Menu

Pachonik: "Het spelletje gaat om ...."

woensdag 11 maart 2020

Tobias Pachonik: ‘Het spelletje gaat om de punten...’
De 25-jarige Duitser Tobias Pachonik doet soms denken aan de legendarische VVV-speler Huub Vercoulen, liefkozend ‘de Koes’ genoemd. ‘De Koes’ speelde in de zestiger en zeventiger jaren op de backpositie en kwam graag van achteruit op langs de lijn. Alleen hij deed dat gepaard met heel veel kabaal. Tobias maakt ook lange rushes naar voren maar doet dat op een rustigere manier. Regelmatig haalt hij de achterlijn van de tegenstander om dan een goede voorzet af te leveren.

Beste rechtsback
De roem was de goedlachse Tobias al vooruit gesneld. Hij speelde twee seizoenen voor de Italiaanse club Carpi FC 1909 en werd daar in het seizoen 2018|19 uitgeroepen tot de beste rechtsback van de Serie B. “Ik denk dat het toen een goede keus was om in Italië te gaan spelen. Als je ergens goed verdedigen leert is dat wel in Italië. Maar nu wilde ik hogerop en graag in een hoogste divisie spelen. Bij VVV voel ik mij prima thuis, zo vlak bij de grens met Duitsland. Ik woon in Mönchengladbach, twintig minuten rijden vanaf het stadion. Meestal rij ik samen met Richi Neudecker. De taal is hier ook geen probleem. Iedereen spreekt hier Duits, maar ik volg wel de Nederlandse les. Verstaan kan ik alles, maar het spreken is niet zo gemakkelijk. Toen VVV belangstelling voor mij toonde heb ik eerst gebeld met Penny Mlapa die hier vorig seizoen speelde. Ik kende hem van mijn tijd bij 1. FC Nurnberg waar we samen speelden. Hij was heel lovend over de club en de mensen. Het leek mij wel leuk om weer samen met hem te spelen maar hij verkaste helaas naar de Verenigde Arabische Emiraten.”

700 Kilometer
Tobias is geboren in Zuid-Duitsland in Marktoberdorf, waar zijn ouders en zijn broer Felix ( 29 ) nog wonen. De afstand naar Venlo is maar liefst 700 kilometer maar dat weerhoudt zijn ouders en ook zijn broer er niet van om af en toe de wedstrijden van VVV te bezoeken. “Mijn ouders waren tegen Fortuna Sittard nog hier. Ze overnachten dan bij mij. Mijn broer is ook wel eens geweest, maar niet zo vaak. Hij voetbalt op amateurniveau in het eerste team van Thalhofen. Mijn vader voetbalde vroeger ook op een behoorlijke niveau. Hij speelde voor SpVgg Kaufbeuren in de Derde Liga.”

Aantal clubs
Op zijn jonge leeftijd heeft Tobias al een behoorlijk aantal clubs gehad. Hij begon bij de plaatselijke TSV en FSV Marktobendorf, SpVgg Kaufbeuren, TSG Tannhausen en op 15-jarige leeftijd kwam hij bij 1. FC Nurnberg. Daar maakte hij in mei 2014 zijn debuut tegen Hannover ’96. In 2015|16 werd hij uitgeleend aan Stuttgarter Kickers. Ook was hij Duits international in Onder 19 en Onder 20. Schalke 04 was zijn volgende club waar hij in het tweede team speelde. Daarna was hij even op proef bij Willem II maar hij koos uiteindelijk voor Italië waar hij succesvol was.

Verdediger
“Vroeger heb ik altijd op het middenveld gespeeld maar bij 1. FC Nurnberg ben ik eigenlijk omgevormd tot verdediger. Op die plek voel ik mij prima thuis, mede door mijn ontwikkelingen in Italië. Ik speel nu rechtsback, maar kan ook op de linksbackpositie goed uit de voeten. Ik slaag er regelmatig in de achterlijn van de tegenstander te halen, maar ik moet nog werken aan mijn voorzet, die moet nog beter worden.”

Kritiek
“We hebben in het begin van het seizoen teveel doelpunten tegen gekregen. Nu spelen we veel compacter. Vanaf de winterstop hebben we in zeven wedstrijden slechts vier doelpunten tegen gekregen en de laatste drie wedstrijden hebben we zelfs de nul gehouden. (Dit interview vond plaats voor de wedstrijd tegen FC Emmen, red.) We krijgen de laatste tijd wel wat kritiek op onze verdedigende speelwijze maar het spelletje gaat tenslotte om de punten. Met een beetje geluk hadden we tegen PSV en FC Utrecht vier punten meer gehaald en stonden we nu al bijna veilig. Het is een knappe prestatie als VVV met zijn beperkte budget er ook dit seizoen weer in slaagt zich te handhaven in de Eredivisie. En daar doen we met zijn allen ons uiterste best voor.”

Iedereen aardig
Vrijgezel Tobias voelt zich prima thuis bij de club. “De sfeer op de club is prima. Iedereen is aardig. Natuurlijk is dat gemakkelijker nu de resultaten goed zijn, maar ook in de mindere periode ging iedereen goed met elkaar om. Laatst hebben we nog samen carnaval gevierd. Oei sorry, ik moet zeggen ‘vastelaovend’. Bij ons wordt ook carnaval gevierd, maar niet zo massaal. Ik ben van nature meestal vrolijk. Naast het voetbal lees ik veel boeken. Meestal een biografie van mensen die iets bereikt hebben en mindset boeken vind ik interessant. Daar kun je altijd wat van opsteken om een nog beter mens te worden.”

Toekomst
“Over mijn toekomst denk ik nog niet zo na. Natuurlijk wil ik op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Ik wil het maximale uit mijn voetbalcarrière halen en honderd procent geven. Ik heb op school mijn ‘Arbitur’ gehaald, maar niet een bepaalde richting gestudeerd. Twee zaken tegelijk doen kan ik niet, dus ik focus mij voorlopig helemaal op het voetbal. Ik heb hier een driejarig contract getekend. In de winterstop bleek er al interesse van andere clubs te zijn maar voorlopig wil ik hier nog veel leren en goed presteren.”

      

mf2