Menu

Maurice Steijn heeft vertrouwen in VVV

vrijdag 7 september 2018

En zo zit Maurice Steijn ook weer aan het begin van seizoen 2018|2019 te keuvelen over de verwachtingen voor de komende voetbaljaargang. Dat was niet de verwachting toen we een jaar geleden op dezelfde plek zaten. Immers, vier seizoenen bij dezelfde club, dat was toch wel de limiet, dachten de betrokkenen. Het kan verkeren.

De vergadertafel kreeg afgelopen seizoen niet de kans om stof te vergaren. Steijn glimlacht. “We hebben heel regelmatig bij elkaar gezeten. De club wilde me de kans geven om te vertrekken als er een mooie kans zou komen. Dat was de ene kant. Ook omdat je altijd bang bent dat het net een seizoen te lang is als je blijft. Maar de club heeft mij overtuigd. Enerzijds door een langjarige verbintenis aan te gaan, tot de zomer van 2021, anderzijds ook door goed te anticiperen op het vertrek van een aantal spelers en uitstekende nieuwelingen te halen. De vervanging van Hai Berden door Ineke Gutterswijk, het feit dat Hai toch betrokken blijft bij de verbouwing van het stadion. Dat zijn allemaal zeer positieve ontwikkelingen. Marco Bogers, Stan Valckx en ik zijn daarom een commitment met elkaar aangegaan om de schouders er met z’n drieën onder te zetten. Dat zijn allemaal punten die voor mij beslissend waren om langer te blijven.”

Maurice Steijn in de rol die Arsène Wenger bij Arsenal had? De Fransman bleef uiteindelijk 22 seizoenen actief als hoofdtrainer bij de Londense club. “Ja, dat kan”, zegt hij. “Maar het is altijd gevaarlijk om dat te zeggen. Ik had bij ADO ook een langdurig contract en iedereen daar riep dat ik de ‘Ferguson van ADO’ zou worden. Nog geen twee maanden later zat ik thuis. Laat ik zeggen dat als je vier jaar met elkaar werkt en dan afspreekt nog eens drie jaar door te gaan, dan zit daar wel een bepaalde filosofie achter. Ik sluit niet uit dat ik hier heel lang aan het werk ben. De toekomst moet het natuurlijk uitwijzen maar ik heb er wel heel veel zin in.”

Zoals gezegd, er werd van tevoren geanticipeerd op het vertrek van een aantal bepalende spelers. Met het vertrek van Lennart Thy, Vito van Crooij en Clint Leemans wordt een fors aantal doelpunten ‘ingeleverd’. En waarschijnlijk ook een stuk van de bekende speelwijze. “De jongens in kwestie gaven op tijd aan dat ze hun contracten niet wilden verlengen. Ze wilden een stap maken. Als dan het goede bod komt, dan heb je als club en als coach geen keus meer. Soms zijn jongens er ook klaar voor en we hebben onze certificaathouders kunnen afbetalen waardoor we als club schuldenvrij zijn. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk.”

Maar Steijn is vooral ook tevreden over de vervangers die in hun plaats kwamen. “Het zijn wel iets andere spelers, waardoor ook een iets andere speelwijze wordt gevraagd. We hebben natuurlijk een aantal fysiek sterke, grote spelers gehaald, waardoor je zeker in de standaardsituaties veel lengte, veel duelkracht hebt. In dat opzicht hebben we het denk ik prima gedaan.” En het feit dat spelers van VVV vertrekken naar andere, grotere clubs, is niks meer of minder dan een stevig compliment aan de opleiders en de staf van de club. “Dat is zeker zo”, weet Steijn. “Vito is natuurlijk een kind van de club, heeft vier jaar lang alles gespeeld en is uitgegroeid tot een van je uitblinkers. Clint is twee jaar geleden van PSV gekomen, transfervrij. Ze hebben zich bij VVV als speler maar ook als mens kunnen ontwikkelen. Dat straalt positief af op de club. Weet je, het is een kringloop. Dat hoort bij voetbal. Elke keer komen er mensen bij en gaan er weer mensen weg.”

De nieuwelingen hebben stuk voor stuk kwaliteiten die er mogen zijn. Of ze ook scorend vermogen hebben is nog even de vraag. “Ik vermoed van wel, maar dat zal inderdaad nog moeten blijken. In de voorbereiding hebben ze flink gescoord, maar zijn ze ook geblesseerd geraakt. Maar we gaan er wel van uit dat deze jongens het op gaan pakken.”

Waar gaat het nieuwe seizoen toe leiden, is de hamvraag. De afgelopen jaren werd er immers steeds een stap vooruit gezet. Via de 7e plaats in de Jupiler League naar de 2e plaats en de titel en vervolgens lijfsbehoud in de Eredivisie. “Het zou prima zijn om dat huzarenstukje te herhalen”, meent Steijn. “Want we hebben natuurlijk beperkte middelen. Maar de club groeit en bloeit aan alle kanten. Niet alleen de spelers, maar ook de technische staf, het stadion, het personeel op kantoor, overal zit verbetering en groei. Het is goed dat we weer bezig zijn, dat het seizoen weer volop aan de gang is. Dit is toch het mooiste wat er is!”

 

mf2