Menu

het verhaal achter de foto

donderdag 28 juni 2018

Bij het opruimen kom je soms leuke dingen tegen. Zoals een foto. Een ruim veertig jaar oude foto! Het is 7 augustus 1976. Een aangename warme dag en heel Venlo is uitgelopen. Waar naartoe? D’n berg op! FC VVV, enkele maanden eerder na een legendarische wedstrijd op de Wageningse Berg gepromoveerd naar de Eredivisie, speelt een vriendschappelijke wedstrijd tegen de nummer 2 van Spanje, FC Barcelona. Met Rinus Michels als trainer en op het veld de beide ‘Johannen’, Cruijff en Neeskens. Meer dan 24.000 toeschouwers bevolken De Koel.

Arbiter Jan Keizer stelt de aftrap even uit, want buiten staan nog duizenden mensen die naar binnen willen in het dan al afgeladen stadion. Johan Neeskens poseert voor de fotograaf. De 24-jarige middenvelder staat aan de vooravond van zijn derde seizoen in dienst van de Catalaanse topploeg. Op de achtergrond kijken vele duizenden mensen toe. Omdat de tribunes een uur voor de aftrap al afgeladen vol staan, zoeken toeschouwers een plek op de zandhellingen, waar pas enkele jaren later tribunes zullen verrijzen. Ook richting de radiokamer, waar het normaal gesproken een oase van rust is voor stadionspeaker Hay van Dreumel, is het nu een drukte van belang. Het stadiongebouw, waar een aantal sponsors het ‘ereterras’ verkiest boven een plek op de tribune, wordt nog net niet belaagd door het publiek dat alles wil zien.
Het gedrang ontgaat Neeskens. Of hij is het inmiddels gewend dat de komst van ‘zijn’ Barcelona complete mensenmassa’s op de been brengt. Hij glimlacht minzaam in de camera. Want dat hoort erbij, weet de man die twee jaar eerder namens Oranje in de WK-finale scoorde tegen West-Duitsland. Het mocht niet baten: de finale werd verloren. Twee jaar later zou hij opnieuw een finale spelen, die opnieuw verloren zou worden. Dit keer van Argentinië.

Als de wedstrijd dan eindelijk begint, ziet het publiek een onderhoudende, maar harde pot voetbal. Johan Cruijff himself scoort al na zes minuten de openingstreffer. Kort na rust tekent Johan Neeskens voor de tweede treffer. Als Jacques Hermans tegen scoort namens de thuisclub, wordt het toch nog spannend. Zeker als arbiter Keizer FC VVV kort voor het einde van de wedstrijd een strafschop toekent. Albert van der Weide neemt de taak op zich om doelman Pedro Artola te verschalken. Maar de middenvelder mist. Barcelona wint.

mf2