Menu

De ‘handen’ achter VVV-Venlo

donderdag 11 februari 2021

De medische staf: ze staan altijd in de schaduw van de technische staf. Ze tapen, kneden en masseren wat af. Elke dag staan ze klaar om iedereen optimaal klaar te stomen voor de wedstrijd en spelers fit en pijnvrij te houden. Een belangrijke taak die dan ook vaak onderbelicht wordt. De maand januari met zeven wedstrijden, waarvan de ploeg er zes ongeslagen bleef, mag gerust een topprestatie genoemd worden. Echter was deze prestatie nooit bereikt zonder de behandelingen van onze medische staf, bestaande uit: Rolf Timmermans, Hans Kuijpers, Harold Kerren, Rinus Louwers en Falk Louwers. We gaan in gesprek met twee van hen: verzorger Harold Kerren en fysiotherapeut Falk Louwers. De helden áchter de helden van de maand januari.

Zeven wedstrijden in de maand januari, hoe zien jullie handen er inmiddels uit?
HK: Nou, om eerlijk te zijn.. het gaat beter. Maar er waren dagen bij dat we zelf een behandeling nodig hadden.
FL: Het was inderdaad topdrukte. Dit zijn de weken waar je het voor doet. Het is helemaal mooi dat de resultaten dan ook goed zijn. Dat is prettig voor de sfeer in de groep.

Hoe voelen de benen van de spelers aan na zeven wedstrijden in één maand?
HK: Je merkt het wel dat ze zoveel wedstrijden gespeeld hebben. Je voelt vooral de vermoeidheid in de benen. Ze hebben veel meer verzorging nodig. Ze krijgen pijntjes en die moet je proberen voor zijn. Spelers die veel gespeeld hebben worden soms door de gehele medische staf behandeld. Dat is wel een verschil met normaal, wanneer één behandeling van één staflid voldoet.
FL: Doordat er veel wedstrijden gespeeld zijn merk je dat de jongens tikken hebben opgelopen en spieren die eerder verkrampen. Dat is wel een verschil met een normale periode. Je hebt te maken met meer spanning op de spieren. Die bouwt zich op naarmate de tijd vordert.

Wat is jullie rol richting de technische staf aangaande de trainingen?
HK: Wij geven dagelijks advies over onze bevindingen aangaande spelers op het gebied van het herstel en de status van fitheid. Ook worden in die drukke periodes de trainingen aangepast.
Ze trainen in die periode bijvoorbeeld maar maximaal één uur op het veld. De rest is hersteltraining op de fiets of in de gym. Daarnaast behandelen we de spelers veel. Het is een continu proces van herstellen, behandelen en weer rustig opbouwen naar de volgende wedstrijd.
FL: Normaal gesproken hebben de spelers drie dagen voor een wedstrijd een dag vrij. Dat was in januari niet mogelijk omdat je om de drie dagen een wedstrijd speelt. In overleg met de technische staf kiezen wij er in die drukke periode voor om sommige spelers wat meer rust te gunnen. Denk dan bijvoorbeeld aan een aangepaste training onder begeleiding van ons. Tijdens een wedstrijd zijn we een adviesorgaan richting de staf. We adviseren de staf soms om een speler te wisselen omdat wij denken dat dat beter is voor de speler, maar uiteindelijk beslissen zij daar natuurlijk over.

Hoe ziet een dag na een wedstrijd eruit voor de spelers en voor de medische staf?
HK: Voor ons is het voor en na de training behandelen. Tijdens de trainingen begeleiden we de spelers bij het herstel. De trainingen zijn dan puur gericht op het herstel. Denk dan bijvoorbeeld aan het rekken/strekken van spieren, los fietsen en het rustig uitlopen.
FL: Daarnaast behandelen Hans en Rinus in deze periode ook tijdens de trainingen, puur omdat je merkt dat de spelers het nodig hebben om voldoende te herstellen en fit te blijven. De behandelingen zijn niet intensiever, maar wel frequenter.

Merken jullie verschil tussen een aanvaller, middenvelder, verdediger en keeper?
HK: Nee, niet persé. Je merkt het bijvoorbeeld wel bij een links- of rechtsachter. Als deze veel lange rushes mee naar voren maakt voel je wel dat deze speler meer verzuurd is. Ook merk je het in de leeftijd. Jonge jongens moeten we echt naar binnen roepen voor een behandeling. Bij oudere spelers merk je dat ze veel meer met hun lichaam bezig zijn en hun lichaam ook beter kennen.
FL: Wat wel opvallend is, is dat je veel verschil per wedstrijd merkt. Bij een voorsprong sta je vaak met elf man op je eigen helft te verdedigen. Dat is een stuk minder belastbaar voor de spieren dan bij een achterstand. Dan speel je veel aanvallender en moet het team bij een tegenaanval continu terugrennen om te verdedigen. Dat is een stuk belastbaarder voor het team en dat zien we dan ook terug als we de spelers aan het behandelen zijn. Maar we kijken altijd per speler wat ze nodig hebben en aan de hand daarvan gaan we aan de slag. Het zijn allemaal individuele trajecten. Geen één speler of blessure is hetzelfde.

Wat is jullie rol tijdens de wedstrijd?
HK: Tijdens de wedstrijd zitten Falk en ik altijd op de bank. Rinus of Hans blijft binnen om de wedstrijd te volgen via de televisie. Vanuit de televisie zie je soms net iets meer dan vanaf de reservebank. We monitoren continu met de gehele medische staf de spelers gedurende een wedstrijd. Als hen iets opvalt koppelen we dit terug aan de technische staf. Tijdens de wedstrijden zitten wij twee altijd op de reservebank naast de technische staf. We verzorgen de spelers als ze tijdens de wedstrijd ergens last van hebben.
FL: Voor en na een wedstrijd zijn we bezig met behandelen. Voor een wedstrijd is dit het aanleggen van tape en de spelers mobiliseren en/of helpen met het oprekken van de spieren. De regel bij ons is als een speler uitvalt, dat deze meteen behandeld moet worden. Zelfs al tijdens training of wedstrijd. In de eerste periode na de blessure boek je de meeste winst. Daarom gaan we vaak dan ook al direct na de wedstrijd aan de slag. Hoe langer je wacht, hoe slechter het is voor het lichaam. Na een winst is dat soms lastig voor een speler. Dan willen ze mee gaan in de euforie met de rest van het team.

Hoe houden jullie de jongens fit tijdens deze winterse temperaturen?
HK: Dat is nu een extra uitdaging. De velden zijn glad en hard. De kans op blessures is dus een stuk groter. Je moet ervoor waken dat de jongens geen gekke dingen doen en verstandig zijn met hun lichaam. Echter hebben wij hier niet alleen last van. Alle clubs zitten in hetzelfde schuitje op dit moment.
FL: Je merkt nu dat de velden harder zijn en dat de demping dus minder is dan normaal. Dat voel je wel terug aan het lichaam tijdens de behandelingen. Daarnaast speelt gladheid inderdaad een rol. Dat is niet bevorderlijk voor onder andere de liezen. De trainers houden nu ook bewust rekening met de trainingen om iedereen heel te houden.

Tot slot: hoe is het om de benen van de topscorer van de Eredivisie te behandelen?
HK: Fantastisch. Het is natuurlijk leuk om dit nu mee te maken. Daarnaast is het mooi om te zien dat hij de gehele medische staf dankbaar is. Hij waardeert het werk van ons en is zich er van bewust dat hij alleen zo kan presteren omdat hij een goed team om zich heen heeft.
FL: Hij is een voorbeeldprof. Altijd goed met zijn eigen lichaam bezig. Een goed karakter die zorgt voor een positieve ‘vibe’ in de groep. Hij is heel geduldig en voelt zich niet meer dan de anderen. Het is ook mooi om te zien hoe hij de jongere spelers helpt in hun ontwikkeling door zijn ervaringen te delen. Het is natuurlijk mooi om te zien dat hij veel scoort, maar voor ons blijft iedere speler gelijk én net zo belangrijk.

 

mf2