Menu

Over en Uit!

donderdag 13 mei 2021

Spanning vandaag in de Amsterdam ArenA. Niet zozeer voor thuisclub Ajax, maar meer voor de bezoekers. VVV-Venlo moest er vandaag vol voor strijden: lijfsbehoud. En het was niet alleen van de eigen prestatie afhankelijk. Ook naar de andere velden werd met een schuin oog gekeken. Ado-Willem II en FC Emmen sc Heerenveen hadden daarbij de bijzondere aandacht.

Terug in de ArenA was er in de zesde minuut het eerste gevaar voor de thuisploeg, waar Rensch over links bijna Klassen in staat stelde om in te tikken. De aanvoerder van de Amsterdammers miste de kans op de 0-1 echter. Even later een identieke situatie, toen Haller de 1-0 op z’n voet had. Zijn inzet ging echter vlak voorlangs. In de 10e minuut was het dan toch raak; een tikkie-takka aanval kwam via Klaassen bij Rensch terecht. Die hoefde maar binnen te schuiven in het lege doel: 1-0. Bij geelzwart gingen de gedachten ongetwijfeld terug naar die 24e oktober van afgelopen jaar. Het werd destijds ook al frap 0-1 en de rest van het verhaal kennen we…  Ajax dicteerde het spel vanmiddag. Maar VVV loerde hier en daar op een uitbraak. In minuut 20 ging Vito van Crooij op avontuur. Hij zag Georgios Giakoumakis naast zich vrij staan, maar de bal kwam niet aan bij de topscorer van de Eredivisie. Even later, na weer een goede kans voor Ajax, was het Danny Post die mocht afdrukken op het doel van keeper Stekelenburg. De VVV-aanvoerder mikte echter net te hoog. Intussen combineerde de thuisploeg dat het een lieve lust was. Het kwam echter niet tot échte doelkansen in die fase. Een doelkans kreeg Georgios Giakoumakis even later aan de andere kant wél. Ogenschijnlijk vanuit buitenspelpositie ging de Griek op het Ajax-doel af. Hij kon Stekelenburg echter niet passeren en mikte op de benen van de Amsterdamse goalie. Het waren hoopgevende momenten in een lege ArenA, waar Ajax ook niet echt door kon of wilde drukken. De Ajacieden werden steeds slordiger in de passing. In de 40e minuut moest Klaassen eraf na een ingreep van Arjan Swinkels. Een paar minuten voor rust kreeg Georgios Giakoumakis nog geel voor een klein duwtje. Het was het laatste wat er gebeurde in de eerste helft, waardoor de vroege 1-0 nog steeds op het scorebord prijkte.

Na de rust kwam Ajax wel weer gretig uit de kleedkamer. Idrissi mikte een minuut na rust de bal al voorlangs het doel van Thorsten Kirschbaum. Neres was er in de 51e minuut dichtbij toen hij op Kirschbaum mikte. Enkele minuten later moest Ajax met 10 man verder. Invaller Taylor ging hard door op Danny Post en moest eraf, na een VAR-check, met rood. Het was het startsein om aanvallend te wisselen. Voordat Jos Luhukay dat echter kon doen, scoorde Haller de 2-0. Het was een zeer vervelend moment voor de thuisploeg. Op dat moment scoorde FC Emmen namelijk ook de 2-0 tegen Heerenveen. VVV-Venlo was daarmee virtueel gedegradeerd. De wissels, Guus Hupperts voor Lukas Schmitz en Jafar Arias voor Simon Janssen, kwamen er in de 58e minuut in. In de 70e minuut moest Zinedine Machach het veld geblesseerd verlaten. Voor hem kwam Yahcuroo Roemer in de plaats. Uit een corner viel even later bijna de aansluitingstreffer: Jafar Arias kopte snoeihard op de knuisten van Stekelenburg.

In een laatste alles of niet poging om zelf resultaat te behalen probeerde de ploeg uit Venlo nog alles op alles te zetten. In minuut 76 was het dan ook raak en wist Georgios Giakoumakis alweer zijn 26e doelpunt van het seizoen te maken en wellicht nog belangrijker de aansluitingstreffer in deze wedstrijd. Om lijfsbehoud te kunnen bewerkstelligen zou alleen een overwinning voldoende zijn. Helaas viel het doek al snel, want Kudus wist Kirschbaum drie minuten later alweer te passeren. De koppen gingen omlaag en de hoop was verdwenen. In de resterende minuten gebeurde er vrij weinig aan beide kanten en door het negatieve resultaat op de andere wedstrijden was degradatie, hoe vervelend dat ook is, een feit.

mf2