Menu

Het seizoen, deel 1

dinsdag 8 mei 2018

De komende dagen gaan we terugblikken op het seizoen van ons vaandelteam.

Als kampioen van de Jupiler League promoveerde VVV-Venlo vorig seizoen naar de Eredivisie. Geld voor veel versterkingen ontbrak, dus moest de technische leiding van de club vooral slim zijn. En dat waren ze. In de personen van doelman Lars Unnerstall en aanvaller Lennart Thy werden directe versterkingen aangetrokken, maar geen grote namen. Verder ging het voornamelijk om versterkingen in de breedte. Goed, Tarik Tissoudali, Damian van Bruggen, Kelechi Nwakali en Leroy Labylle maakten kans op een basisplaats, maar de overige versterkingen zouden eerst ‘op niveau’ moeten komen tijdens de intensieve trainingssessies die de technische staf voor ze in petto had. Het doel was dan ook van meet af aan duidelijk: handhaven.

Alle ‘kenners’ in ‘het wereldje’ gaven vooraf aan dat VVV-Venlo degradatiekandidaat nummer één was, de voortreffelijke voorbereiding ten spijt. Dus toen de competitie op 12 augustus losbarstte met het thuisduel tegen Sparta, was er vooral de nieuwsgierigheid naar hoe VVV zich staande zou houden.

De ploeg doorstond de lakmoesproef met vlag en wimpel. De 3-0 zege was ruim, en misschien een beetje geflatteerd, maar duidelijk was dat VVV klaar was voor de Eredivisie. Er werd gemakkelijk gescoord en zowel de Duitse doelman Unnerstall als de sterk voetballende aanvaller Thy bleek een geduchte versterking.

Dat werd bevestigd in de tweede wedstrijd. Het sterk geachte FC Twente werd, nota bene op eigen veld, door het prima Venlose collectief geklopt. Het werd 1-2 in de Grolsch Veste, dankzij een werelddoelpunt van Vito van Crooij, die op slag in alle kranten, voetbalweekbladen en talkshows op tv figureerde, en een treffer van verdediger Jerold Promes. Met zes punten uit twee duels was VVV-Venlo gedeeld koploper!

De vraag was hoe de ploeg zich zou houden tegen titelkandidaat Ajax. Het antwoord stond na negentig minuten op het scorebord: het werd 0-2 voor de Amsterdammers die met name voor rust de handen meer dan vol hadden aan VVV. Ook voor de kenners was duidelijk dat de Venlose ploeg zomaar voor een verrassing kon gaan zorgen. Dat moest gaan blijken in de reeks wedstrijden die volgde.

 

mf2