Menu

Hoe zit dat nou met die VAR?

maandag 1 oktober 2018

De aanwezigheid van de VAR roept nog altijd veel vragen op. Wat mag de ‘Video Assistent Referee’ nu eigenlijk wel en wat mag hij niet? We proberen wat zaken op een rijtje te zetten. Het is namelijk zo dat de VAR maar in vier gevallen in actie komt:

  1. Goal of niet? Als er een doelpunt valt en daarbij ontstaat de vraag of er wel of geen overtreding is gemaakt, kan de VAR de scheidsrechter inseinen. Deze bekijkt vervolgens zelf de beelden op het scherm in het stadion en neemt zelf de beslissing om het doelpunt al dan niet goed te keuren. Mocht de VAR constateren dat er sprake is van hinderlijk buitenspel, kan hij zelfstandig beslissen om de treffer te annuleren. Overigens wordt elk doelpunt door de VAR bekeken.
  2. Rode kaart? Als de VAR een overtreding constateert die bestraft moet worden met een rode kaart, geeft hij dit door aan de scheidsrechter. Deze zal vervolgens de beelden zelf bekijken en een beslissing nemen.
  3. Penalty of geen penalty? De VAR controleert of een penalty die de scheidsrechter gegeven heeft, terecht is toegekend. Omgekeerd geldt hetzelfde: de VAR kan een scheidsrechter wijzen op een situatie die een strafschop moet zijn. Overigens neemt de scheidsrechter uiteindelijk zelf de definitieve beslissing door de beelden te bekijken.
  4. De VAR kan aangeven wanneer een gele of rode kaart aan de verkeerde speler wordt gegeven.

In alle overige situaties komt de VAR niet in actie. Dus als een speler vermeend hands maakt en uit de vrije schop die volgt een doelpunt valt, is dat niet meer terug te draaien als blijkt dat het geen hands was. Eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. De VAR is een welkom hulpmiddel voor de scheidsrechter, maar die blijft de baas in het veld.

mf2