Menu

Bekersprookje eindigt

dinsdag 2 maart 2021

Dinsdag 2 maart, klokslag negen uur in de avond was het zover: de derde halve finale om de vaderlandse beker voor VVV-Venlo. De spanning was te voelen, al was het maar omdat enkele honderden supporters de bus ’s middags met vuurwerk en gezang uitzwaaiden. De spelersbus werd zelfs gevolgd door een colonne fanauto’s met vlaggen en sjaals.

Het zorgde ervoor dat de sfeer in een leeg GelreDome nog meer bizar te noemen was, dan het eigenlijk al het hele seizoen het geval is in de lege stadions in den lande. Na de bonkende opkomstmuziek was er ineens stilte. Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Allard Lindhout verstoorde die stilte echter meteen. VVV-Venlo verscheen aan de start met dezelfde elf als afgelopen zaterdag. Toen was hetzelfde theater het decor voor hetzelfde affiche. Weliswaar niet met hetzelfde predicaat. Toen ‘gewoon’ voor de competitie. De einduitslag: 4-1. Vandaag moest het anders voor de Venlonaren.

VVV-Venlo begon in ieder geval veel scherper en veel meer gefocust dan zaterdag, toen de 1-0 er al na 2 minuten en 30 seconden in lag. Nu was het Christos Donis die het eerste schotje op doel van de avond produceerde. Daar zat echter een Vitesse-been tussen. Vitesse kwam even later door over rechts, waar Dasa een voorzet gaf, maar Openda er op de zestienmeter vol overheen maaide. Het waren de eerste wapenfeiten van een halve finale waar bij beide teams de druk er wel op stond. Het was VVV-Venlo dat in die eerste fase voor de meeste aanvalslust en dreiging zorgde. In de 11e minuut brak Zinedine Machach door op rechts. Met een passeeractie die we kennen vanuit het zaalvoetbal, legde hij twee tegenstanders in de luren. Zijn voorzet werd tot hoekschop verwerkt. Meritan Shabani mocht het leer tot twee keer toe voor slingeren. De inzet van Steffen Schäfer kwam daarvan nog het dichtst bij een doelpoging. In de tegenaanval had Tobias Pachonik alle moeite om Openda op snelheid te kloppen, maar het lukte de Duitse rechtsback wel. Op snelheid was even later ook Dasa weer over rechts. De Vitesse-back zag Bazoer in het strafschopgebied vrij staan, die op zijn beurt Broja uitkoos als targetman die kon uithalen. Maar net als zijn collega Openda eerder, maaide Broja echter over de bal heen. Het eerste grote gevaar voor de Venlonaren was daarmee geweken.

Bero dacht daar in het vervolg echter anders over. Hij kreeg de bal aangespeeld in de zestien en draaide, met Kristopher Da Graca in de rug, naar het doel van Thorsten Kirschbaum. Zijn schot eindigde via de Zweedse VVV-er in het zijnet. In minuut 24 was het wederom Dasa, die veelvuldig op mocht komen, met een goede scherpe voorzet. Iets te scherp, naar de mening van Openda, want de bal ging aan iedereen voorbij, inclusief de Vitesse-spits die bij de tweede paal op de loer lag. Het toonde wel aan dat Vitesse meer en meer grip op het spel kreeg. De Arnhemse ploeg, die van het thuisvoordeel mocht genieten, begon te drukken. Het was een moeilijke fase voor de bezoekers, die voor de gelegenheid in het blauw met goud waren gekleed. Topscorer Georgios Giakoumakis had tot aan de 25e minuut nog geen kans gehad, maar scoorde wel een gele kaart. Dat deed hij toen hij doorgleed op Bazoer. Een onbedoelde overtreding, die wél met geel werd bestraft. Vervelend, net als de blessure die ‘Zizou’ enkele minuten later opliep, door een botsing met Doekhi. De Fransman greep naar zijn enkel, probeerde het nog wel, maar kon niet verder. Simon Janssen, de rasechte Venlonaar, viel voor hem in toen de 36e minuut op het scorebord stond.

Voor Danny Post was het ook een moment om zijn ploeggenoten even op te zwepen. De aanvoerder, die altijd voorop gaat in de strijd, maanden z’n troepen nog een tandje erbij te zetten. Het was niet alleen nodig voor de uitploeg. Ook de thuisploeg kon wel een  beetje pit gebruiken. De wedstrijd werd er niet mooier op in de laatste fase voor rust. Er vielen geen kansen meer te noteren en daarom stond de brilstand op het scorebord toen Lindhout voor de thee floot.

Na rust was er meteen meer actie. Eerst kwam Openda vervaarlijk door over op links. Zijn voorzet eindigde echter in handen van Thorsten Kirschbaum. Een minuut later kreeg VVV-Venlo dé kans van de wedstrijd tot dan toe: Georgios Giakoumakis werd van eigen helft weggestuurd door zijn landgenoot Christos Donis. De Griek snelde op het doel van Pasveer af en had enkel Bazoer nog bij zich. Die laatste legde hij drie keer met een kapbeweging in de luren, waarna hij echter zelf het leer ook even uit het oog verloren was. Via Wittek stuiterde de bal echter weer voor de voeten van de Griekse topscorer, die geen moment aarzelde en afdrukte. Zijn schot zoefde echter net voorbij de, voor VVV, verkeerde kan van het aluminium. Een joekel van een kans voor de bezoekers. Dat besefte Jako zich ook, die bijna alle haren op zijn hoofd eruit trok.

Wat volgde was een kwartier waarin Vitesse frequenter de bal had, maar niet echt gevaarlijk wist te worden. De Venlonaren lieten zich terugzakken en leken de 0-0 stand wel een prettige te vinden. In minuut 67 was het weer Georgios Giakoumakis die iets van gevaar wist te stichten. Simon Janssen veroverde de bal op het middenveld, passte Christos Donis in, die Jako wist te bereiken. De Griekse middenvelder bereikte via een soort lob zijn landgenoot in de spits, die in één actie Bazoer uitkapte en schoot. Het schot van 25 meter kon de Vitesse-goalie echter niet verrassen, waardoor de 0-0 stand nog altijd op het scorebord bleef staan.

Vitesse kreeg een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd een corner. Die werd door Tannane ingebracht, maar weggekopt door een Venloos hoofd. De rebound kwam echter wederom voor de goal via Tannane. Zijn afgemeten voorzet werd stijlvol ingekopt door Broja. Kirschbaum kon niet bij de boogbal, die in de verre hoek plofte: 1-0. Een domper voor de Venlose formatie die tot dan toe weinig weggaven.

Die domper moest ook even verwerkt worden, zo bleek. Het doelpunt van Vitesse leek eerder in de lucht te hangen dan de gelijkmaker. In minuut 81 ontsnapte onze ploeg aan de genadeklap. Bero ontsnapte even aan de aandacht van de verdediging, stond vrij in de zestienmeter, maar vergat de bal in het doel te schuiven. Kirschbaum haalde opgelucht adem na het rollertje aan de goede kant van de paal. Tijd om in te grijpen, dat vond ook Hans de Koning, en dus werd Jafar Arias ingebracht voor Steffen Schäfer. Met deze aanvallende wissel had VVV nog 10 minuten om een gelijkspel uit het duel te slepen.

Zes minuten voor tijd volgde alsnog de genadeklap. Tannane, die veel balverlies leed in de wedstrijd, trok naar binnen en schoot snoeihard raak vanuit de rechterhoek van het strafschopgebied. De fraaie treffer mocht er zijn, maar was er eentje met een hele zure nasmaak. Het leek de genadeklap, totdat Gelmi met een kopbal weer eens voor gevaar zorgde voor het Arnhemse doel. Het bleek een voorbode voor een regen aan kansen die zou volgen.

Een minuut later was het namelijk Torino Hunte die, na een goede een-twee met Jafar Arias, op de buitenkant van de paal schoot. Enkele tellen later mocht Jafar Arias aanleggen. Zijn afstandsschot werd tot corner verwerkt door de prima keepende Pasveer. Toen de vierde man het bord met ‘2 minuten extra tijd’ omhoog hield, leek het besef toch binnen te komen. Een sterk, strijdend VVV verliest van Vitesse en daarmee eindigt het sprookjesavontuur in de halve finale. Een enorm zuur gevoel overheerst, maar over een tijd zal vast de trots komen dat deze ploeg een stukje geschiedenis heeft geschreven door de halve finale van het bekertoernooi te bereiken.

Vitesse - VVV-Venlo 2-0 ( 0-0 )
75. Broja 1-0, 84. Tannane 2-0
Scheidsrechter Lindhout
Geel: Tannane, Giakoumakis

Vitesse: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer(Hajek/89 ), Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane (Darfalou/87 ), Tronstad, Openda(Vroegh/75 ), Broja
VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Da Graca, Schäfer (Arias/83 ), Post, Machach (S.Janssen/37 ), C.Donis, Shabani, Giakoumakis, Hunte

mf2