Menu

Kleine nederlaag tegen AZ

zondag 1 december 2019

VVV heeft geen punten overgehouden aan het uitduel tegen AZ. Op bezoek bij de Alkmaarders, die hun thuiswedstrijden nog steeds in Den Haag spelen, werd het in de eerste helft al 1-0 via Yukinari Sugawara. Omdat Elia Soriano in de slotseconde een voorzet van Haji Wright nét niet tot doelpunt kon promoveren, kon de Japanse vleugelspeler uitgroeien tot matchwinner en stond na 90 minuten de stand van 1-0 op het bord.

Driessen voerde ten opzichte van de overwinning op FC Twente slechts één vervanging door. Steunpilaar Nils Röseler keerde terug in het hart van de defensie, waardoor Steffen Schäfer ditmaal op de bank moest plaatsnemen. Voor de rest was het elftal ongewijzigd, dus mét behalve Wright en Soriano ook Jonathan Opoku in de voorhoede en Peter van Ooijen als meest vooruitgeschoven pion op het middenveld. Met daarachter Evert Linthorst en Danny Post als tandem centraal op het middenveld en in de defensie, naast Röseler, Tobias Pachonik, Christian Kum en Roel Janssen.

Die verdediging kon meteen vol aan de bak, want AZ was duidelijk van plan de Venlonaren vanaf minuut één onder druk te zetten. VVV verdedigde met man en macht en probeerde de Alkmaarders uit de eigen zestien te houden. Dat lukte vrij aardig: AZ kwam in de beginfase niet veel verder dan schoten uit de tweede lijn. Zo probeerden Calvin Stengs, Jordy Clasie en Sugawara het van afstand, maar hun pogingen gingen allemaal over. Na een halfuurtje kwam AZ wel dichterbij het Venlose doel, waardoor achtereenvolgens Röseler en Thorsten Kirschbaum reddend moesten optreden om hachelijke situaties in het doelgebied te voorkomen. Gelukkig had ook spits Myron Boadu het vizier niet op scherp staan in deze fase. Na 39 minuten was de Venlose verdediging echter kansloos op een schot van wederom Sugawara. De AZ-vleugelspeler, die pas een halfuur voor de wedstrijd te horen kreeg dat hij in de basis stond in de plaats van de zieke Fredrik Midtsjö, volleerde de bal knap vanaf rechts in de lange hoek: de 1-0 zou ook de ruststand zijn.

De tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. AZ bleef drukken en kreeg al snel kansen op een verdubbeling van de score. Zo was Stengs dichtbij en stuitte een hard schot van Oussama El Idrissi op Kirschbaum. Daarna ging de Alkmaarse storm wat liggen en kwam VVV beter in het spel. In de 70ste minuut lag de gelijkmaker er bijna in. Een kiezelhard schot van Soriano leek doel te treffen, ware het niet dat Marco Bizot de bal met een acrobatische redding uit het doel haalde. Jay Driessen voelde ongetwijfeld ook aan dat er wellicht meer in het vat zou kunnen zitten en bracht met Jerome Sinlair, John Yeboah en Richard Neudecker extra aanvallende versterking. Dat resulteerde in de slotfase in een Venloos slotoffensief. Eerst was het een voorzet van Wright die via Sinclair voor de voeten van Neudecker belandde, wiens schot werd geblokt door Stijn Wuytens, maar de grootste kans moest toen nog komen: in de slotminuut scheelde het een haartje of VVV had een punt mee naar Venlo meegenomen, maar Soriano kreeg de bal er net niet in. Terwijl VVV nog treurde over de gemiste kans, floot de scheidsrechter af en moesten de Venlonaren puntloos huiswaarts.

Omdat ook ADO Den Haag dit weekend verloor, blijft VVV op de zestiende plek staan. De hete adem van rode lantaarndrager RKC wordt echter steeds sterker gevoeld in Venlo en Den Haag: de Waalwijckers wonnen vandaag van FC Utrecht en komen daarmee op 5 punten van VVV. Reden genoeg om komend weekend, als de mannen van Driessen FC Emmen verwelkomen in De Koel, vol voor die nieuwe driepunter te gaan!

AZ - VVV-Venlo 1-1 ( 1-0 )
39. Sugawara 1-0
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Gele kaart: Svensson, Koopmeiners
Toeschouwers: 6.007

Opstelling AZ: Bizot, Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal, Sugawara (Aboukhlal/87 ), De Wit, Koopmeiners, Idrissi, Stengs, Boadu, (Druijf/75 )

Opsteling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Röseler, Kum, R.Janssen (Neudecker/88 ), v.Ooijen (Sinclair/71 ), Linthorst, Post, Wright, Opoku (Yeboah/78 ), Soriano

mf2