Menu

Koploper wint in De Koel

vrijdag 27 augustus 2021

Een bijzondere avond voor Levi Smans en Joep Munsters… De twee exponenten uit de VVV-Venlo jeugdopleiding mochten vrijdag 27 augustus allebei in de basis starten tijdens VVV-Venlo – Jong AZ. Het was een optelsom van de invalbeurten van beide heren tijdens de wedstrijd VVV-Venlo – Almere City FC. Zowel Smans als Munsters vielen op fantastische wijze in en verdienden daarmee, net als Aaron Bastiaans overigens, vanavond een basisplek.

Dat ging dit maal ten koste van Joeri Schroijen, Kees de Boer en Wassim Essanoussi. De drie heren namen plaats op de bank. Na het fluitsignaal van scheidsrechter Gansner was het in de eerste minuten schaken van beide kanten. Pas in minuut tien werd het enigszins spannend, toen Yahcuroo Roemer een voorzet produceerde, die bijna via een eigen AZ-voet in het doel zeilde. Anderhalve minuut later werd het echt gevaarlijk voor het doel van keeper Westerveld. Een hoge bal leek in het AZ-strafschopgebied voor de voeten van Levi Smans te ploffen. Toen hij wilde uithalen zat er echter een rood-wit been tussen. Ook Erik Sorga kon daarna niet meer succesvol afdrukken. Zijn schot ging over. Dik over het kwartier was het heerlijk om te zien hoe met name Levi Smans zijn vibe van afgelopen week tegen Almere City weer doortrok. Hij buffelde zich voorbij enkele AZ-spelers en gaf een goede pass op Simon Janssen, die over links op stoom lag. Janssen produceerde een prima voorzet, maar Erik Sorga kon bij de eerste paal net niet profiteren van de snelle aanval. Er zat spirit in de ploeg. Jong AZ kwam er in de eerste twintig minuten niet aan te pass. VVV bleef druk houden en op de helft van Jong AZ spelen. Aaron Bastiaans probeerde het een keer met een schot van 30 meter, maar dat eindigde naast de verkeerde kant van de paal. Het eerste gevaar van de bezoekers viel te noteren in minuut 26. Taabouni kapte op links naar binnen en haalde met rechts uit. Lukas Zima, die voor de eerste keer vanavond écht getest werd, pakte het leer stevig klem. Dat deed Aaron Bastiaans even later ook met een AZ-shirtje; geel voor hem.

Niet veel later dacht AZ-verdediger Dekker: “ik speel even een balletje terug.” Daar had Westerveld echter niet op gerekend. De keeper moest als de wiedeweerga terug rennen en kon de bal net voor de doellijn nog wegwerken. Daar was het bijna 1-0 geweest voor de geelzwarten. Dat was het in de 36e minuut alsnog bijna, toen Yahcuroo Roemer het doel van Westerveld na een goede actie met links onder vuur nam. Westerveld pareerde het schot. Steeds meer ging er over rechts via de snelle VVV-vleugelspits. In de 39e minuut verdiende hij een corner. Die werd listig genomen, maar de voorzet ging net voorbij aan Danny Post. Een minuut later kreeg Derks geel voor een harde charge op Aaron Bastiaans. Uit de toegekende vrije trap schoot Yahcuroo Roemer meteen op doel. Keeper Westerveld pakte echter eenvoudig op. In het restant van de eerste helft werd de Venlose club niet meer gevaarlijk. Omdat Jong AZ ook niets meer wist uit te richten, werd de rust met 0-0 bereikt.

Meteen na rust had het 0-1 moeten zijn. Als Grifith tenminste scherper was geweest. Hij mocht alleen op het doel van Lukas Zima afgaan, maar vond de Tsjechische boom op zijn weg. En maar goed ook. Twee minuten later was het keeper Westerveld aan de andere kant die zijn ploeg voor een achterstand wist te behoeden. Hij pakte een voorzet van Yahcuroo Roemer klem, voordat Erik Sorga erbij kon. In de 55e minuut werd een afgeslagen corner een prooi voor de inlopende Aaron Bastiaans. Zijn kogel werd echter gesmoord in de mêlee van spelers voor het AZ-doel. Een schotje even later aan de andere kant, was een makkelijke prooi voor Lukas Zima. En zo golfde het spel in de eerste fase van de tweede helft op en neer. Barasi was de man van de volgende kans. Ditmaal dus voor AZ. Hij pegelde net naast het doel van Zima. In minuut 66 mocht Levi Smans helemaal vanuit eigen helft opstomen tot aan het vijandelijke doel. Zijn schot met links ging vervaarlijk naast. Het was meteen zijn laatste actie van de avond. De jongeling werd samen met Aaron Bastiaans naar de bank geroepen. Hun vervangers waren Joeri Schroijen en Wassim Essanoussi. Koud in het veld kreeg Wassim Essanoussi bijna de mogelijkheid om uit te halen, toen Yahcuroo Roemer in de 70e minuut een voorzet gaf. Een AZ-been was echter eerder bij de bal. Een minuut later lag de 0-1 achter Lukas Zima tegen het netje. Een goede AZ-aanval via Barasi eindigde voor het doel bij De Jong. Die schoot succesvol in: 0-1. Een domper voor iedereen in het geelzwart. Jos Luhukay reageerde meteen door stormram Stan van Dijck in te brengen voor Joep Munsters.

Na een mooie steekbal van Essanoussi kon Roemer alleen op doel af. Ook bij hem ontbrak de scherpte, waardoor zijn tegenstander op tijd terug was om de jonge rechtsbuiten af te stoppen. Drie minuten later dacht iedereen met een geelzwart hart aan een penalty, toen Sorga naar de grond ging. De scheidsrechter dacht daar anders over en kon op een striemend fluitconcert rekenen van het publiek. Wat volgde was een slotoffensief van een kleine 10 minuten, maar voorzetten richting Sorga en Van Dijck mistten precisie. Als laatste poging probeerde Wassim Essanoussi het met een mooi schot vanuit de tweede lijn. Zijn kogel vloog maar rakelings over.

En dus loopt de jonge ploeg van Luhukay tegen de tweede nederlaag aan van dit prille seizoen. Na twee achtereenvolgende thuiswedstrijden is het in de volgende speelronde tijd voor een uitwedstrijd. Op zondagavond 5 september nemen onze mannen het op tegen FC Dordrecht. 

VVV-Venlo - Jong AZ 0-1 ( 0-0 )
72. De Jong 0-1
Toeschouwers: 3.788
Scheidsrechter: Robin Gansner
Gele kaart: Bastiaans (VVV-Venlo), Dirks, Sedlacek, Westerveld (Jong AZ)

VVV-Venlo : Zima, Pachonik, Koglin, Da Graca, Janssen, Smans ( 66.Essanoussi), Post, Musters ( 75.van Dijck), Roemer, Sorga, Bastiaans ( 66.Schroijen)

Jong AZ: Westerveld, Dekker ( 73.lathouwers), Velthuis, Dirks, Jacobs, Buurmeester, Koopmeiners, Taaboumi, De Jong, Barasi ( 84.Kewal), Griffith ( 73.Sedláček)

mf2