Menu

Gitzwarte middag in Venlo

zaterdag 24 oktober 2020

Vuurwerk langs het veld en Traoré van Ajax die de aftrap neemt. Om precies 16:30 uur wordt door scheidsrechter Danny Makkelie het eerste fluitsignaal gegeven voor de wedstrijd VVV-Venlo - Ajax.

Vanwege afwezigheid van Thorsten Kirschbaum en Josua John begonnen Delano van Crooij en Torino Hunte in de basis. In Alkmaar ontbrak aanvoerder Danny Post nog. Ook hij keerde terug in het basiselftal van Hans de Koning. De eerste corner voor VVV volgde in de zevende minuut na een mooie rush van Zinedine Machach over de rechterkant van het veld. Het eerste wapenfeit van de Amsterdammers volgde in de 11e minuut: een schot van aanvoerder Tadic. Een minuut later viel het eerste doelpunt van de middag te noteren: na een voorzet van de Braziliaan Antony werd de bal verlengd door Tagliafico. Het leer werd vervolgens in het doel gewerkt door Ekkelenkamp. VVV keek zo al na 12 minuten tegen een achterstand van 0-1 aan. Enkele minuten later was het Blind die uit de tweede lijn het doel van Delano van Crooij zocht. Zijn schot werd vervolgens tot corner voor de Amsterdammers verwerkt.

In de 17e minuut kon Antony aan de rechterkant van het veld een voorzet geven die op het hoofd van Traoré terecht kwam: 0-2 voor Ajax. Het ging snel. Sneller nog dan afgelopen week in Alkmaar. De eerste kaart van de wedstrijd volgde ook snel en was voor aanvoerder Danny Post na een tackle op Ekkelenkamp. Was VVV-Venlo dan onzichtbaar? Nagenoeg wel. Het eerst halfuur was net verstreken, toen Evert Linthorst de bal onderschepte rond de Amsterdamse zestien. Helaas was de pass van de Venlonaar niet strak genoeg en kon Klaassen de bal onderscheppen. In de tegenstoot vond Tadic linksback Tagliafico na een mooie steekpass. De Argentijn bracht op zijn beurt spits Traoré in stelling. Deze kon de bal makkelijk achter keeper Delano van Crooij schieten: 0-3. Niet lang daarna was het een vrije trap van Vito van Crooij die leidde tot het eerste schot van de Griekse spits Georgios Giakoumakis.

Net voor rust gaf rechtsback Klaiber een voorzet die in het Venlose strafschopgebied belandde. Na een overstapje van Ekkelenkamp kon Tadic vrij uithalen en de bal achter keeper Delano van Crooij schieten. 0-4 voor Ajax. Dat was ook de ruststand, omdat een vrije trap van Vito van Crooij in de blessuretijd geen gevaar meer kon stichten voor het doel van Onana.

Simon Janssen en Yahcuroo Roemer vervingen in de rust aanvoerder Danny Post en Zinedine Machach. De tweede helft begon VVV nog sterk. Spits Giakoumakis kwam één op één met keeper Onana na een afvallende bal. Hij wist het doel van de Amsterdammers echter niet te vinden. Het was de eerste én laatste stuiptrekking na de rust. In minuut ‘50 kwam de bal namelijk terecht bij de Braziliaan Antony, net buiten de Venlose zestien. Christian Kum trok aan de noodrem met een forse tackle, welke eerst nog met geel werd bestraft. Scheidsrechter Danny Makkelie keek de situatie echter via de VAR terug. Slechts luttele seconden had hij nodig bij het videoscherm: tóch de rode prent voor Kum.

Met tien man was er geen houden meer aan voor de Venlonaren. De arme geelzwarten bevonden zich in ondertal in een groot Ajax-rondo. Het werd een ware schiettent in De Koel. Na een schot van Antony dat door keeper Delano van Crooij niet goed gepareerd werd kon Traoré de 0-5 binnenwerken. Direct na de aftrap ging centrale verdediger Arjan Swinkels onderuit, waardoor Traoré één op één met keeper van Crooij kwam. De Venlonaar kon het tij niet keren waardoor de man uit Burkina Faso de tussenstand op 0-6 bracht. Na een corner in de 57e minuut kwam de bal terecht bij Gravenberch. Hij bracht de bal opnieuw in de Venlose zestien. Het leer kwam terecht op het hoofd van Ekkelenkamp, die zijn tweede doelpunt van de middag en de zevende van Ajax op het bord zette. Ajax freewheelde vrolijk verder en had géén enkel mededogen met de Venlose ploeg. Net voor het uur kon Antony de bal op centrale verdediger Blind geven. Blind schoot de bal vervolgens achter keeper van Crooij: 0-8.

Er was géén houden meer aan. Evert Linthorst werd na een uur uit zijn lijden verlost en gewisseld voor centrale verdediger Stan van Dijck. Nauwelijks vijf minuten later: wederom een doelpunt van Traoré. Een voorzet vanuit de rechterkant van het veld van Antony werd binnen gekopt door de sterke spits, die zijn vierde van de middag mocht aantekenen. Ook Erik ten Hag bracht nieuwe, verse krachten in het veld. Het zag er echter niet naar uit dat die van plan waren om eens even lekker rustig aan te gaan doen. Gravenberch, Blind en Antony verlieten het speelveld. Voor hen kwamen Huntelaar, Labyad en Alvarez binnen de lijnen. Toen Vito van Crooij in de 74e minuut een overtreding begin in de eigen zestien, lag daar de kans voor Ajax om de dubbele cijfers op het scorebord te zetten. De penalty werd enkele seconden later binnen gewerkt door de net ingevallen Huntelaar. Met nog een kwartier op de klok stond er dus een eclatante 0-10 op het scorebord. Twee minuten later zorgde dezelfde Huntelaar voor de 0-11. En het was Lisandro Martinez in de 76e minuut die de 0-12 aantekende. Een bizarre stand, helemaal als je dan je debuut maakt voor de verliezende partij. De 16-jarige, jongste debutant van VVV-Venlo ooit, krijgt die twijfelachtige eer. Het heeft in ieder geval niet aan hem gelegen. Ook de 0-13 viel nog. In minuut 87 bracht, wie anders, Traoré de eindstand op het scorebord na een assist van Labyad. Het betekende een record… Ajax maakt in De Koel de meeste doelpunten ooit tijdens een Eredivisie-wedstrijd. Het laatste fluitsignaal op deze gitzwarte middag volgt na precies 90 minuten van scheidsrechter Danny Makkelie. VVV-Venlo wordt uit haar lijden verlost. Nul – dertien…..

mf2