Menu

Nederlaag in limburgse derby

zondag 14 maart 2021

De Strijd om Limburg… die barstte zondag 14 maart weer los. Ditmaal in Covebo Stadion - De Koel -. Anderhalve maand geleden was het Fortuna Sittard stadion nog het decor van de wedstrijd, toen in winterse omstandigheden. Het was tevens de eerste wedstrijd van de reeks van zes competitiewedstrijden die VVV-Venlo sindsdien op rij verloor. Toch moet die reeks wel enigszins genuanceerd worden, als gekeken wordt naar de tegenstanders die daarna volgden: FC Utrecht, AZ, Vitesse, Feyenoord en Sparta. Tijdens enkele wedstrijden van die zware reeks mistte de ploeg van Hans de Koning ook nog belangrijke spelers als Georgios Giakoumakis, Leon Guwara, Vito van Crooij en Tassos Donis. En juist vandaag waren die vier jongens weer terug bij de selectie van de Venlonaren.

Het was in de negende minuut het eerste gevaar voor het doel van keeper Van Osch van Fortuna, toen Tobias Pachonik over rechts doorkwam, Seuntjens passeerde en een voorzet gaf op de instormende Georgios Giakoumakis. Die moest echter net te hoog reiken, zodat de Griek niet doeltreffend kon koppen. Aan de andere kant was het bij de eerste de beste aanval raak. VVV-Venlo verdedigde op het middenveld uit, maar Seuntjens kon overnemen en bereikte de op snelheid liggende Semedo met een pass binnendoor. De rappe spits was Leon Guwara te snel af en punterde de bal voorbij Thorsten Kirschbaum: 0-1. Het was een zeer snelle achterstand voor de Venlonaren. Een vroege tegenslag waar de ploeg van Hans de Koning nu weliswaar 80 minuten voor had om goed mee om te gaan. De volgende fase van de wedstrijd zakte Fortuna iets terug en probeerde VVV richting het doel van Van Osch te combineren. Dat lukte echter niet al te best, waardoor van grote kansen geen sprake was tot aan het eerste halfuur. In de 36e minuut leek het er even op, na een doorkopballetje van Georgios Giakoumakis. Josua John kon meenemen en voorleggen, waardoor Meritan Shabani bij de tweede paal kon uithalen. Zijn inzet was echter veel te zwak. Het was kenmerkend voor het spel van de thuisploeg. Er werd met te weinig daadkracht en overtuiging gespeeld om het Fortuna echt moeilijk te maken. En waar Fortuna een sporadische kans kreeg, was het meteen gevaarlijk. Drie minuten voor rust bijvoorbeeld, toen Fleming over links het strafschopgebied bereikte en voor het doel twee van zijn medespelers zag staan. Het was Semedo die uiteindelijk slordig afwerkte en het leer naast het doel van Thorsten Kirschbaum mikte. Ruststand was derhalve 0-1. Een achterstand voor de Venlonaren, die in het tweede bedrijf goedgemaakt moest worden.

In de rust werden twee wissels toegepast door De Koning en zijn staf: Meritan Shabani en Simon Janssen bleven achter in het kleedlokaal. Daarvoor in de plaats daalden Torino Hunte en Yahcuroo Roemer de trap wel af richting het veld van De Koel. Het was echter Fortuna die het eerste iets van zich liet zien in de tweede helft: Fleming schoot van ver op het doel van Thorsten Kirschbaum. De bal belandde echter recht in de handen van de Duitser. Even daarvoor kreeg Georgios Giakoumakis een onterechte gele kaart te verwerken. In tegenstelling tot de uitwedstrijd in Sittard, raakte hij Janssen ditmaal niet. Toch beoordeelde Mulder de schreeuw van ‘die andere Venlonaar’ als een bewijs dat de Griek hem had geraakt: geel. Even later was er een goede voorzet van Georgios Giakoumakis en verscheen Torino Hunte vrije voor het doel van Van Osch. De bal had echter een lastige stuit, waardoor Hunte de bal niet op doel kreeg, maar deze over de achterlijn werkte. Het was de voorbode voor een nieuwe aanval, die Danny Post eigenhandig opzette. De aanvoerder worstelde zich langs Polter en had een prachtvoorzet in huis op de inlopende Georgios Giakoumakis. Die kopte in eerste instantie nog op de knuisten van Van Osch, maar in de rebound tekende hij met links zijn 24e van het seizoen aan. Het was tevens de evenaring van het clubrecord dat Hans Sleven in de boeken schoot in het seizoen 1958-1959. Een opsteker voor de ploeg van De Koning, die meteen dacht aan doordrukken.

Precies op dat moment echter, mocht Seuntjens met de bal indribbelen en vrij uithalen. Zijn droge knal eindigde tegen de binnenkant van het zijnet, achter Kirschbaum. Het was wederom Fortuna dat vanmiddag leidde: 1-2. Niet veel later werden de kaarten voor de thuisploeg nóg slechter. Een afgeslagen corner werd opnieuw ingebracht en de, randje buitenspel staande Flemming, omspeelde Thorsten Kirschbaum en werkte de 1-3 tegen de touwen. VVV leek het vertrouwen, opgedaan in het eerste kwartier, helemaal kwijt te zijn. In minuut zeventig kwamen Jafar Arias en Chris Kum erin. Achterin werd er één op één gespeeld en Arias ging zijn maatje Jako ondersteunen in de spits. Het ging ten koste van Arjan Swinkels en Leon Guwara. Voorlopig kreeg Fortuna echter de kansen. Fleming haalde in kansrijke positie hard uit, maar zijn schot ging huizenhoog over.

In de 76e minuut besloot Hans de Koning zijn laatste wissel in te zetten. Josua John mocht vervroegd de kleedkamer gaan opzoeken en in zijn plaats kwam Anastasios Donis. Niet veel later was het een voorzet van Yahcuroo Roemer op Georgios Giakoumakis, maar die kreeg de bal niet lekker op zijn voet. Daardoor kwam hij niet in de gelegenheid tot een schot op doel. Een overtreding van Danny Post op Mats Seuntjens leverde hem een gele kaart op, waarna het spel weer verder ging op de helft van Fortuna. Vlak daarna besloot Danny post nog een sliding te maken, ditmaal met succes. De bal kwam in de voeten van Anastasios Donis die de bal nét over schoot.

Vlak daarna belandde een voorzet van Christian Kum kwam in de voeten van Vito van Crooij. Die ruimte kreeg om te schieten. Ditmaal stond keeper Van Osch in de weg. De Venlonaren moesten verder op jacht gaan naar de aansluitingstreffer die maar niet wilde vallen. Het spel ging over en weer en beide ploegen kregen kansen om iets te forceren. De Venlonaren die vol op de aanval speelden wisten in de slotfase van de reguliere speeltijd geen doelpogingen meer te creëren. Een vrije trap van Vito van Crooij in de 90e minuut werkte Fortuna Sittard ook weg. Daarop volgend was het de ploeg uit Sittard die via de counter het doel van Thorsten Kirschbaum probeerden te bereiken, maar hiervoor wist de Venlose defensie een stokje voor te steken.

Scheidsrechter Siemen Mulder besloot vier minuten extra tijd toe te voegen aan het duel. Een ietwat gefrustreerde Jafar Arias kreeg hierin een gele kaart door een overtreding op de helft van Fortuna. Tot concrete kansen kwam het niet. De Venlonaren verloren hierdoor ook de thuiswedstrijd tegen Fortuna en dus ging de volle buit naar Sittard. Volgend weekend staat er een uitwedstrijd op het programma tegen PEC Zwolle waar het op jacht moet gaan naar de drie punten.

VVV-Venlo - Fortuna Sittard 1-3 ( 0 -1 )
10. Semedo 0-1, 54. Giakoumakis 1-1 , 59. Seuntjens 1-2,  66. Flemming 1-3

Scheidsrechter: Mulder
Geel: Giakoumakis, Post,Arias, Seuntjens

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Da Graca, Swinkels (Arias/70 ), Guwara (Kum/70 ), Janssen (Roemer/46 ), Post, Shabani (Hunte/46 ), V.v.Crooy, Giakoumakis, John (A.Donis/77 )

Fortuna Sittard: v.Osch, Tirpan, Angha, Janssen, Cox, Tekie (v.d.Buijs/81 ), Flemming, Rienstra, Semedo (Moutoussamy/ 90+1 ), Polter (Hansson/81 ), Seuntjens

mf2