Menu

Bittere pil voor VVV

zaterdag 29 september 2018

Een gedeelde vijfde plaats in de Eredivisie na zes gespeelde wedstrijden. De laatste twee wedstrijden die een overtuigende overwinning opleverden. Dan is er, met een volledig fitte selectie, geen enkele reden om te gaan schuiven in de basisopstelling. En dat deed Maurice Steijn dus ook niet. De inmiddels vertrouwde elf maakten hun opwachting in de uitwedstrijd tegen Excelsior.

De thuisclub stond behoorlijk onder druk. De laatste wedstrijden liepen niet naar wens en gingen verloren, ondanks prima spel. Ook in de bekerstrijd werd Excelsior uitgeschakeld. Het Nijmeegse NEC won met 2-3 na een 2-0 achterstand. Er was de Kralingers dus veel aan gelegen om VVV te kloppen. Omgekeerd zagen de Venlonaren het wel zitten om voor de volle buit te gaan en de toch al geslaagde seizoenstart extra cachet te geven. De thuisclub startte fel en zocht meteen de aanval. Met name rechtsbuiten Marcus Edwards liet af en toe leuke acties zien, maar het rendement ontbrak in de eerste minuten. De druk was er, maar kansen bleven uit. Ook aan de andere kant overigens, waar de Venlose voorwaartsen niet in stelling werden gebracht.
In de 13e minuut mocht Excelsior een vrije trap nemen vanaf een dikke twintig meter. Het schot van Koolwijk smoorde in de Venlose muur en ook dat ‘momentje’ ging voorbij. Excelsior had verreweg het meeste balbezit, maar uitgerekend na een Venlose aanval nam de thuisclub een voorsprong. Ómarsson pikte bal op eigen helft op, passeerde drie man en krulde de bal om Unnerstall in de lange hoek. Een knappe goal van de IJslander.
Pas twee minuten na de treffer van de thuisclub werd VVV voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet van Rutten was net niet scherp genoeg voor Mlapa en doelman Stevens kon ingrijpen. Opeens was er dreiging. Goed doorgaan van Grot leverde een corner op. Die leek afgeslagen maar er ontstond toch een schotkans voor Susic. De bal werd half geblokt en leverde niet meer dan een nieuwe hoekschop op. Excelsior bleef feller dan VVV. De Venlonaren waren beduidend minder op dreef dan de voorbije weken.

Toch was daar opeens een kans. Susic draaide zich knap vrij en speelde Grot aan die hard uithaalde. De bal belandde op de paal. In de rebound leek een overtreding op Opoku te worden gemaakt, maar dat werd door arbiter Pérez weg gewuifd. Even later draaide Susic een vrije schop scherp voor de goal, maar niemand liep er tegenaan. VVV was opeens de bovenliggende partij, maar een bittere tegenvaller was een blessure voor Mlapa. De Duitse Togolees kon niet meer verder en werd vervangen door Patrick Joosten. Die ging aan de rechterkant spelen, Opoku ging als centrumspits aan de slag.

Meteen ontstond er een grote kans. opoku zette voor, Joosten kopte in maar Stevens redde. In de scrimmage die volgde, kon niemand het laatste zetje geven. De gelijkmaker hing opeens in de lucht, maar bleef nog uit. Ook de laatste minuten van de eerste helft viel er geen treffer meer, zodat de thuisclub met een voorsprong ging rusten. Werk aan de winkel voor Steijn, die een en ander recht moest zetten in de pauze.

Dezelfde elf die de eerste helft eindigden, stonden ook bij de start van het tweede bedrijf in het veld. Bij dethuisclub spatte de werklust er weer vanaf, maar ondanks wat dreiging bleven kansen uit. VVV miste de zuiverheid in de passing, maar oogde wel een stuk scherper dan voor rust. Na een voorzet van Rutten ontstond er ook een kans, maar de bal viel voor Susic’ rechtervoet en die is minder sterk dan zijn linker. Die linker is wel van grote klasse, zoals bleek toen hij een voorzet loepzuiver op het hoofd van Grot legde. Diens kopbal ging echter over het doel van Stevens.

In de fase die volgde, golfde het spel op en neer. Kansen bleven vooralsnog uit. Maar onder aanvoering van de altijd aanspeelbare Susic zocht VVV voorzichtig naar mogelijkheden om de gelijkmaker te kunnen scoren. Over het algemeen was het spel te slordig om het Excelsior echt lastig te maken. Maar de dreiging was er. Het was een eerste stap. Bijna was het Seuntjens die na 75 minuten de trekker overhaalde, maar zijn schot caramboleerde via een Rotterdams been net naast de goal. Het geamkkelijke spel van de afgelopen weken ontbrak, maar desondanks zocht VVV steeds massaler de gelijkmaker. De combinaties ontbeerden echter de nodige rafinesse en de thuisclub bleef redelijk eenvoudig op de been.

In een snelle tegenstoot ging Grot alleen op het doel af, maarhij wachtte te lang en het schot werd geblokt. Intussen bracht Steijn Samuelsen in de ploeg in plaats van verdediger Promes in de hoop de bakens te verzetten. Het opportunisme nam toe, maar bood Excelsior de ruimte op een snelle tegenstoot. De spanning nam toe, maar de minuten tikten weg in Venloos nadeel.

De hoop nam toe toen Excelsior-speler Messaoud na een harde tackle rood kreeg van arbiter Pérez. Met nog vijf minuten op de klok was immers alles nog mogelijk. Een vrije schop van Grot werd nog door Stevens gepakt. Ook Unnerstall ging in de laatste minuten mee naar voren, maar het mocht eenvoudigweg niet lukken voor VVV, dat een onnodige nederlaag leed.

Excelsior - VVV-Venlo 1-0 ( 1-0 )
Doelpunten: 20. Ómarsson 1-0,
Scheidsrechter: Martin Pérez.
Gele kaarten: Bruins (Excelsior), Susic (VVV-Venlo).
Rood: 86. Messaoud (Excelsior).
Toeschouwers: 4.106.
Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall, Rutten, Promes ( 79. Samuelsen), Röseler, Janssen ( 66. Borgmann), Seuntjens, Post, Susic, Opoku, Mlapa ( 38. Joosten) en Grot.

mf2