Menu

Heerenveen laat langszij

zondag 17 januari 2021

Drie dagen na de goede zege op ADO Den Haag, met dank aan de vier doelpunten van Georgios Giakoumakis, mocht VVV-Venlo zondag 17 januari in het eigen Covebo Stadion - De Koel - weer aan de bak. Een wedstrijd tussen de nummers veertien en negen van de ranglijst. Een wedstrijd ook tussen de twee clubtopscoorders en de nummers één en twee van het topscorersklassement: Georgios Giakoumakis ( 16 doelpunten) en Henk Veerman ( 11 doelpunten). Het veld moest ’s ochtends nog sneeuwvrij worden gemaakt door een twintigtal vrijwilligers onder leiding van het facilitaire team van VVV-Venlo.

Het betekende dat scheidsrechter Blank om 14.30 uur ‘gewoon’ kon fluiten voor aftrap van de wedstrijd. Een aftrap die voor Yahcuroo Roemer zijn eerste betekende in een officieel competitieduel in het eerste elftal van VVV-Venlo. Hij was het die afgelopen woensdag in Den Haag goed inviel, de assist gaf op de 1-3 van Giakoumakis én de tweede penalty van de avond wist te ‘versieren’. Vanwege die prestaties mocht hij vanmiddag de geschorste Vito van Crooij vervangen. Aan de andere kant speelde Josua John. Het was de rappe linksbuiten die in de 4e minuut voor het eerste gevaar wist te zorgen. Zijn voorzet plukte Mulder echter nét voor de instormende Georios Giakoumakis uit de lucht. In de 8e minuut was er een passje van Roy Gelmi dat onderschept werd door Van Bergen, maar uit de aanval werd geen gevaar gesticht. De toon was gezet.

Heerenveen had in de eerste fase meer balbezit, maar VVV-Venlo kreeg de grootste kans: in de 11e minuut was het basisdebutant Yahcuroo Roemer met een goede actie over rechts. Hij leverde een dito voorzet af, die Josua John op de vijf meter net niet hard genoeg wist te toucheren met zijn kruin. Het gevaar was daardoor meteen geweken. Het koppel Veerman en Veerman was tot die tijd nog niet in stelling gebracht. Wél viel er een gele kaart te noteren voor Joey Veerman, na hard doorgaan op Tristan dekker na 17 minuten. Beide elftallen hielden elkaar verder in bedwang. In de 25e minuut werd Zinedine Machach op het middenveld aangespeeld door Tristan Dekker. De Fransman draaide goed weg bij zijn directe tegenstander en zag Yahcuroo Roemer op snelheid liggen. De pass bereikte de jongeling en zijn accurate voorzet zoefde ternauwernood voorbij aan Josua John bij de tweede paal. Wederom een goede actie van Roemer, die goed aan de wedstrijd begon en waarbij ook geen spoortje van zenuwen te ontwaren was.

Op het half uur kreeg Georgios Giakoumakis de bal aangespeeld op het middenveld. Blakend van het zelfvertrouwen, probeerde hij van eigen helft keeper Mulder te piepelen. Dat lukte echter niet. Zijn schot was te onnauwkeurig op de Heerenveen goalie van 50 meter te verschalken. Een aantal minuten later zette Van der Heide een aanval op die via een aantal schijven weer bij hem terug kwam. Leon Guwara was hem echter voor, waarna het leer voor de voeten van Floranus belandde, die meteen uithaalde. Zijn inzet vloog echter voorlangs het doel. Diezelfde Van der Heide werd een fractie later weggestuurd middels een goede bal van Siem de Jong. De snelle aanvaller nam Thorsten Kirschbaum onder vuur, maar de Duitser kwam als winnaar uit de strijd en greep de bal klemvast. In minuut 39 was het Josua John die de bal oppikte op de zijlijn en op volle snelheid naar binnen trok. De vleugelflitser besloot uit te halen van 20 meter. Doelman Mulder zag het leer op grote hoogte voorbij suizen. Geen gevaar meer voor de Friezen. Die stichtten even later aan de andere kant wel enorm gevaar voor het doel van Thorsten Kirschbaum. Het was een pass van Halilovic, hard in de voeten bij Henk Veerman. De lange spits draaide goed weg, maar vond bij zijn inzet de voeten van Kirschbaum. Die laatste pakte even later, na een solo van Woudenberg met in zijn rug de achtervolgende Yahcuroo Roemer, een inzet van de Heerenveen-back. Daar kwam VVV-Venlo binnen een tijdsbestek van twee minuten twee keer goed weg. Het laatste wapenfeit voor de rust was een overtreding van Danny Post op Siem de Jong. De Venlose aanvoerder kreeg daarvoor de gele kaart van scheidsrechter Blank, die even later ook voor rust floot.

In de rust werd er door beide trainers geen wissel toegepast. Het allereerste gevaar in de tweede helft kwam van de bezoekers. Kristopher Da Graca verspeelde de bal aan Henk Veerman, die alleen op Thorsten Kirschbaum af kon gaan. Roy Gelmi was echter snel terug en kon Veerman nog hinderen, waardoor de spits in moest houden en zijn inzet matig te noemen was. Het was een grote kans voor Heerenveen. Aan de andere kant was het ‘Zizou’ Machach die zich met een individuele actie goed vrij speelde en het doel van Mulder onder vuur nam, maar net iets te hoog mikte. Dat deed Joey Veerman twee minuten later beter, maar zijn inzet vloog recht op Thorsten Kirschbaum af.

De wedstrijd golfde van de ene naar de andere kant in deze fase. In de 59e minuut stuurde Danny Post medespeler Josua John op links weg. Hij snelde voorbij aan zijn directe tegenstander Floranus en zette voor op de instormende Yahcuroo Roemer. Die laatste tikte de bal wel aan, maar de poging was te zacht om doelman Mulder te verschalken. En zo waren de rollen ten opzichte van de eerste helft, toen er twee voorzetten vanaf rechts kwamen, ditmaal omgedraaid. Even later was het echter weer Yahcuroo Roemer die over rechts door Zinedine Machach werd gevonden en de bal meteen voor het doel bracht. Dat leidde bijna tot een eigen doelpunt van Floranus, die bij de eerste paal bijna zijn eigen keeper liet schrikken door de bal hard via de bovenkant van de lat weg te werken. In de 70e minuut kwam het gevaar bij VVV weer vanaf de rechterkant, waar Yahcuroo Roemer en ‘Zizou’ elkaar veelvuldig wisten te vinden. Ditmaal was het Machach die een voorzet wist te produceren, die bij de tweede paal uitkwam bij Georgios Giakoumakis. De Griek volleerde de bal tussen twee verdedigers in goed op doel, maar Mulder stond op de goede plek. 

Er volgde opnieuw een fase met een op en neer golvend spelbeeld, waarbij beide ploegen weinig kansen wisten te creëren. Tot de 78e minuut. Josua John ontving de bal van Machach, trok naar binnen en schoot de bal onberispelijk hard tegen de touwen achter doelman Mulder: 1-0! Heerenveen wist wat hen te doen stond en dus was er drie minuten na het doelpunt een grote kans voor Henk Veerman. Waar de spits doorgaans eenvoudig scoort, belandde deze bal in het zijnet. Een dubbele wissel werd doorgevoerd voor extra verdedigende zekerheid.

Een slotoffensief van de Friezen brak aan, maar de verdedigende formatie van Hans de Koning leek stand te houden. Het was ondertussen al de 89e minuut toen invaller Nygren de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied ontving en op fraaie wijze het leer achter Kirschbaum wist te krijgen. Fraai, maar zuur… Heerenveen wilde meer, maar tot grote kansen kwam de ploeg niet en dus moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

Zeven punten uit drie wedstrijden in 2021. Een prima uitgangspositie om het komende donderdag, 21 januari, alweer op te nemen tegen Go Ahead Eagles in de strijd om de TOTO KNVB Beker.

VVV-Venlo - SC Heereneveen 1-1 ( 0-0 )
78. John 0-1, 89. Nygren 1-1
Scheidsrechter: Dhr. Blank
Toeschouwers: 0
Geel: Post,Da Graca (VVV-Venlo), J.Veerman (SC Heerenveen)

VVV-Venlo: Kirschbaum, Dekker, Gelmi, Da Graca, Guwara, Post, Machach (Kum/83 ), S.Janssen (Schäfer/88 ), Roemer, Giakoumakis, John (Swinkels/83 )

SC Heerenveen: Mulder, Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Woudenberg, Halilovic, S.de Jong, J.Veerman (Batista Meier/84 ), v.Bergen, H.Veerman, v.d.Heide (Nygren/60 )

mf2