Menu

Iedereen is welkom, niemand uitgesloten

donderdag 10 december 2020

De voetbalwereld maakt een statement rondom Paarse Vrijdag: ‘Iedereen is welkom en moet zichzelf kunnen zijn, niemand uitgesloten.’

Op vrijdag 11 december, Paarse vrijdag, vindt de #AllTogetherChallenge plaats. Deze challenge is een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB, KNHB en RVFC) in samenwerking met de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Vrouwen Eredivisie, VVCS, CBV en FOX Sports. Alle partijen, waaronder dus ook VVV-Venlo én de VVV Foundation, maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden. Aan dit belangrijke en actuele topic wordt medewerking verleend door alle Nederlandse Betaald Voetbal Organisaties.  

In de afgelopen drie jaar was de #AllTogetherChallenge gekoppeld aan de internationale Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat alle aanvoerders in betaald- en amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege alle COVID-19 perikelen is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is al sinds jaren de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie hij of zij is óf op wie hij of zij verliefd wordt.

In het speelweekend dat start op vrijdag 11 december zullen er diverse acties plaatsvinden in de voetbalwereld:

  • Christian Kum en de aanvoerders van alle andere teams spelen met een speciale aanvoerdersband. Dit jaar is dat geen regenboogband, maar een ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de reeds gelanceerde campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’.
  • Onze trainer Hans de Koning, alle andere coaches én (assistent) scheidsrechters dragen, net als afgelopen jaar, een regenboogspeldje.
  • FOX Sports maakt dit voetbalweekend opnieuw gebruik van de regenboogplopkappen.
  • Nieuw dit jaar is dat bij alle thuisspelende clubs regenbooghoekvlaggen zullen wapperen. In Covebo Stadion – De Koel – zal dit te zien zijn tijdens de wedstrijd VVV-Venlo – Feyenoord (zondag 13 december, 14.30 uur).
  • Aangezien Paarse Vrijdag voornamelijk gericht is op scholieren in Nederland, worden in de ochtend van 11 december (tussen 9:00 – 12:00 uur) diverse online gastlessen over het thema ‘jezelf kunnen zijn’ verzorgd. Gastdocenten uit de voetbalwereld zijn onder andere topcoach Louis van Gaal, scheidsrechter Jeroen Manschot, journaliste Barbara Barend, Telstar-voorzitter Pieter de Waard en profvoetballers Ralf Seuntjens en Kees Luijckx. Naar schatting doen meer dan 1000 basisscholen mee. Het complete rijtje gastdocenten is te vinden op onlinegastles.nl/paarsevrijdag.

‘Iedereen is welkom en moet zichzelf kunnen zijn, niemand uitgesloten.’

mf2