Menu

Op naar de kwartfinale

donderdag 21 januari 2021

In de stromende regen trad VVV-Venlo donderdag 21 januari in het eigen Covebo Stadion - De Koel - aan tegen Go Ahead Eagles in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. De regen teisterde de geelzwarte tenues bij opkomst. De Keuken Kampioen Divisionist betrad niet veel later het veld. Scheidsrechter Blank floot om exact 21.00 uur voor de aftrap van dit laatste duel van deze bekerronde.

Hans de Koning en zijn assistenten hadden voorafgaand aan de wedstrijd, bij de bekendmaking van de opstelling, ongetwijfeld menigeen verrast. In de startopstelling was er namelijk plaats ingeruimd voor Aaron Bastiaans, Ante Coric, Jafar Arias, Delano van Crooij, Arjan Swinkels, Steffen Schäfer en Chris Kum. De achtste ‘nieuwe naam’ ten opzichte van het competitieduel met sc Heerenveen afgelopen zondag, was de van een schorsing teruggekeerde Vito van Crooij. Enkel Roy Gelmi en jongelingen Simon Janssen en Yahcuroo Roemer behielden hun plekje in de basiself.

Het eerste gevaar van de wedstrijd viel te noteren in de 4e minuut. Een actie over rechts van Yahcuroo Roemer leidde tot de eerste corner van de wedstrijd. Die werd door Vito van Crooij op het hoofd gelegd van Aaron Bastiaans. Zijn kopbal miste echter richting en verdween naast het doel van keeper Gorter. De eerste kaart van de wedstrijd was er in de 10e minuut voor Ross van Go Ahead Eagles, die Kum hard raakte aan de zijlijn. Go Ahead Eagles kroop daarna wat uit de schulp. Een goede kaats in de 12e minuut, bracht de bal bij Mulenga, die vanaf de achterlijn terugtrok. Rabillard werd ternauwernood afgetroefd  door Chris Kum. Een risicovolle, maar correcte ingreep van de aanvoerder van vanavond. In de tegenaanval werd Yahcuroo Roemer weggestuurd. Hij kwam net een teenlengte te kort om de bal over de toegesnelde Eagles-doelman heen te werken. In minuut 23 het grootste gevaar tot dan toe. Ditmaal voor de goal van Delano van Crooij. Brouwers soleerde door de VVV-defensie en liet op de achterlijn Ante Cocic kansloos, waarna hij Mulenga voor het doel bediende. Die ramde de bal tegen de buitenkant van de paal. Daar kwamen de Venlonaren goed weg. Drie minuten later een schot van Jafar Arias, na een afgeslagen VVV-corner. Doelman Gorter zag de bal een paar centimeter naast de paal gaan.

In de 31e minuut moest Ross het veld geblesseerd verlaten, na een op het oog onschuldig duel met Roy Gelmi. Van Hoeven nam de plek van Ross in op de vleugel. Een vleugelspeler van VVV-Venlo onderscheidde zich in de 35e minuut: Aaron Bastiaans stoomde op aan de linkerzijde van het veld. Hij trok naar binnen, kapte zijn tegenstander uit en besloot met links op doel te hameren. Zijn kogel vloog onhoudbaar voor doelman Gorter tegen de touwen. Een fraai doelpunt dat de basisdebutant terecht uitbundig vierde voor de camera van ESPN: 1-0!

Nauwelijks een minuut later echter, was het aan de andere kant ook bijna prijs. Een voorzet vanaf links belandde op het hoofd van de instormende Rabillard. Zijn kopbal werd echter goed gekeerd door Delano van Crooij ten koste van een corner. Maar een goede actie van de Venlose keeper, die daarmee zijn ploeg behoedde voor de snelle gelijkmaker van de Eagles. Die voelden echter dat er een tandje bij moest en dus was het in de 39e minuut weer Rabillard die ditmaal vanuit een corner in stelling werd gebracht. Zijn schot op de Venlose kist werd onderweg echter gekraakt door een geelzwart been. Go Ahead Eagles werd gevaarlijker en gevaarlijker. In de 44e minuut was het een hakje waarmee Brouwers invaller Van Heide vrij speelde op links. Zijn harde voorzet zoefde voor de goal langs en vond bij de tweede paal de inglijdende Rabillard. Hij zag zijn inzet echter over de goal van Delano van Crooij gaan. En zo was het nog steeds 1-0 toen scheidsrechter Blank voor rust floot.

In de rust geen wissels bij de thuisploeg. Ook de bezoekers hadden géén mensen achtergelaten in de kleedkamer. In de 51e minuut was het VVV-Venlo dat de eerste speldenprik uitdeelde in de tweede helft. Steffen Schäfer snelde langs de zijlijn en had Jafar Arias voor het doel gezien. Zijn voorzet was echter net niet scherp genoeg, waardoor een uitgestoken Go Ahead-been redding kon brengen. In de tegenstoot was het Go Ahead zelf dat het doel van Delano van Crooij onder vuur nam. Eerst was het een afgemeten voorzet die vallend door Mulenga op doel werd gekopt. Van Crooij bokste het leer echter weg. Via via kon Beukema de bal net iets buiten de zestien op de slof nemen. Zijn pegel was een prooi voor Van Crooij. Zo stonden de bezoekers wat kansenverhouding in de tweede helft betreft weer op  voorsprong. De werkelijke tussenstand op het scorebord toonde echter nog steeds 1-0 voor de thuisploeg.

In de 56e was er een dreun te verwerken. Een letterlijke dreun voor Arjan Swinkels. Bij een omhaal van Mulenga werd hij vol in het gezicht geraakt door de Eagles-aanvaller. Maar de bikkelharde Brabander liet zich niet kennen. Hij speelde nog een paar minuten door, alvorens hij bij een driedubbele wissel naar de kant werd gehaald door De Koning. Hij verliet, samen met Venlonaren Simon Janssen en Vito van Crooij, het speelveld. Hun vervangers stonden klaar in de persoon van Danny Post, Kristopher Da Graca en Evert Linthorst. Laatstgenoemde keerde na ruim anderhalve week weer terug bij de selectie en kreeg meteen weer speelminuten. Danny Post stond nog géén minuut in het veld, of hij had al een gele prent te pakken. Een overtreding op het middenveld tegen Rabillard was genoeg voor Blank om de middenvelder geel te tonen. Go Ahead Eagles werd, net als in de laatste fase van de eerste helft, weer steeds gevaarlijker. In de 68e minuut ontsnapte Mulenga aan de aandacht van zijn bewakers. Hij snelde alleen op Van Crooij af, maar de Venlose goalie kwam als winnaar uit de strijd. Het was het startschot van een ware belegering, want nog géén minuut later mocht Mulenga weer vertrekken. Ditmaal was het Kristopher Da Graca die op het laatste moment met een sliding redding kon brengen. De derde grote mogelijkheid was er in de 71e minuut, toen een afgeslagen bal voor de voeten van Eyibil belandde, die geen moment aarzelde en Van Crooij onder vuur nam. Weer stond de sluitpost zijn mannetje en behoedde hij VVV voor een tegendoelpunt. Hans de Koning vond het nodig om nog twee wissels toe te passen. In de 72e minuut ging Chris Kum eruit, hij werd vervangen door Tristan Dekker. Zinedine Machach verving drie minuten later Ante Coric.

Het spelbeeld bleef ondanks de wissels hetzelfde. Geel-rood viel aan en geel-zwart verdedigde. Plots in de 80e minuut was daar ineens een grote kopkans voor Jafar Arias na een voorzet van Aaron Bastiaans. Een half metertje te hoog. In de laatste tien minuten verwachtte je een slotoffensief van de Deventenaren, maar niets bleek minder waar. Het was namelijk Jafar Arias die scoorde na een mooie actie van de goed ingevallen Machach. Echter kwam de 2-0 niet op het scorebord. De grensrechter vlagde voor buitenspel, maar later zou blijken dat het geen buitenspel was. Geen VAR, geen doelpunt en dus wel buitenspel…

In de wetenschap dat VVV nog geen enkele keer de nul hield dit seizoen, leken de vijf minuten extra blessuretijd een eeuwigheid te duren. Een vrije trap in de 93e minuut bracht de spanning tot het kookpunt. Maar toen de goed keepende Delano van Crooij eenmaal de bal in zijn handen had, leek het dan toch zo ver: sinds 25 jaar behoort VVV weer bij de laatste 8 in het bekertoernooi!

VVV-Venlo - GO Ahead Eagles 1-0 ( 1-0 )
35. Bastiaans 1-0
Scheidsrechter: Martens
Geel: Post (VVV-Venlo), Ross, Mulenga, Lucassen, Mpotos (GA Eagles)

Opstelling VVV-Venlo: D. van Crooij; Kum ( 71’ Dekker ) , Gelmi, Swinkels ( 60’ Da Graca ), Schäfer; Janssen ( 60’ Post ), Ćorić ( 75’ Machach ), V. van Crooij ( 60’ Evert Linthorst ); Roemer, Arias, Bastiaans

Opstelling Go Ahead Eagles: Gorter; Beukema, Veldmate ( 81’ Bakker ), Kuipers, Brouwers, Rabillard ( 78’ Botos ), Eyibil, Ross ( 32’ Van Hoeven ), Eersteling, Lucassen, Mulenga ( 78’ Hendriks )

mf2