Menu

Een punt mee uit Friesland

zaterdag 8 februari 2020

Op zaterdag 8 februari maakte de huidige nummer zestien van de Eredivisie de lange reis naar Friesland. Om 19:45uur werd er afgetrapt in het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen, dat in haar laatste vijf duels slechts één punt pakte. Daarnaast moest de ploeg van Johnny Janssen het stellen zonder doelman Warner Hahn, die geblesseerd was. Bij VVV-Venlo waren Evert Linthorst, Christian Kum en Hans de Koning nog twijfelgevallen. De Koning was nog niet fit genoeg om op de bank plaats te nemen, Kum en Linthorst zaten wel gewoon bij de wedstrijdselectie.

Een op het oog dreigender Heerenveen was in het begin meer te vinden voor het doel van Thorsten Kirschbaum dan dat VVV-Venlo dat was aan de andere kant. Daar stond Bednarek tussen de palen in plaats van Hahn. Toch had VVV ook gedurende de openingsfase met periodes de bal en was het Jerome Sinclair die vanuit een vrije trap voorlangs kopte. Oussama Darfalou kwam na ruim twintig minuten gevaarlijk door aan de rechterkant en werd gevloerd, echter zag arbiter Martens er geen overtreding in.

In een mindere eerste helft lag het spel opvallend veel stil door blessurebehandelingen, zowel bij de thuis- als de uitploeg. Botman probeerde het tussendoor maar eens van afstand maar na een klein halfuur zeilde zijn schot net naast. Van Bergen kreeg namens de Friezen nog de grootste kans van de eerste helft. Hij was aan de rechterflank Roel Janssen kwijt, die zijn 100e wedstrijd speelde voor VVV, en schoot maar net voorlangs. Veerman zag eerder Botman het ook al eens proberen van afstand en ook hij waagde een poging. Kirschbaum hield zijn inzet op fameuze wijze uit de kruising. VVV had het zwaar en na de vijf minuten extra tijd was het na 45 minuten de brilstand die nog het op bord stond.

Jay Driessen wisselde in het begin van de tweede helft, John Yeboah kwam in de ploeg voor Sinclair. Het eerste gevaarlijke moment kwam in die helft van Ejuke, hij omspeelde vallend Thomas Bruns en schoot vervolgens in de handen van Kirschbaum. Daarna was VVV voor het eerst echt dreigend voor het doel van Bednarek, Yeboah werd na een prima aanval onderuitgehaald en scheidsrechter Martens wees naar de stip. Voor Opoku een koud kunstje die de stand op 0-1 zette!

Johnny Janssen wisselde daarna twee keer en Espejord en Hajal kwamen in het veld. Heerenveen moest komen en VVV werd in het restant van het duel teruggedrukt de eigen zestien in, loerend op die countermogelijkheid. VVV stond als een huis en Heerenveen creëerde ten opzichte van de eerste helft relatief weinig. Tot daar opeens Floranus was die bij de tweede paal een verlengde voorzet kon binnentikken, 1-1. De Friezen waren wakker en denderde door, Ejuke kwam op elf meter van het doel in scoringspositie maar zijn schot stuiterde terug het veld in via de paal.

Simon Janssen kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg voor de strijdlustige Thomas Bruns. De thuisploeg ging daarna op zoek naar de overwinning en VVV moest alles in de strijd gooien om een punt aan het treffen met de blauw/witten over te houden. De linksback van Heerenveen had inmiddels vleugels gekregen, Floranus stormde op over de flank en zijn schot werd in de korte hoek gekeerd door Kirschbaum.

Haji Wright kwam nog vers in de ploeg, in het laatste kwartier wist Christian Kum nog te voorkomen dat Ejuke er 2-1 van maakte en Kirschbaum haalde diep in blessuretijd nog een inzet voor de lijn weg. Een punt sleepte de mannen uit het vuur in Heerenveen. Een welkom punt, dat ervoor zorgt dat we nog altijd ongeslagen zijn in 2020. Volgende week vrijdag komt Heracles op bezoek, waar we nog iets mee hebben goed te maken!

sc Heerenveen – VVV-Venlo 1-1 ( 0-0 )
57’ Opoku, 0-1, 69’ Floranus, 1-1.
Scheidsrechter: Richard Martens
Geel: Van Ooijen, Darfalou (VVV-Venlo), Floranus (sc Heerenveen)
Toeschouwers: 16.400

sc Heerenveen: Bednarek, Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus, Kongolo ( 64. Hajal), Faik, Veerman, Van Bergen, Odgaard ( 64. Espejord), Ejuke.

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Röseler, Kum, R.Janssen, Bruns ( 73. S. Janssen), Post, Van Ooijen, Opoku ( 90+3’ Wright), Darfalou, Sinclair ( 46. Yeboah).

mf2