Menu

Geen goede generale in Arnhem

zaterdag 27 februari 2021

Het eerste deel van het tweeluik Vitesse – VVV-Venlo, dat binnen vier dagen gespeeld wordt, werd zaterdag 27 februari om 20.00 uur in het GelreDome afgetrapt. Precies een maand geleden troffen de beide ploegen elkaar ook al in de ‘heenronde’ van de competitie. Toen in Covebo Stadion – De Koel -. VVV-Venlo, en met name ook Georgios Giakoumakis, bewaart goede herinneringen aan het duel dat met 4-1 gewonnen werd. De Griek scoorde die wedstrijd alle Venlose doelpunten.

Deze avond stond hij wederom voorop in de spits. Dit keer echter niet met Vito van Crooij naast hem, maar met Meritan Shabani. Hij verving de niet-wedstrijdfitte Van Crooij. Daarnaast miste de equipe van Hans de Koning nog Leon Guwara, Tassos Donis én Tristan Dekker vanwege blessures. Chris Kum zat zijn schorsing uit, na zijn rode kaart van zaterdag 20 februari jl. tegen AZ.

De eerste uitval van de thuisploeg was het meteen raak. In de 3e minuut werd Broja weggestuurd. Hij hield het overzicht en vond Openda voor het doel. Die schoot onberispelijk binnen via de onderkant van de lat: 1-0. In de zevende minuut een identieke situatie. Ditmaal was het Openda die mocht opstomen en een voorzet produceerde. Tanane werkte ditmaal af, maar hij was niet zo secuur als de doelpuntenmaker vier minuten eerder. Vitesse stormde die eerste tien minuten en beukte op het doel van Thorsten Kirschbaum. Die storm luwde na die tien minuten. VVV-Venlo stond beter en kon ook zelf eens gaan denken aan aanvallen. In de 17e minuut was het echter Bero die Kirschbaum onder vuur nam, na een voorzet van de linkerzijde. Het was, gek genoeg, de opmaat naar de 1-1. Torino Hunte kon er na een snelle hervatting over links uitkomen en werd in het strafschopgebied gestuit door Bazoer. Die deed dat echter toen Hunte hem al gepasseerd was. Scheidsrechter Erwin Blank kon niets anders dan een strafschop toekennen. Uiteraard ging topscorer Georgios Giakoumakis achter de bal staan. Hij liet doelman Pasveer voor de vijfde keer dit seizoen kansloos: 1-1. Daarmee schoot hij ook meteen zijn 23e van het seizoen binnen en verstevigde hij daarmee andermaal zijn status als topscorer van de Eredivisie. Vitesse leek van slag na het doelpunt van de Griek. Waar het zeker en overtuigend aan het duel begon, slopen er wat foutjes in het spel van de geelzwarte thuisploeg. Vlak voor het halve uur mocht Zinedine Machach ongestoord de Arnhemse zestien inwandelen. Hij besloot, na dat hij enkele meters in de zestien had gepakt, om af te werken. Zijn schot werd echter door een Vitesse-verdediger geblokt. In de 38e minuut was daar een goede mogelijkheid weer voor de bezoekers. ‘Zizou’ werd vlak voor de zestienmeter van Vitesse in een heupzwaar genomen door Trondstad. Dat leverde een vrije trap op, waar Meritan Shabani achter ging staan. Hij mikte met precisie op het doel van Pasveer, maar de Vitesse-goalie zat er goed bij en pakte de inzet. Vlak voor rust viel er nog één goede aanval te noteren voor VVV-Venlo. Steffen Schäfer had een panklare voorzet in huis op Meritan Shabani, die bij de tweede paal kwam inlopen. In plaats van de bal meteen op de slof te nemen, trachtte de Duitser de bal verfijnd voor het doel te brengen. Daar vond hij echter Rasmussen, die met zijn borst het leer controleerde. En zo kon Erwin Blank bij een 1-1 stand fluiten voor rust.

Twee ongewijzigde ploegen na rust. Dat betekende de Tanane en Broja samen ook weer voor gevaar konden zorgen in de Venose defensie en dat deden ze twee minuten na rust. Tanane stuurde Broja op snelheid weg over rechts. De Arnhemse aanvaller werd achtervolgd door Kristopher Da Graca en schoot van 8 meter op het doel van Thorsten Kirschbaum, die knap redde. Het was een open duel, waarbij beide ploegen in balbezit loerden op een uitbraak. Die was er in de 54e minuut, toen Zinedine Machach op het doel van Pasveer kon afgaan geflankeerd door twee verdedigers van Vitesse. Machach trachtte zelf het doel van Vitesse onder vuur te nemen, maar zoijn schot ging hoog over. Een minuut later was er aan de andere kant een kopkans uit een corner van Tanane. Rasmussen kopte, gehinderd door Danny Post, over het doel van Thorsten Kirschbaum. Even later was het echter wel raak en moest Kirschbaum toch kapituleren. Bazoer tikte zichzelf door de defensie van de Venlonaren en werkte met een puntertje de bal in het kruis achter de Duitse doelman: 2-1. VVV-Venlo moest dus wéér een achterstand zien goed te maken en deed dat met Jafar Arias in de ploeg voor Torino Hunte in de 65e minuut. De lange spits moest Jako in de spits zien te ondersteunen en samen iets af te dwingen richting het Vitesse-doel. Eerste mocht Vitesse echter een vrije trap nemen. Die kwam uiteraard op het bordje van Tanane terecht. De man met de verfijnde traptechniek toucheerde echter nu een steen in het Venlose muurtje. Uit de corner die volgde, viel geen gevaar te noteren. Aan de andere kant was dat er wwel in de 71e minuut, toen Zinedine Machach Georgios Giakoumakis wegstuurde. De topscorer kon moederziel alleen op het doel van Pasveer af, maar de lob die Jako produceerde, werd onderschept door de keeper. Had hij gescoord, dan was het doelpunt overigens ook afgekeurd, omdat hij startte op randje buitenspel. In de 75e minuut liet dan toch het doek te vallen. Tronstad mocht van 20 meter uithalen op het Venlose doel. Zijn schot leek op weg om gekeerd te worden door Thorsten Kirschbaum, maar vond onderweg plots het achterwerk van Tobias Pachonik. Die toevallige ontmoeting zorgde ervoor dat de bal aan de andere kant van Kirschbaum tegen het net vloog: 3-1. Hans de Koning besloot meteen te wisselen, met het oog op het tweede treffen met de Arnhemmers. Yahcuroo Roemer en Simon Janssen betraden het veld, Zinedine Machach en Meritan Shabani mochten de douche opzoeken. Ook Vitesse wisselde maar liefst 5 maal.

In de 82e minuut was het Broja die zo door kon lopen en hiermee de 4-1 achter doelman Kirschbaum schoot. VVV probeerde nog wel iets terug te doen. Het kreeg nog een vrije trap van ruime afstand en een hoekschop maar ook hier zat er geen doelpunt meer in voor de Venlonaren. In de 88e minuut schoot Tannane van buiten de zestienmeter bijna de 5-1 binnen. De lat bood uitkomst voor doelman Kirschbaum.

En zo eindigde de wedstrijd in Arnhem in precies dezelfde uitslag als een maand geleden in Venlo. Komende dinsdag mag de ploeg van trainer Hans de Koning wederom de reis naar Arnhem maken om te strijden voor een plek in de bekerfinale!

Vitesse - VVV-Venlo 4-1 ( 1-0 )
3. Openda 1-0, 19.Giakoumakis 1-1, 57. Bazoer 2-1, 75. Tronstad 3-1, 82. Broja 4-1
Scheidsrechter: Blank Opstelling

Opstelling Vitesse: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, (Hajek/80 ), Rasmussen, Wittek, Tronstad (Bruns/85 ), Tannane, Bero (Vroegh/85 ), Broja (Ohio/85 ), Openda (Darfalou/80 ).

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Da Graca, Schäfer, Shabani (S.Janssen/79 ), Post, C.Donis, Machach (Roemer/79 ), Giakoumakis,Hunte (Arias/65 ).

 

mf2