Menu

Venema schiet VVV voorbij De Graafschap

zondag 9 januari 2022

VVV-Venlo is de tweede seizoenshelft goed begonnen met een knappe overwinning op De Graafschap. Op bezoek bij de superboeren werd debutant Nick Venema de grote held aan Venlose zijde door de ploeg van trainer Jos Luhukay een kwartier voor tijd de volle buit te bezorgen: 1-2.

In Doetinchem moest VVV het vanwege ziektes en blessures doen zonder Danny Post, Tristan Dekker, Mitchell van Rooijen, Yahcuroo Roemer en Sven Braken. Het was dus even puzzelen voor Luhukay, die koos voor een opstelling met vijf verdedigers met Tobias Pachonik en Joeri Schroijen als erg aanvallende backs. Stan van Dijck was op het middenveld de vervanger van Van Rooijen en voorin begon Aaron Bastiaans naast nieuwkomer Nick Venema. De huurling van FC Utrecht maakte in Stadion De Vijverberg zijn debuut voor VVV en was na een klein halfuur spelen dicht bij zijn eerste doelpunt in Venlose dienst. Venema kwam er via de rechterkant gevaarlijk doorheen en kon op doelman Hidde Jurjus af. De goalie van De Graafschap kon nog net voorkomen dat Venema met een goed schot richting de verre hoek de score opende.

VVV met voorsprong de rust in
De kans van Venema was het eerste serieuze wapenfeit van VVV, dat in het eerste halfuur een aantal hachelijke situaties overleefde. Doelman Delano van Crooij bracht knap redding op een schot van dichtbij van Jasper van Heertum en daarvoor was Giovanni Korte al een keer gevaarlijk. De aanvaller kreeg een grote schietkans op een uiterst kansrijke positie, maar raakte de bal volledig verkeerd. In het laatste kwartier van de eerste helft was het VVV dat meer aandrong en vijf minuten voor rust resulteerde dat in een Limburgse voorsprong. Via Kees de Boer kwam de bal in de zestien voor de voeten van Bastiaans, die geen moment aarzelde en VVV met een hard schot op voorsprong schoot. Daarmee bepaalde de aanvaller de ruststand op 0-1.

De Graafschap maakt gelijk
Met die voorsprong op zak kon VVV in het tweede bedrijf loeren op de omschakeling met de snelheid van Venema en Bastiaans. Vooral Venema kwam er een aantal keer gevaarlijk uit en de spits leek zelfs even op weg te zijn naar de 0-2. De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert trok echter aan de noodrem en voorkwam daarmee dat Venema alleen op Jurjus af ging. Bij de spelers van VVV werd nog even aan een rode kaart gedacht, maar Van de Pavert kwam weg met geel. In de 58ste minuut was het uitgerekend Van de Pavert die De Graafschap op gelijke hoogte zette. Eerder kopte oud-VVV’er Jonathan Opoku al op de paal uit een hoekschop en dit keer was het wel raak uit een corner. De bal werd doorgekopt bij de eerste paal, waarna Van de Pavert de bal met het hoofd binnen kon werken.

Venema direct goud waard
Na de gelijkmaker ging het spel op en neer en ontsnapte De Graafschap opnieuw aan een rode kaart. Julian Lelieveld schoffelde invaller Jonas Theuerzeit onderuit met een harde tackle op de enkel van de Duitser, maar ook hij kreeg slechts een gele kaart van scheidsrechter Clay Ruperti. Theuerzeit kon wel gewoon door en ook VVV pakte na dat moment door. Twintig minuten voor tijd waren de Venlonaren erg dicht bij een nieuwe voorsprong via Venema. De aanvaller kwam vanaf links goed naar binnen, maar schoot vervolgens recht op doelman Jurjus. Direct daarna bediende Venema met een knappe actie Bastiaans, die vervolgens zijn tweede doelpunt van de middag dacht te maken. De paal voorkwam dat echter. Maar een paar minuten later was er niets of niemand die kon voorkomen dat VVV alsnog opnieuw op voorsprong kwam. Na een fout in de defensie van De Graafschap kon Venema alleen op Jurjus af en dit keer bleef hij uiterst koel en bezorgde hij VVV met een schot in de verre hoek de overwinning. In de laatste tien minuten trok VVV mede dankzij een goede redding van Van Crooij en goede ingrepen van de centrale verdedigers de drie punten over de streep en zo mocht Venema zich bij zijn debuut direct matchwinner noemen. Diep in blessuretijd kon het allemaal nog mooier worden voor Venema toen hij alleen op Jurjus af kon lopen, maar het bleef bij één doelpunt voor de debutant.

De Graafschap – VVV-Venlo: 1-2 ( 0-1  )
41. 0-1, Aaron Bastiaans.
58. 1-1, Ted van de Pavert.
73. 1-2, Nick Venema.
Scheidsrechter: Clay Ruperti
Gele kaart: v.d. Pavert, Lelieveld (De Graafschap) en Koglin (VVV-Venlo)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus, Julian Lelieveld, Jasper van Heertum, Ted van de Pavert, Roland Baas; Rick Dekker ( 77. Elmo Lieftink ), Jesse Schuurman, Johnatan Opoku; Hicham Acheffay, Devin Haen ( 78. Danzell Gravenberch ), Giovanni Korte ( 70. Philip Brittijn ).

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij, Tobias Pachonik, Brian Koglin, Kristopher Da Graca, Simon Janssen, Joeri Schroijen; Stan van Dijck, Kees de Boer, Wassim Essanoussi ( 60. Jonas Hubert Theuerzeit / 88. Ertan Hajdaraj ); Nick Venema, Aaron Bastiaans ( 79. Levi Smans ).

 

mf2