Menu

Kabinet verbiedt publiek bij wedstrijden

maandag 28 september 2020

Er wordt geen publiek meer toegestaan bij het (betaald) voetbal, zo maakte het kabinet vanavond bekend bij een speciale persconferentie. Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom; niet bij profwedstrijden en niet bij amateurwedstrijden. De maatregelen gelden voorlopig, maar in ieder geval voor drie weken.

De aanwezigheid van supporters bij voetbalwedstrijden was de afgelopen week meerdere malen onderwerp van discussie.

Het kabinet kiest er nu dus voor om de aanwezigheid van supporters helemaal niet meer toe te staan. Dat betekent dat VVV-Venlo de wedstrijd tegen ADO Den Haag aankomende zaterdag 3 oktober ( 20.00 uur) zonder publiek zal moeten spelen en dat de uitwedstrijd tegen AZ in Alkmaar ook in een sfeerloos, leeg stadion zal plaatsvinden.

Algemeen directeur Marco Bogers van VVV-Venlo: “Laat ik voorop stellen dat ik deze nieuwe maatregelen begrijp, maar dit is natuurlijk verschrikkelijk. Voor de club, maar zeker ook voor onze supporters en sponsoren. Voetbal is een sport van en voor het volk. Wij betreuren het dan ook enorm dat onze achterban de wedstrijden voorlopig niet meer in het stadion kan volgen.

In Venlo waren we mijns inziens goed op weg om volgens Coronamaatregelen, richtlijnen en protocollen te handelen en ieder wedstrijdbezoek veilig te laten plaatsvinden. Dat wordt nu allemaal teniet gedaan met deze beslissing. Een harde constatering. We zullen moeten bekijken welke gevolgen dat voor ons als club heeft.”

Meer informatie over het kaartbeleid vind je hier


Namens het betaald voetbal in Nederland kwam de navolgende reactie op de coronamaatregelen

Het kabinet komt met ingrijpende maatregelen. Die treffen heel de samenleving hard. Keihard. En dus ook het betaalde voetbal. Maar kennelijk is dit nodig. Veiligheid en gezondheid boven alles. Bij geen enkel (sport)evenement mag nu nog publiek aanwezig zijn. De komende drie weken. Dit is natuurlijk heel zuur. Te meer daar er geen enkel wetenschappelijk bewijs is tussen de aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal corona-gevallen in Nederland.

En het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren. Wij menen ook dat dat heel goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. We zijn hiervoor overladen door complimenten door lokale overheden. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid.
Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden.

En we gaan er vanuit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen. En weer direct op het niveau waar we nu ook op zitten.
Anders is de schade voor het voetbal en de overige sport in Nederland niet te overzien.

Namens het betaald voetbal in Nederland,
Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, ook namens alle clubs in de Eredivisie
Marc Boele, directeur Keuken Kampioen Divisie, ook namens alle clubs in de Keuken Kampioen Divisie

mf2