Menu

NAC Breda - VVV-Venlo 0-1

zaterdag 27 januari 2018

Toch geen Moreno Rutten aan de aftrap bij VVV-Venlo. Tristan Dekker speelde in Breda als rechtsachter in plaats van de geblesseerde Brabander. Verder liet trainer Maurice Steijn de vertrouwde manschappen opdraven in het Rat Verlegh stadion in Breda. Na het gelijkspel in Den Haag, waar drie punten voor het grijpen lagen, was de hoop dat ook in Breda een lekker potje voetbal op de mat gelegd zou worden door de Venlonaren.

Het stadion in Breda was uitverkocht. Ook het publiek begreep dat het om een uitermate belangrijke wedstrijd ging. Beide ploegen, nieuw in de Eredivisie, hebben punten nodig voor dat ene doel: handhaving.  Wat in de openingsfase vooral opviel was het grote aantal glijpartijen. Het veld bleek enorm glad en bij beide teams hadden spelers daar last van. NAC bleef als eerste op de been en probeerde druk te zetten op de Venlose goal. Toch kregen de Venlonaren de eerste mogelijkheid. Een vrije schop van Leemans draaide gevaarlijk voor het Bredase doel en werd bijna met het hoofd verlengd. Het bleef bij een hoekschop die niks opleverde. Even later moest Unnerstall aan de andere kant ingrijpen om Korte van scoren af te houden.

Beide ploegen zochten waar mogelijk de aanval, maar deden dat wel met enige voorzichtigheid. Doorlopend hielden de opponenten genoeg mensen achter de bal om scherpe tegenstoten te voorkomen. Mede daardoor waren kansen schaars. Een echte kans kreeg NAC als eerste. García dribbelde langs drie verdedigers, maar strandde op Unnerstall. Met veel lopende mensen probeerde de thuisclub de Venlose defensie te ontregelen, maar de bal werd voornamelijk breed gespeeld, zodat gevaar uitbleef. Het is dat het Bredase publiek de snijdende kou probeerde te verdringen door hard te juichen voor hun favorieten, anders was het maar een saaie bedoening geweest. Wat je VVV natuurlijk niet kwalijk mag nemen. De Venlonaren kwamen voor een punt naar Breda en wilden nodeloos risico vermijden.
Na 40 minuten maakte Danny Post zijn rentree. Hij verving Tristan Dekker. Van Bruggen ging rechtsachter spelen en Post nam zijn vertrouwde plek op het middenveld in. De rust werd bereikt met een 0-0 stand op het scorebord.

Na rust keerde Torino Hunte niet terug bij VVV. Zijn plek werd ingenomen door Johnatan Opoku, die daarmee zijn tweehonderdste wedstrijd speelde in het betaalde voetbal. Na zeven minuten was hij dicht bij een goal. Zijn harde schot in de korte hoek werd moeizaam tot hoekschop verwerkt door doelman Birighitti. Drie minuten later was VVV opnieuw dreigend. Van Crooij mocht uithalen maar hij werd gehinderd en schoot over. Een minuut later probeerde de Venlonaar het met een geplaatst schot, maar de Bredase doelman was opnieuw op zijn post. VVV oogde een stuk feller dan voor rust. Er werd ook met meer druk naar voren gespeeld. Doordat de opbouw eerder werd verstoord, kon NAC niet meer zo makkelijk in balbezit blijven als voor rust vaak het geval was.

In de 68e minuut mocht Leemans het proberen met een vrije schop na een overtreding van Nijholt op Post. De ex-VVV'er kreeg geel voor die overtreding. De bal van Leemans ging helaas voorlangs. Een minuut later was het aan de andere kant bijna raak. Een indraaiende vrije schop van Angeliño, als voorzet bedoeld, zeilde via de vingertoppen van Unnerstall tegen de paal. Een cruciale redding van de Duitse doelman.  VVV kwam met de schrik vrij. In de tegenaanval kreeg VVV een hoekschop. De voorzet van Leemans werd ingekopt door Opoku, maar arbiter Manschop had een overtreding gezien. In de 73e minuut werd het dan toch 0-1. Thy schoot van dichtbij hard raak in de korte hoek nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van Seuntjens. Een heerlijke goal die door de meegereisde trouwe VVV-fans hartstochtelijk werd begroet.

Met nog ruim tien minuten op de klok bracht NAC een extra aanvaller. Dat hield in dat er meer ruimte zou ontstaan voor VVV. Al vrijwel onmiddellijk kregen de Venlonaren een vrije schop te nemen, maar het schot van Leemans eindigde in de handen van Birighitti.  De druk op de Venlose goal nam toe. VVV kreeg steeds meer moeite de voorwaartsen te bereiken. Toch bleven echte kansen voor NAC uit. Sterker nog, in een scherpe counter mocht Van Crooij uithalen. Zijn schot scheerde de paal langs de verkeerde kant. Af en toe met hangen en wurgen, maar de drie punten zaten in de knip en gingen mee naar Venlo. 

NAC Breda - VVV-Venlo 0-1 ( 0-0 )
Doelpunt: Thy 0-1. 
Scheidsrechter: Manschot.
Gele kaart: Nijholt, Marí (NAC Breda), Van Crooij, Seuntjens, Post (VVV-Venlo).  Toeschouwers: 18.443. 

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall; Dekker ( 40. Post ), Röseler, Promes en Janssen; Van Bruggen, Seuntjens en Leemans; Van Crooij ( 89. Castelen ), Thy en Hunte ( 46. Opoku ). 

mf2