Menu

Nipte nederlaag in Zwolle

zondag 21 maart 2021

Een historisch moment, zondag 21 maart in Zwolle: het was het debuut van trainer Jos Luhakay bij VVV-Venlo én tevens als trainer in de Nederlandse Eredivisie. De 57-jarige Venlonaar werd woensdag 17 maart jl. in Venlo gepresenteerd als de opvolger van Hans de Koning. Drie trainingen verder stond de oefenmeester voor de eerste keer voor de groep in een wedstrijd die ook nog eens een hele belna

Binnen de minuut wist oud PEC-speler Vito van Crooij al het aluminium te teisteren. Vanuit de aftrap was er een lange bal op Georgios Giakoumakis, die een vrije trap verdiende op randje zestienmeter. Venlonaar Van Crooij mikte dus net iets te hoog. Tien minuten later was er wederom gevaar voor het doel van Zwolle-doelman Mous. Georgios Giakoumakis kopte goed door en Vito van Crooij tikte de bal bekeken langs de laatste verdediger. Daardoor kon hij alleen op Mous af, maar de Venlonaar wachtte net iets te lang met afwerken, waardoor Kersten kon ingrijpen met een uiterste krachtsinspanning. De bal werd via het been van de Zwollenaar verwerkt tot corner. Die leverde niets meer op, maar de dadendrang van de Venlonaren was duidelijk: hier moesten vandaag punten gehaald worden! Voor PEC Zwolle gold datzelfde overigens. Dat moesten ze vanaf minuut twintig echter proberen te doen zonder buitenspeler Manuel. Hij werd geblesseerd van het veld gehaald en vervangen door Pherai. PEC Zwolle leek wat meer in het spel voor te komen. Een vervaarijk schot van Misidjan werd ternauwernood weggewerkt door Thorsten Kirschbaum, waardoor het eerste echte gevaar voor de geelzwarten was geweken. Aan de andere kant volgde meteen een levensgrote kans voor onze topschutter. Danny Post pikte een afgeslagen bal goed op en vond Toboas Pachonik op rechts. Zijn voorzet was afgemeten en belandde op het hoofd van de Venlose topscorer. Die kopte echter hard naast. Het was dé kans van de wedstrijd voor de Venlonaren om lekker in het zadel te komen, maar helaas. Dat mocht nog niet het geval zijn. Bij PEC Zwolle kwam het gevaar vooral van Misidjan, die in de 37e minuut wederom het doel van Thorsten Kirschbaum onder vuur nam. De Duitser stond echter zijn mannetje en tikte het leer uit de linker benedenhoek. Er volgde drie corners kort op rij, waarbij er geen enkele voor écht gevaar zorgde. In de tegenstoot na de laatste corner was het Leon Guwara die opstoomde richting PEC-doel en zich in het strafscgebied goed vrij speelde. Zijn schot met rechts was echter te onnauwkeurig. Het was een beetje het verhaal van de middag voor de VVV-mogelijkheden tot dan toe: ze werden wel gecreëerd, maar in de afwerking waren de eindstations te onzorgvuldig. Dat gold ook voor de goede aanval in de 45e minuut. Vito van Crooij mocht een vrije trap nemen en stuurde Tobias Pachonik op snelheid weg. Zijn schot kwam recht bij Mous in de hand, waar Pachonik wellicht beter voor had kunnen geven omdat zowel Georgios Giakoumakis als Chris Kum zich in kansrijke positie voor het doel bevonden. Het was meteen het laatste wapenfeit voor de Venlonaren die zich ‘winnaar’ van de eerste helft mochten noemen. Dat laatste echter nog zonder doelpunten…

In de rust wisselde enkel Zwolle: Tedic kwam erin voor Buitink en dus een wijziging in de spitspositie. In de 50e minuut was het eerste schot van de tweede helft op het doel van Thorsten Kirschbaum een feit. Paal bedacht zich niet en haalde vanaf de rand zestienmeter uit. Kirschbaum zag de bal echter naast het doel vliegen. Lam ontving in de actie daarna de gele kaart vanwege een harde charge op de enkele van Jako. Weer even later was het wederom Tobias Pachonik, die de goede acties die hij eerder op de dag al had laten zien een vervolg gaf. Op snelheid bereikte hij de zesten van Zwolle, waarna hij de bal hard voor trok. Voor het doel konden Georgios Giakoumakis en Torino Hunte helaas niet binnen tikken. In de tegenaanval was het de slinkse Pherai die door de defensie van VVV-Venlo soleerde en dacht af te kunnen drukken, maar Roy Gelmi stak daar een stokje voor. En zo bleef het ook na tien minuten in de tweede helft nog steeds 0-0. Tassos Donis mocht op het uur Torino Hunte aflossenin de voorste linie. Dat betekende dat Vito van Crooij iets terugzakte naar de ’10-positie’. Bij PEC werd op hetzelfde moment Saymak vervangen door Clement en Reijnders door Van Duijnen. Het zorgde voor meer aanvallende impulsen bij PEC Zwolle en zelfs voor de 1-0. Lam won zijn kopduel na een voorzet van Misidjan en vond bij de tweede paal spits Tedic. De in de rust ingevallen spits kopte de bal met een boogje over Kirschbaum en ook Kristopher da Graca kon er niks meer aan veranderen: 1-0. Toch bleef VVV-Venlo niet bij de pakken neer zitten en ging het meteen op zoek naar de gelijkmaker. Die viel ook bij de eerste de beste kans. Uit een corner kopte Danny Post eerst nog op de knuisten van Mous, maar in de rebound roeide Roy Gelmi de bal hard en hoog in het doel: 1-1. En zo was het weer gelijk en lag de wedstrijd weer helemaal open. Toch was het daarna weer PEC Zwolle dat een grote kans kreeg. Tedic mocht bij de tweede paal wederom inkoppen, maar ditmaal was het Thorsten Kirschbaum die kon redden.

Even later liep Pherai door op Kirschbaum, maar ging hij naar de grond. De gezichten aan de kant van PEC keken direct de kant van Christiaan Kum op. Hij werd geslachtofferd tot dader. Uiteindelijk bleek Kum ook de dader te zijn, scheidrechter Oostrom moest even contact hebben met de VAR, maar na lang beraad besloot hij om de thuisploeg een penalty te geven. Het was Lam die achter de bal ging staan en de bal achter Kirschbaum schoot. De voorsprong van Zwolle was, met nog 10 minuten te spelen, weer een feit. Iets waar VVV natuurlijk nooit genoegen mee zou nemen. Ook Jos Luhukay nam geen genoegen en bracht nog maar eens een extra spits erin. Jafar Arias kwam voor Christiaan Kum het veld in, in de hoop tot een slotoffensief. VVV probeerde het, maar zonder al teveel succes. Het was vooral pompen en hopen op een individuele actie van een van de spitsen. Zo kreeg Georgios  Giakoumakis ook bijna de bal op de voet, maar wist Lam daar een stokje voor te steken. Corner voor VVV, maar zonder succes. Ook in de slotminuten van de wedstrijd wist de ploeg van Jos Luhukay geen antwoord meer te geven op de achterstand.

Waar de Venlonaren dus zeker een gelijkspel verdiend hadden, zorgde de benutte penalty van Zwolle dus voor nul op het rekest. Aanstaande zaterdag staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. Dan nemen de Venlonaren het thuis in Covebo Stadion – De Koel – op tegen FC Groningen. Deze wedstrijd staat gepland om 18:45 uur.

PEC Zwolle - VVV-Venlo 2-1 ( 0 - 0 )
66. Tedix 1-0, 69. Gelmi 1-1. 79. Lam (p) ( 2-1 )

Scheidsrechter: Oostrom
Geel: Lam, Giakoumakis

PEC Zwolle: Mous, v.Polen, Kersten, Lam, Paal, Reijnders (v.Duinen/63 ), Saymak (Clement/63 ), Huiberts, Misidjan (Nakayama/87 ), Buitink (Tedic/46 ), Manuel (Pherai/20 )

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Da Graca, Kum (Arias/81 ), Guwara, Post(Essanoussi/74 ), V.v.Crooy, Janssen, Giakoumakis, Hunte (A.Donis/60 )

mf2