Menu

Geelzwarten onderuit ( 1-2 )

zaterdag 19 december 2020

De laatste thuiswedstrijd van het jaar 2020 stond voor VVV-Venlo op zaterdag 19 december op het programma. In Covebo Stadion - De Koel - troffen de mannen van Hans de Koning het goed draaiende FC Twente van Ron Jans.

Na de aftrap waren het de roodhemden die meteen lieten zien waarvoor ze naar Venlo kwamen vanavond: 3 punten. Al in de eerste minuut leek de ploeg uit Enschede op voorsprong te komen. Scheidsrechter Gözübüyük floot echter voor een overtreding op Schmitz.  In de 4e minuut verraste ze met een ingestudeerde vrije trap. De kopbal bleek echter te zacht. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak. Een goeie voorzet van Steffen Schäfer bereikte topscorer Georgios Giakoumakis. De Griek werkte goed af en de bal belandde met een stuit achter doelman Drommel. Opnieuw floot scheidsrechter Gözübüyük. Ditmaal echter voor buitenspel en keurde, met goedkeuring van de VAR, het doelpunt af. Op de beelden was er inderdaad een minimale voorsprong te zien voor ‘Jako’ ten opzichte van zijn directe opponent. VVV bleef goed drukken en dat zorgde in de 13e minuut wederom voor gevaar. Uit een corner van Josua John werd Lukas Schmitz indirect in stelling gebracht. Hij had een daverende knal in gedachten, maar maaide vervolgens volledig over de stuiterende bal heen. Dat was een grote kans voor de thuisploeg. Vito van Crooij mocht enkele minuten later een corner van de andere zijde nemen. Zijn voorzet belandde voor het doel in een mêlee van spelers, maar kon niet binnengewerkt worden door een Venloos been. Dat waren drie goede kansen binnen het eerste kwartier voor de Venlonaren, die zichtbaar het nodige vertrouwen hadden getankt tijdens de bekerwedstrijd midweeks in Almere.

Toch kwam ook de bezoekende ploeg daarna weer uit haar schulp. In de 21e minuut mocht Twente een vrije trap nemen. Die werd voor het doel van Thorsten Kirschbaum geslingerd, maar het kopballetje van was ongevaarlijk. In de 23e minuut was de grootste kans van de wedstrijd tot dan toe toch voor FC Twente. Cerny werd door het midden goed weggestuurd door een ploeggenoot. Hij deed eigenlijk alles juist, kapte Christian Kum uit, maar trof met zijn linker de uitgestoken voet van de alerte Thorsten Kirschbaum. Daar had VVV geluk dat de Duitser op zijn post was. Diezelfde Kirschbaum kon er drie minuten later echter niet meer voorkomen dat Danilo tóch doel trof. Een afgeketste bal kwam voor de voeten van Cerny, die vanaf rechts de inlopende Twente-topscorer vond. De Braziliaan drukte doeltreffend af: 0-1.

Precies op het halve uur bemoeiden beide Twente-back zich met een aanval van de Enschedeërs. Eerst was het Oosterwolde die een poeier losliet op het doel van Kirschbaum. De VVV-goalie keerde de kogel die vervolgens pardoes voor de voeten van Ebuehi viel. De rechtsback had zijn vizier echter te hoog gericht. Het bleef daardoor voorlopig bij de 0-1 stand. FC Twente werd sterker en sterker. In de 32e minuut leidde een corner van Cerny tot gevaar, omdat Menig in stelling kon worden gebracht. Zijn schot werd gekeerd door, wederom, Thorsten Kirschbaum. Het was in deze fase tegenhouden geblazen voor de thuisploeg. In minuut 37 wederom serieus gevaar voor de Tukkers. Menig ging er vandoor op links en wist via Cerny middenvelder Ilic te bereiken. De Serviër teisterde vervolgens de lat boven doelman Kirschbaum. De terugstuiterende bal was wederom voor Ilic, maar zijn kopbal ging bij zijn tweede opeenvolgende doelpoging hoog over.

De Servische jeugdinternational liet zich even later van een negatieve kant zien, toen hij met een doldrieste tackle met gestrekt been verdediger Christian Kum velde. Ilic mocht van geluk spreken dat Gözübüyük hem ‘maar’ de gele prent voor hield. Het akkefietje bracht de ploeg uit Enschede echter niet van de wijs. Drie minuten voor rust werd een gevaarlijke aanval via Ebuehi en Cerny bijna afgerond door Menig. Wie anders dan Thorsten Kirschbaum kwam echter weer al winnaar uit de bus. Hij keerde de inzet met een stijlvolle save. En zo mocht VVV-Venlo haar keeper bedanken en zich in de handen wrijven dat de rust maar met een 0-1 achterstand werd bereikt.

In de rust wisselde Hans de Koning Josua John voor Zinedine Machach. Dat leidde in de eerste minuten van de tweede helft meteen tot iets meer dreiging van de geelzwarten, zonder overigens echte kansen te creëren. In minuut 53 waren de bezoekers voor het eerst gevaarlijk in het tweede bedrijf. Balverlies op het middenveld van Lukas Schmitz, leidde een aanval in van waaruit Danilo in stelling kon worden gebracht. Zijn schot eindigde in de handen van Thorsten Kirschbuam. Een kleine vijf minuten later kwam Twente met Ehibue gevaarlijk op over rechts. Zijn voorzet werd met een uiterste krachtsinspanning door Christian Kum over de achterlijn gewerkt. Het toonde maar weer eens aan dat FC Twente de aanvallende aspiraties niet in de kleedkamer had achtergelaten. Dat werd even later nog maar eens bevestigd, toen Thorsten Kirschbaum Christian Kum inspeelde. Drie roodhemden van Twente zaten de Duitser meteen op z’n lip en zorgden ervoor dat hij de bal verloor aan Ilic. Die aarzelde vervolgens geen moment toen hij Kirschbaum ver voor zijn doel zag staan en krulde het leer in de linker bovenhoek: 0-2. De uitbreiding van de voorsprong voor Twente was terecht, maar kwam tot stand op een manier die absoluut niet had gehoeven.

VVV-Venlo probeerde het daarna weer snel op te pakken. Een vrije trap in de 70e minuut werd door Christian Kum voorgeslingerd. Een Twente-verdediger beroerde de bal nog, die zo precies op het hoofd van Evert Linthorst belandde. De Venlonaar kopte de bal vervolgens leep over Drommel tegen de touwen: 1-2. De spanning was weer terug. De thuisploeg begon meer en meer aan te dringen en voelde dat er wellicht toch nog meer te halen was deze avond. Lukas Schmitz zette die gedachte kracht bij door Cerny in de 75e minuut een zwiep te geven. De Duitser kreeg daarvoor de gele kaart getoond.

Om de gelijkmaker te forceren werd ook het jonge verdedigingstalent Stan van Dijck ingebracht als stormramp. Drie minuten na deze wissel mocht Vito van Crooij een vrije trap nemen. Zijn voorzet belande via het hoofd van Evert Linthorst op het bovenbeen van Kum, die daardoor de bal te weinig richting kon geven naar het doel toe. Terwijl er drie minuten bijgetrokken werden, stuurde Stan van Dijck met een leep balletje Giakoumakis weg. Het was dé kans op de gelijkmaker, maar ook de Griek kan missen. Met zijn linker voet punterde hij de bal voorlangs het doel. Ook een afstandsschot van Machach bracht geen wijziging in de stand en dus bleef het na 90 minuten bij 1-2.

Opnieuw een nederlaag dus voor onze ploeg die aankomende dinsdag een zware uitwedstrijd staat te wachten in Eindhoven. Dan wordt er om 20.00 uur afgetrapt tegen PSV.

VVV-Venlo - FC Twente 1-2 ( 0-1 )
Danilo ( 27’ ), Ilic ( 63’ ) en Linthorst ( 70’ ).
Arbiter: Gözübüyük
Geel: Schmitz, V.v. Cooy (VVV-Venlo) L.Ilic, Danilo ( FC Twente)      
Toeschouwers
: 0

VVV-Venlo: Kirschbaum; Pachonik, Schäfer, Kum, Schmitz ( 81’ Van Dijck ); Linthorst, Post, Van Crooij, John ( 45’ Machach ); Arias, Giakoumakis

FC Twente: Drommel; Ebuehi, Pleguezuelo, Pierie, Oosterwolde; Brama, Ilic ( 86’ Dumic ), Roemeratoe; Cerny ( 90’ Dervisoglu ), Danilo ( 88’ Jeremejeff ), Menig

mf2