Menu

Fenomeen Jako neemt VVV bij de hand

woensdag 13 januari 2021

In het Cars Jeans Stadion trad VVV, drie dagen na de in extremis gewonnen wedstrijd tegen Willem II ( 2-1 ), aan tegen wederom een directe concurrent: ADO Den Haag. Het was de tweede wedstrijd in een reeks van zeven te spelen wedstrijden in de maand januari.

VVV startte ongewijzigd aan het duel, ten opzichte van de wedstrijd tegen de Tricolores. Dat betekende dat Leon Guwara en Kristopher da Graca wederom mochten starten in de verdediging. De Venlonaren begonnen voortvarend aan het duel. In de vijfde minuut was er balverlies in de laatste linie van de thuisploeg. Zinedine Machach kon over rechts opstomen richting het doel van ADO met Pinas in de achtervolging. Die laatste haakte de VVV’er, aangekomen in het strafschopgebied, waardoor Zizou ten val kwam. Penalty, wees scheidsrechter Van der Laan gedecideerd. Wie anders dan Georgios Giakoumakis pakte het leer in zijn handen en wachtte geconcentreerd op de fluit van de arbiter. Oog in oog met Koopmans faalde de topscorer van VVV-Venlo niet: 0-1.

In de 11e minuut weer een vergelijkbare situatie. Balverlies in de geelgroene verdedigingslinie, Machach wederom alleen op Koopmans af. Ditmaal werd hij echter te ver naar buiten gedreven door een in allerhaast toegesnelde Hagenees die redding kon brengen. Het toonde dat VVV scherp was in de counter in het eerste kwartier. De eerste kleine kans voor de thuisploeg volgde na een kwartier. Kramer werd hard aangespeeld door Goossens en tikte de bal zacht met de buitenkant van zijn voet richting doel van Thorsten Kirschbaum. Het leer hobbelde naast het doel van de Duitse doelverdediger. Aan de andere kant was het in de tegenstoot een goede actie van Georgios Giakoumakis die leidde tot een ultieme redding van Koopmans. De Griek kapte zich vrij in het strafschopgebied en nam het Haagse doel onder vuur. Koopmans kwam deze keer echter als winnaar uit de strijd. Het waren sowieso de kansrijke vijf minuten, want in de tegenaanval was het Janmaat die besloot te schieten van 25 meter. Zijn schot vloog echter hoog over. Het was VVV dat daarna orde op zaken stelde en rust bracht in het spel. Tenminste, dat was tot de 23e minuut het geval. Toen viel er een te harde kopbal van Tristan Dekker te noteren die Thorsten Kirschbaum niet meer binnen kon houden: corner. Een reeks van hachelijke momenten volgde. De corner van ADO leidde tot een vrije trap, na een duwfout van Zinedine Machach. Een vrije trap, genomen door Vejinovic, verdween hard in de muur. De terugspringende bal werd gepromoveerd tot voorzet, waar achterin Pinas bijna nog Thorsten Kirschbaum verschalkte, nadat er even sprake was van een handsbal. Scheidsrechter Van der Laan had voor die tijd echter al buitenspel geconstateerd van ADO. Daar kwam VVV goed weg.

In de tweede fase van de eerste helft, speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld. Toch was er gevaar voor het doel van Kirschbaum in de 33e minuut. Back Van Ewijk slingerde de bal vanaf rechts goed voor. Kishna kwam bij de tweede paal hoger dan Tristan Dekker en kopte. Thorsten Kirschabaum zat er echter goed bij en kon bij de tweede paal de bal oppikken. Niet veel later vloog Josua John onbesuisd, maar vooral ongelukkig aan de zijlijn door op Kemper en kreeg de gele prent voor de neus gehouden door Van der Laan. Het was wellicht een kleine wake-up call, want een paar minuten later vertrok Zinedine Machach alleen en zowat van eigen helft voor een avontuur met de bal aan de voet. Tussen vier man in behield de Fransman de bal én het overzicht en zag hij daarnaast ook nog kans om knap af te werken. Doelman Koopmans had alle moeite om het schot te verwerken. In de 42e minuut zag Vito van Crooij geel, na een overtreding op Besuijen. Even later was het Kemper die in zijn ogen iets goed te maken had en Josua John torpedeerde. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was voor VVV-Venlo. Zinedine Machach manoeuvreerde zich tot op de achterlijn, waar hij een voorzet produceerde die bij ‘Jako’ terecht kwam. Zijn inzet werd echter gekraakt en zo ging VVV rusten met een 0-1 voorsprong.

In de rust werd bij de thuisploeg Kisnha gewisseld voor Ould-Chikh. Bij VVV géén wissels. Na drie minuten in de tweede helft mocht VVV vanuit een ADO aanval counteren, wat een schotkans voor Simon Janssen opleverde. Met links mikte hij echter naast het Haagse doel. Een minuut later was het Georgios Giakoumakis die een corner van Vito van Crooij maar half raakte en daarmee Roy Gelmi bij de tweede paal kansloos liet. ADO Den Haag stelde daar een kans tegenover in de 52e minuut. Besuijen besloot vanaf de zestien te schieten, maar Kirschbaum was op zijn post. Nauwelijks vijf minuten later kon VVV uitbreken, na een goede onderschepping van Leon Guwara.

In de 57e minuut was Guwara die de bal onderschepte en de bal meegaf aan John. VVV trok met maar liefst 4 tegen 2 op naar voren. John schoot (te) vroeg op doel, daar had zeker meer ingezeten. VVV pakte meteen door en in de vervolgactie was het zelfs Danny Post met een voorzet vanuit de rechterzijde. Hij vond het hoofd van Giakoumakis: 0-2!

In de 60e minuut ging trainer Hans de Koning voor het eerst wisselen. De jeugdige Yahcuroo Roemer mocht laten zien wat hij in huis had in de plaats van John. ADO deed wel iets terug… Want in de 65e minuut was het Janmaat met een schot op de paal. Vervolgens wist Bourard de terugkerende bal achter Kirschbaum te krijgen: 1-2. VVV ging niet bij de pakken neerzitten en in de 69e minuut was daar alweer die Griekse spits: Giakoumakis. Yahcuroo Roemer wachtte keurig op de aansluiting van medespelers en zorgde ervoor dat Giakoumakis zijn derde trefffer van de avond kon binnenschieten: 1-3. In de 72e minuut koos Hans de Koning voor een slot op de deur. Ervaren verdedigers Christian Kum en Arjan Swinkels kwamen binnen de lijnen voor de slotfase. In die slotfase volgde kans op kans voor Giakoumakis, maar helaas gingen niet alle doelpogingen tegen de touwen. In de 85e minuut wist invaller Roemer een penalty te versieren, een ADO verdediger ging op zijn voet staan. Wie anders dan Giakoumakis mocht aanleggen voor zijn vierde treffer: 1-4. De maker van maar liefst 4 doelpunten werd in de 88e minuut gewisseld. Helaas was er geen publiek aanwezig, maar een publiekswissel had hij meer dan verdiend! Giakoumakis was sinds 1960, de eerste speler in Venlose dienst die in twee achtereenvolgende wedstrijden, twee keer wist te scoren: wat een held!

En zo eindigde de midweekse speelronde in Den Haag met een 1-4 overwinning, 4x GIAKOUMAKIS! Alweer de tweede overwinning op rij voor de ploeg van trainer Hans de Koning.

Zondag wacht VVV de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

ADO Den Haag – VVV-Venlo 1-4 ( 0-1 )
6. Giakoumakis 0-1, 58. Giakoumakis 0-2, 65. Bourard 1-2, 58. Giakoumakis 1-3, 86. Giakoumakis (pen.) 1-4.
Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Geel: Pinas, Kemper, Familia-Castillo (ADO Den Haag), John, V. van Crooy, Dekker (VVV-Venlo)

Opstelling ADO Den Haag
Koopmans; Van Ewijk, Janmaat ( 70. Del Fabro), Pinas, Kemper (  63. Bourard); Vejinovic, Goossens (   63. Philipp), Familia-Castillo; Besuijen ( 63. Karelis), Kramer, Kishna ( 46. Ould-Chikh)

Opstelling VVV-Venlo
Kirschbaum, Dekker ( 72. Kum), Gelmi, Da Graca, Guwara, Machach ( 72. Swinkels), Post, S. Janssen, V. van Crooy, Giakoumakis ( 88. Arias), John ( 60. Roemer)

mf2