Nieuws

INTERVIEW VITO VAN CROOIJ

Vanaf de start van het seizoen was Vito van Crooij een vaandeldrager namens VVV-Venlo. Hij kreeg enorm veel media-aandacht door onder meer in de eerste twee competitiewedstrijden trefzeker te zijn, waarbij de wondermooie goal tegen FC Twente iedereen op het netvlies gegrift staat. Voor de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2017 spraken we met Vito. Het intyerview was te lezen in De Sloef voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo op 24 december.

Vito van Crooij zit lekker in zijn vel 

De helft van zijn eerste seizoen in de Eredivisie zit erop. Tijd om even terug te kijken met Vito van Crooij, kind van de stad, uitgegroeid tot dragende speler van VVV-Venlo. Het meest opvallende van het seizoen: "Het is allemaal groter dan in de Jupiler League. Heerlijk.”

Alles is groter. Niet alleen de stadions en de aantallen toeschouwers, maar ook de impact. "Er zijn meer mensen die zien wat je doet. Daardoor komt er van buitenaf meer op je af. Daar kwam dan ook nog bij dat we heel goed gestart zijn aan het seizoen. Ik zelf ook.” Hij doelt op de wondergoal die hij maakte tegen FC Twente. Uit een onmogelijke hoek schoot hij de bal steenhard achter de verbouwereerde Twente-doelman Brondeel die alleen maar kon toekijken hoe de bal hem in een flits passeerde. Die goal maakte veel los voor Vito zelf. Camerateams stonden in de rij om hem zijn verhaal te laten vertellen. Hij mocht opdraven bij het Fox-programma ‘De Tafel van Kees’, al was die afspraak al een paar dagen eerder gemaakt. Maar toch, de aandacht was enorm. "Als je in de Jupiler League scoorde, of leuk presteerde, dan kwamen er wel eens reacties, maar in de Eredivisie is het allemaal een stuk meer. Ook het aantal berichtjes wat je krijgt. Een gigantisch verschil. Dat is me eigenlijk het meest opgevallen aan dat eerste halve seizoen in de Eredivisie. En veel aandacht geeft ook wel aan dat je lekker bezig bent. Niet alleen individueel, maar ook VVV-Venlo als team en als club.”
Niet alleen de entourage is anders. Ook het voetbal. De Jupiler League is vooral fysiek een stuk zwaarder, geeft Vito aan. "In de Eredivisie wordt compacter, maar vooral ook slimmer gevoetbald. De teams kennen elkaar, weten waar de sterke en zwakke punten liggen en proberen daar hun voordeel mee te doen. In het begin probeerden tegenstanders ons nog vroeg onder druk te zetten, maar ze zagen al snel in dat we juist in de omschakeling gevaarlijk zijn.” Dus worden nu nieuwe strategieën bedacht en plannetjes uitgewerkt om punten te pakken. Geen toeval dat in een flink aantal wedstrijden nog in de slotfase punten werden gepakt. "Het mooie is dat tegenstanders dat weten. En dan zie je toch wat angst in hun spel sluipen in de slotfase. Mooi dat we daar al een aantal keren van konden profiteren.”
Mensen lijken te vergeten dat Vito nog pas 21 jaar is. In januari wordt hij 22. Hij speelt al lang in de basis bij VVV-Venlo. Hij brak door in de Jupiler League. Misschien een voordeel, omdat doorbreken in de Eredivisie een stuk lastiger is. "Moeilijk te zeggen”, geeft hij aan.
"Het is wel zo dat de selectie een stuk minder breed was, waardoor je meer speeltijd kreeg als een concurrent geblesseerd of geschorst was. In de voorbereiding heb ik ook al veel minuten gemaakt. Dat was wel een voordeel. We hadden toen alleen Wolters, Platje en Khalouta als directe concurrenten in de aanval.” Maar Vito maakte het waar. Hij greep zijn kans en kreeg een basisplaats. Hij deed het gewoon goed. "Uiteindelijk heb ik ook nog vrij veel speeltijd gekregen op het middenveld, dus dat was wel een erg lekkere entree in het profvoetbal.” Zijn spel leverde hem ook een uitverkiezing op voor Oranje onder 20, waarvoor hij een wedstrijd of zeven in actie kwam. "Leerzaam. Ook Damian van Bruggen speelde in dat team. Het is toch een stuk extra ervaring dat je mee kunt pakken. We speelden al snel een vierlandentoernooi met Duitsland. Engeland en Turkije geloof ik. Mooi om mee te maken.” Al was het wel een veredelde vorm van jeugdvoetbal. "Maar weinig spelers in die selectie speelden in een eerste elftal, dus het was wel een heel ander soort voetbal.”
Met name op fysiek gebied maakte Vito een enorme sprong. Vorig seizoen begon die transitie al. "Ik heb vorig jaar veel gewerkt met een personal trainer en ook veel voor mezelf getraind. Dat heeft wel geholpen. Het verschil met toen ik net bij de selectie kwam is goot. Toen stond ik wel eens in een duel tegen Joppen. Dan was dat wel lastig ja. Ik liet me toen nog makkelijk aan de kant zetten. Dat gebeurt me nu niet meer.”
Hij staat er. Is een belangrijke speler bij VVV-Venlo. Wellicht tijd voor een stap hogerop? Hij wuift het weg. "Ik ben alleen maar bezig met handhaving in de Eredivisie. Wat daarna komt is nu volledig onbelangrijk.”

Website partners Agro Lingua - Lef - Systemec