Menu

Giakoumakis leidt VVV naar overwinning

woensdag 27 januari 2021

In een druilerig en mistig Covebo Stadion - De Koel - trapte VVV-Venlo woensdag 27 januari om 20.00 uur af voor het ‘Spitzenspiel’ van de thuisploeg tegen Vitesse. De Duitse trainer Thomas Letsch had het treffen tussen de nummers veertien en twee van de Eredivisie bewust zo genoemd, aangezien het twee van de best presterende ploegen zijn in de jaargang 2021. De thuisploeg kon bogen op een serie van vijf ongeslagen wedstrijden, waaronder de bekerwedstrijd van jl. donderdag tegen Go Ahead. De bezoekers deden het zelfs nog beter met vijf winstwedstrijden in 2021.

In de vijfde minuut was er geelzwart gevaar voor het doel van keeper Pasveer. Zinedine Machach werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en draaide zich handig weg bij zijn directe tegenstander. Hij mocht aanleggen voor een voorzet en vond op de 5-meter Georgios Giakoumakis. De Griek had een hoogstandje in huis: achter het standbeen langs probeerde hij Pasveer te verschalken. Dat lukt hem nog bijna ook, al moet gezegd worden dat grensrechter met de vlag omhoog stond. Had de Griek gescoord, dan was het wonderschone doelpunt waarschijnlijk afgekeurd. Vijf minuten later, was het weer Jako die gevonden werd door ‘Zizou’ met een steekpass. De voorzet van  de spits werd echter gekraakt en leidde tot een corner, waaruit vervolgens weinig gevaar meer ontstond. Vitesse besloot in de 13e minuut wat terug te doen. Een afgeslagen vrije trap van Bazoer kwam op rechts bij Dasa terecht, die een strakke voorzet liet vertrekken van zijn rechtervoet. Kirschbaum bracht echter goed redding met zijn linkervoet. Aan de andere kant moest Pasveer een minuut later ook redding brengen, toen basisdebutant Christos Donis na een kort kopbalspelletje met ploegmakker Zinedine Machach vrij mocht uithalen. De Griek vond echter het uitgestoken been van de Arnhemse keeper. Het Griekse geweld voor de ogen van Pasveer was echter nog lang niet voorbij deze avond.

Na een dik kwartier moest de goalie van Vitesse namelijk voor de eerste keer capituleren deze avond na een Griekse preciesiekopbal. Het was, wie anders dan, Georgios Giakoumakis die na een afgemeten voorzet van Zinedine Machach tussen twee verdedigers binnen knikte: 1-0. Een fantastisch uitgespeelde goal, met een dito afronding door de Griekse topscorer van de Eredivisie, die zijn zeventiende van het seizoen aantekende. VVV-Venlo had absoluut het beste van het spel in de eerste fase van de wedstrijd. De geelzwarten speelden frivool en bespeelden de bezoekers met hun eigen wapens: kracht, snelheid en puik veldspel. Toch liet Vitesse in de eerste helft met flarden zien dat ook wel in huis te hebben. In de 23e minuut was er een gevaarlijk moment voor het doel van Thorsten Kirschbaum. Rasmussen werkte de bal in de lege doelmond, maar ditmaal liet Giakoumakis zijn verdedigende kwaliteiten zien. Hij werkte de bal met een halve opmaal uit de doelmond. Een korte fase later schoot Tanane met een lastige stuiter op het VVV-doel. Kirschbaum werd echter niet warm of koud van de pegel van de Vitesse-middenvelder. Waar de Duitse doelman even later wél warm van werd, was de loepzuivere voorzet van een zeer sterk spelende Zinedine Machach aan de andere kant van het veld. Zijn indraaiende bal werd op waarde geschat door de instormende Giakoumakis die met de zijkant van zijn hoofd Pasveer passeerde: 2-0. Wat een weelde! VVV-Venlo beloonde zichzelf voor het goede spel en de aanvallende instelling. Vitesse had daar tot dan toe geen antwoord op en kwam niet verder dan enkele afstandsschoten. Voor rust kwam Vitesse nog éénmaal gevaarlijk dicht bij de goal van Thorsten Kirschbaum. Tanane mocht in de 38e minuut aanleggen voor een vrije trap. Maar Kirschbaum was weer op zijn post. Pasveer aan de overkant moest voor rust nog één keer vissen. En hoe! Georgios Giakoumakis werd door Zizou aangespeeld aan de zijkant van het veld. De topschutter had met zijn timmermansoog gezien dat de doelman van Vitesse iets te ver voor zijn doel stond en produceerde een fenomenale lob over de keeper. De bal plofte precies over Pasveer in het zijnetje. On-ge-lofelijk! Nummer 19 van Giakoumkis en 3-0 voor VVV-Venlo… Wat een wedstrijd. Dat even later Giakoumakis Vito van Crooij ook nog bijna vrij voor Pasveer zette met een hakje was te mooi geweest om waar te zijn. Het rustsignaal zal dan ook ongetwijfeld als een bevrijding hebben geklonken voor het arme Vitesse.

De Duitse coach van de Arnhemmers zal ongetwijfeld woest zijn geweest in de rust. Hij wisselde twee keer: oud VVV-er Bruns moest achter blijven in het kleedlokaal, net als Bero. Daarvoor in de plaats kwamen Touré en Broja. Die eerste invaller liet zich na nauwelijks veertig seconden in de tweede helft al zien, toen hij door het midden richting VVV-goal dribbelde. Zijn schot werd echter gekeerd door Kirschbaum. De grootse kans van Vitesse tot dan toe viel in de 51e minuut te noteren. Een geplaatste kopbal van Tanane belandde op de lat. Diezelfde Tanane teisterde wederom de lat in de 56e minuut, nu van heel ver en met rechts. Het was Vitesse dat begon aan te dringen. Christos Donis werd na 58e minuten moegestreden gewisseld. Arjan Swinkels kwam voor hem in de plaats. Die nam plaats in de defensie, waardoor VVV met vijf verdedigers ging spelen. Toch was het na een kwartier in de tweede helft 3-1. Broja mocht uithalen en passeerde Kirschbaum met een schot in het dak van het doel. Vitesse voelde dat er tóch nog wat te halen viel in De Koel vanavond, ondanks de achterstand. VVV-Venlo ontworstelde zich een aantal minuten aan de druk van de bezoekers. De eerste kans voor de Venlonaren was er in de 70e minuut. Een goede combinatie tussen Evert Linthorst en Tobias Pachonik bracht een voorzet van die laatste op Jako voort. Hij ging neer in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Lindhout zag geen overtreding in de actie van tegenstander Dasa. In de tegenstoot was het Kirschbaum die knap redde op een schot van Tanane. De Duitser tikte de bal via de doelpaal naast. Zo bleef het billenknijpen voor de thuisploeg. Zeker toen Touré in de 76e minuut volledig vrijstaand mocht koppen uit een vrije trap van Tanane. Zijn kopbal ging echter ver naast.

In de tweede helft bracht Hans de Koning vers bloed in de ploeg. De moe gestreden Zinedine Machach werd in de 77e minuut afgelost door Torino Hunte. Drie minuten later werd het duel dan definitief beslist! Een corner van Vito van Crooij belandde op het hoofd van … Georgios Giakoumakis! Onze Griekse superspits maakte, net als tegen ADO, zijn 4e van de avond. Als iemand nog twijfelde of Griekse goden daadwerkelijk bestaan, wij hebben er een in onze selectie!

Enkele minuten later vond er een ‘publiekswissel’ plaats. Georgios Giakoumagisch werd naar de kant gehaald. Jafar Arias kwam voor hem in de plaats. Op zo’n moment besef je des te meer hoe zonde het is dat er geen publiek aanwezig kan zijn tijdens geweldige wedstrijden als deze.

In de 88e minuut maakte scheidsrechter Allard Lindhout het nog even spannend. Hij wees naar de stip na hands van Danny Post. De VAR vond het echter noodzakelijk om in te grijpen. De bal kwam via een ander lichaamsdeel op de hand en dus werd besloten dat onze aanvoerder daar werkelijk niets aan kon doen.

In de resterende blessuretijd werd zowel VVV als Vitesse niet meer gevaarlijk en dus werd een geweldige voetbalavond afgesloten met een klinkende 4-1 overwinning tegen Vitesse. Aankomende zaterdag staat er wederom een mooi duel op het programma. Dan treden onze manschappen tegen Fortuna Sittard in de Limburgse derby. De Strijd om Limburg start om 20.00 uur in Sittard.

Vitesse - VVV-Venlo 4-1 ( 3 - 0 )
16. Giakoumakis, 28. Giakoumakis, 43. Giakoumakis, 60. Broja,  79. Giakoumakis
Scheidsrechter: Lindhout
Geel: Van Crooij ( VVV-Venlo) Broja (Vitesse)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Da Graca, Guwara, Post, Donis ( 52’ Swinkels ), Linthorst; Van Crooij, Giakoumakis ( 82’ Arias ), Machach ( 78’ Hunte )

Vitesse: Pasveer; Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek; Bruns ( 46’ Broja ), Tannane, Bero ( 46’ Touré ); Openda, Darfalou

mf2