is prima. Ik denk ook dat we goed mee kunnen komen met de andere clubs in de Eredivisie. We staan waar we horen te staan, denk ik. We hebben hier en daar een punt teveel gepakt, maar ook wedstrijden gehad waar we absoluut te weinig kregen. Zoals de wedstrijd tegen Willem II. Doodzonde dat we daarin nog de gelijk maker om de oren kregen.”

Vandaag dus het treffen met FC Utrecht, de ploeg die in oktober in ditzelfde stadion met 3-1 werd geklopt in de strijd om de KNVB Beker. "Dat was een goeie wedstrijd van ons. We zaten er kort op, pakten hun vaak de bal af en konden hen pijn doen. Maar je moet reëel zijn, ze hielden een paar spelers, zoals Labyad, aan de kant. Desondanks was dat voor ons een heel goede wedstrijd. Die we ook dik verdiend wonnen. Utrecht heeft een sterke ploeg, veel scorend vermogen, maar ze hebben ook hun beperkingen. Vooral achterin. Daar liggen mogelijkheden voor ons.” Dat klinkt op zijn minst hoopvol!

Van Bruggen is gehuurd van PSV. Wil hij daar door gaan breken volgend seizoen? Hij schudt het hoofd. "Ben ik helemaal niet mee bezig. Dit seizoen speel ik hier en is het mijn doel zoveel mogelijk wedstrijden mee te doen. Ik ben niet bezig met volgend seizoen. Als ik daarover ga nadenken leidt me dat alleen maar af. Geen zin in. De laatste weken ging het lekker. Dat telt.”

Website partners Agro Lingua - Lef - Systemec