Menu

De juiste actie bij een hersenschudding

dinsdag 3 september 2019

Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. Vandaag start een campagne om voetballers in Nederland, zowel professionele als amateurs, duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding.

Herken. Vertel. Van het veld af.” Dat is de duidelijke boodschap van de voorlichtingscampagne georganiseerd door spelersvakbonden FIFPRO en VVCS in samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB.

VVV-Venlo doelman Bram Verbong kan erover meepraten als geen ander. Althans, wat hij er nog van weet... “Want ja, het ging blijkbaar hard die woensdag in de voorbereiding”, herinnert hij zich nog wel. “Het was in een partijspel dat ik de bal van dichtbij keihard in m’n gezicht kreeg. Ik ging meteen knock-out, vertelde m’n ploeggenoten me later. Ik werd even later op het veld wakker met een natte spons in m’n nek. Onze verzorger zat bij me, had al gekeken of ik m’n tong niet had ingeslikt en stelde me vragen. ‘Weet je waar je bent?’ Dat wist ik gelukkig wel meteen te vertellen. Toch nam de staf het zekere voor het onzekere. Ik had toch een harde ‘optater’ gehad. Samen met onze verzorger ben ik naar het kleedlokaal gegaan. Daar ben ik op de verzorgingstafel gaan liggen. Ik had knallende hoofdpijn en ontzettend last van m’n kaak. Die bal was hard aangekomen…”

Verbong ging later die middag thuis op de bank liggen en viel vrijwel meteen in slaap. “Toen ik weer wakker werd miste ik stukken van de film. Ik kon niet meer precies vertellen wat er was gebeurd die morgen. Die hoofdpijn bleef maar aanhouden. Toch ben ik pas 5 dagen later naar de dokter gegaan. Ik dacht: die hoofdpijn is logisch, hoort erbij na zo’n harde bal op m’n gezicht en de val daaropvolgend. Maar opeens kreeg ik spontaan ‘aanvallen’ en begon ik helemaal te rillen. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis, waar ze een CT-scan hebben gemaakt. Daarop was gelukkig niets ernstigs te zien. Ik ben een nachtje gebleven ter observatie, maar moest thuis natuurlijk absolute rust houden. Vier weken lang. Ik kon verder ook niet veel anders. Ik was snel moe en kon me moeilijk concentreren. Ik heb in die tijd bezoek gehad van onder andere Peter (Van Ooijen) en Damian (Van Bruggen), maar waar we het allemaal over hebben gehad? Ik zou het niet meer kunnen zeggen. Uiteindelijk is de diagnose dat ik een combinatie heb van een hersenschudding en migraineaanvallen. Het gaat de laatste paar weken steeds beter, maar nog steeds moet ik iedere dag afwachten of ik een goeie of slechte dag heb. Ik moet gewoon goed luisteren naar m’n lichaam. Sinds kort sta ik wel weer op het veld. Heb al loopoefeningen gedaan en aangepaste keeperstraining met John Roox. Het gaat dus de goede kant op gelukkig!”

Petr Cech
In een speciale video over hersenschuddingen die nu landelijke bekendheid krijgt, legt voormalig topkeeper Petr Cech uit waarom een speler met een vermoede hersenschudding van het veld moet. “Als jouw hersenschudding niet goed wordt behandeld, riskeer je lange-termijn problemen zoals depressie, vermoeidheid en hoofdpijn.”

Bram Verbong, die het filmpje ook heeft bekeken: “Ik zou tegen iedereen willen zeggen die in zo’n situatie terecht komt: onderschat het niet! Zorg dat mensen om je heen op de hoogte zijn van wat je hebt meegemaakt die dag. En ga meteen naar de dokter. ‘Neem jezelf niet te grazen’, want wat zijn nou 6 tot 8 weken hersteltijd ten opzichte van een heel leven kampen met blijvende klachten als geheugenverlies, hoofdpijnen en vermoeidheid. Neem die benodigde rust!” En hij voegt daaraan toe voor ploeggenoten, stafleden en iedereen die het ziet gebeuren: “Handel adequaat als je dit ziet gebeuren. En laat het ‘slachtoffer’ niet meer verder spelen, want dat kan desastreuse gevolgen hebben. Cech zegt het goed: ‘Herken, Vertel, Van het veld af!’”

Bekijk het filmpje hier

mf2