Menu

Ajax - VVV-Venlo 4-1

donderdag 19 april 2018

Drie wedstrijden te gaan en VVV weet al zeker dat het ook volgend jaar in de Eredivisie speelt. Meer dan de grootste positivist had durven dromen voor aanvang van de competitie. Een ontspannen ploeg kon dan ook in de Johan Cruijff Arena aantreden tegen de Nederlandse recordkampioen Ajax. Met een aangepaste opstelling. Tristan Dekker speelde als rechtsback, Damian van Bruggen en Moreno Rutten speelden naast Danny Post op het middenveld en Ralf Seuntjens schoof door naar de spitspositie die vacant was omdat Lennart Thy niet inzetbaar was door de blessure die hij opliep in het treffen met Heerenveen.

De Venlonaren begonnen voorzichtig en Ajax zocht een gaatje dat er simpelweg niet was. Maar de Amsterdammers werden in het zadel geholpen door een strafschop. Schöne, die de pingel versierd had, nam zelf plaats achter de bal. De Deen vond de flitsend reagerende Unnerstall op zijn pad. De score bleef 0-0. Tegenvaller was dat aanvoerder Danny Post al na elf minuten geblesseerd naar de kant moest. Roel Janssen was zijn vervanger.  Na een kwartier was Ajax opnieuw gevaarlijk. Donny van de Beek probeerde het met een subtiel stiftballetje, maar de bal viel op het dak van het doel. In de fase die volgde was het balbezit voor Ajax, maar de VVV-defensie kwam amper onder druk te staan. Sterker nog, in de 26e minuut waren de gasten dicht bij een treffer. Een scherpe vrije schop van Van Crooij werd door Roel Janssen ingekopt, maar de Venlonaar raakte de bal niet lekker. Doelman Onana hoefde niet in actie te komen.

Twee minuten later was het Ziyech die de bal keurig aannam en zich daarmee vrijspeelde. Zijn indraaiende schot ging maar rakelings naast het doel van Unnerstall. Na 35 minuten lag het spel even stil. Joël Veltman had verzorging nodig na een forse overtreding van Ralf Seuntjens. Een kaart bleef uit en de vraag was of er opzet in het spel was, maar dat Veltman fors geraakt werd aan been en gezicht was duidelijk. De Amsterdamse back moest per brancard van het veld worden gedragen.

Zes minuten later was het uitgerekend Seuntjens die VVV uit het niks op voorsprong zette. Met een weergaloos schot van een meter of 25 zette hij VVV op 0-1. Maar twee minuten later was de balans alweer hersteld. Iets wat het midden hield tussen een schot en een voorzet van Donny van de Beek viel voor de voeten van Neres, die eenvoudig scoorde: 1-1. In blessuretijd kreeg Van Crooij nog een mogelijkheid, maar hij raakte de bal niet lekker. Zijn schot ging voorlangs. Nog voor rust kwam Ajax op voorsprong. Neres werd vrijgespeeld en knalde tussen de benen van Unnerstall van dichtbij de 2-1 binnen.

VVV kwam ongewijzigd uit het kleedlokaal, net als de thuisploeg. De eerste grote kans was voor Vito van Crooij. Op de rand van buitenspel - hij leek zelf te denken dat hij buitenspel stond - ging hij alleen op Onana af, maar zijn schot miste overtuiging en was een prooi voor de Ajax-keeper. Daarna was er de kans voor Huntelaar. Die vond eerst Unnerstall op zijn weg en schoot in de rebound naast. Twee minuten later was Huntelaar opnieuw kansrijk. Vrij voor Unnerstall knalde hij van dichtbij vol op de lat.

De volgende kans was voor Kluivert, maar ook hij vond Unnerstall op zijn pad. De Duitse doelman leverde een geweldige prestatie door alles wat in zijn buurt kwam uit het doel te ranselen. De Venlose defensie stond onder zware druk en de Ajax-voorwaartsen vonden doorlopend de vrije man. Dat het uiteindelijk toch 3-1 werd, was te danken aan een onfortuinlijke struikelpartij van Roel Janssen. Daardoor kreeg Neres de ruimte en hij vond de vrijstaande Huntelaar die eenvoudig kon scoren. Zelfs de Duitse reus in de Venlose goal was kansloos.
De kansen regen zich aaneen en het was eigenlijk wachten op een volgende goal. Na 70 minuten werd Promes uit de ploeg gehaald. Zijn vervanger was Evren Korkmaz, die daarmee zijn eredivisiedebuut mocht maken. De 4-1 viel dan toch in de 79e minuut. Vanaf een meter of zestien schoot Ziyech via de binnenkant van de paal raak. In de slotfase mocht ook de pas 18-jarige Evert Linthorst zijn debuut maken. Dat de score nog beperkt bleef, was te danken aan het majestueuze optreden van Unnerstall.

Ajax - VVV-Venlo 4-1
Doelpunten: 43. Seuntjens 0-1, 45. Neres 1-1, 45+3. Neres 2-1, 59. Huntelaar 3-1, 79. Ziyech 4-1.
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Gele kaart: Toeschouwers: 52.145.
Bijzonderheid: 8. Schöne (Ajax) mist een strafschop.
Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall; Dekker, Promes ( 70. Korkmaz), Röseler en Labylle; Van Bruggen, Post ( 11. Janssen) en Rutten ( 89. Linthorst) ; Van Crooij, Seuntjens en Hunte.

mf2