Menu

Bijzondere voetbaltalenten van start

donderdag 24 september 2020

Bijzondere voetbaltalenten VVV-Venlo van start in tweede seizoen Bijzondere Eredivisie

Jonge spelers met handicap staan te popelen om weer te voetballen

Na de ‘gewone’ Eredivisie gaat op zondag 27 september ook de Bijzondere Eredivisie weer van start. De jonge spelers met een beperking van zes van de tien deelnemende profclubs nemen het op de eerste competitiedag van het seizoen in Amsterdam tegen elkaar op. Tijdens deze dag strijden de talenten van AFC Ajax, VVV-Venlo, SC Heerenveen, SVB Excelsior, FC Utrecht en nieuwkomer Go Ahead Eagles in de eerste zes wedstrijden van het seizoen. Op zondag 4 oktober komen de spelers van de andere vier deelnemende profclubs -  ADO Den Haag, FC Emmen,  FC Groningen en De Graafschap – voor het eerst in actie. Na de tien competitierondes in dit tweede seizoen van de Bijzondere Eredivisie is duidelijk welk team zich kampioen van Nederland mag noemen.

Het is de ultieme droom voor vrijwel iedere jongen of meisje met een passie voor voetbal: spelen bij zijn of haar favoriete profclub. Sinds vorig jaar kan deze droom ook uitkomen voor kinderen met een handicap, dankzij de Bijzondere Eredivisie. Deze meerjarige competitie is een initiatief van het Gehandicapte Kind en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Elf betaald voetbalclubs komen tegen elkaar uit met hun eigen G-team. De spelers zijn jonge voetbaltalenten tussen de 10 en 18 jaar met diverse handicaps. Stan Valckx, Technisch manager van VVV-Venlo, is trots op de spelers van het VVV-Venlo Bijzondere Eredivisieteam: “Met de Bijzondere Eredivisie is voetbal écht van iedereen geworden.”

‘Altijd mijn droom geweest’
Het eerste seizoen van de Bijzondere Eredivisie was een feest van sportiviteit, en de zelfverzekerdheid van de jonge spelers groeide met elke wedstrijd. Helaas kwam de competitie in maart stil te liggen door corona. De deelnemers hebben sindsdien zo veel mogelijk doorgetraind en kunnen niet wachten om weer te spelen. Keepster Tirza, een enthousiaste meid van 18 jaar met het Syndroom van Down, staat te springen om te beginnen bij VVV-Venlo: “Ik vind voetballen en in het bijzonder keepen keileuk! VVV-Venlo is mijn favoriete club, waar ik nu eindelijk voor mag spelen. Vader Erwin en moeder Annemie: “De Bijzondere Eredivisie biedt Tirza motivatie om te bewegen en is daarnaast goed voor haar zelfvertrouwen. Voetbal verbindt en je bent niet de uitzondering ‘langs de kant’', want voetballen kan overal en met iedereen van alle leeftijden.”

Unieke competitie
De Bijzondere Eredivisie was in 2019 de eerste Eredivisie-competitie ter wereld voor kinderen met een beperking. Er zijn op dit moment ongeveer 5.000 kinderen in Nederland die G-voetbal beoefenen. Dit zijn kinderen die net als kinderen zonder beperking, dromen van het uitkomen voor hun favoriete club. Met de Bijzondere Eredivisie wordt deze droom werkelijkheid! In de eerste jaargang schitterden de voetbaltalenten ook in het KRO-NCRV-programma FC De Helden met Klaas van Kruistum. De competitie van voorheen tien teams mag dit jaar een nieuwe profclub verwelkomen: ook de spelers van Go Ahead Eagles uit Deventer doen mee om het kampioenschap.

Wil je meer weten over de Bijzondere Eredivisie, de talenten van de clubs of het wedstrijdschema? Kijk dan op www.bijzondere-eredivisie.nl. Voor de veiligheid van de spelers, begeleiders en bezoekers zijn de wedstrijden beperkt toegankelijk voor toeschouwers.

De Bijzondere Eredivisie wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Vriendenloterij, Het Gehandicapte Kind, Welkom Energie, Covebo, vidaXL, ACS Cleaning bv, Seacon Logistics, Resifence.nl en Personato.

Tevens danken wij onze belangrijke partner IKS Noord-Limburg voor de ondersteuning van dit fantastische project!

Speciaal woord van dank ook aan alle voetbalverenigingen uit de regio die binnen hun G-voetbalteam geworven hebben.

Meer weten over de Bijzondere Eredivisie? Bekijk de volgende link: https://bijzondere-eredivisie.nl 

mf2