Menu

PSV in de 2e helft voorbij VVV

dinsdag 22 december 2020

Vlak voor kerst, stond de laatste wedstrijd voor VVV in 2020 op het programma. De ploeg van trainer Hans de Koning moest het opnemen tegen de nummer twee van de Eredivisie, de Philips Sport Vereniging uit Eindhoven. De Venlonaren zelf stonden voorafgaand van deze wedstrijd op een ietwat teleurstellende 15e plek op de ranglijst, net boven de degradatiezone. En dan troffen ze uitgerekend de ploeg die naarmate de competitie vorderde, steeds beter ging voetballen. In een jaar dat zo gekenmerkt werd door het stilleggen van de competitie, de lange zomerstop en de vele wedstrijden zonder publiek, zou een stunt in de Lichtstad alsnog een lichtpuntje zijn in een jaar om snel te vergeten.

De Venlonaren moesten het in Brabant zonder de geblesseerde Arjan Swinkels, Simon Janssen en Roy Gelmi doen. Zij waren nog altijd niet fit genoeg om de wedstrijdselectie te halen. Aan de kant van de Eindhovenaren kreeg middenvelder en vaste basisspeler Rosario afgelopen weekend zijn vijfde gele kaart, waardoor ook hij deze wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan. Oud VVV-doelman Unnerstall moest vanaf de bank toekijken. Voor VVV-Venlo was de tactiek vooraf al duidelijk; achterin zo lang mogelijk proberen dicht te houden, onder de druk van de thuisploeg uitkomen en in de counter iets proberen te forceren. Iets dat de ploeg uit Venlo kon en al eerder had bewezen tegen de nodige tegenstanders. De vraag was of het ook deze avond zou lukken tegen de aanval-machine genaamd PSV

Er mochten dan geen supporters in het stadion zijn, toch waren enkele er op symbolische wijze bij. Een ludieke actie van de supportersvereniging van de thuisploeg zorgde ervoor dat op verschillende stoeltjes in het stadion duizenden kaarsjes brandde, voor de mensen die het afgelopen jaar getroffen waren door corona. Ook vanuit Venlo werd deze actie opgepikt, zo stonden ook in het uitvak meer dan 100 kaarsjes aan tijdens de wedstrijd. Een prachtig gebaar!

Onder leiding van scheidsrechter Van der Eijk mocht VVV via Torino Hunte de laatste wedstrijd in 2020 aftrappen. De eerste 15 minuten van de eerste helft was het vooral de thuisploeg met het balbezit, maar tot echte dreiging kwam het nog niet voor het doel van Thorsten Kirschbaum. Zo konden zowel Gakpo als Ihattaren de bal niet tussen de palen krijgen. Naarmate de wedstrijd vorderde beet VVV steeds sterker van zich af, zo probeerde de ploeg enkele keren de combinatie op te zoeken, maar tot gevaar leidde het nog echter niet. In de 20e minuut was het Vito van Crooij dat een kort offensief van de Venlonaren inluidde, dat schot ging echter mis, maar de volgende aanval bracht meer succes. Via een geweldige pass in de diepte van Danny Post richting Vito, kon hij doorlopen tot in de zestien van PSV. Hij gaf op zijn beurt de bal af aan Jafar Arias, die de bal achter de doelman van PSV wist te schieten. Zo maakte de thuisploeg dus het spel, maar stonden de mannen in het geel-zwart brutaal op voorsprong in een natgeregend Eindhoven. Logischerwijs waren het de Eindhovenaren die zouden en moesten komen. Echter bleef VVV sterk verdedigen waardoor de rood-witten lastig voor het doel van VVV wisten te komen. Pas in minuut 34 kreeg PSV de kans op de gelijkmaker, en dat nogwel na een overtreding van Kum in de zestien. Scheidsrechter Van der Eijk wees zonder twijfel na de penaltystip. Voor PSV ging Max achter de bal staan, Thorsten Kirschbaum dook nog naar de juiste hoek, maar kon niet meer bij de bal. Zo wist PSV al vrij snel orde op zake te stellen en waren ze vastberaden om direct door te stomen. Dat liet VVV echter niet toe. Zo stond Evert Linthorst vlak voor rust op de juiste plek bij de tweede paal om een verraderlijk schot van Ihattaren uit het doel te houden. Op slag van rust moest ook Thorsten Kirschbaum nogmaals redding brengen. Hij wist de kopbal van PSV’er Max in de korte hoek uit het doel te houden. Strijdbaar en met een evenwichtige stand gingen beide teams de rusten.

In de tweede helft waren het opnieuw de Eindhovenaren die het beste uit de startblokken kwamen. Na 2 pogingen van Götze, eenmaal gestopt door Christiaan Kum en de andere door Thorsten Kirschbaum, was het al snel raak. Uit de corner die volgde uit de laatste actie van Götze was het Boscagli die via het hoofd de voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord zette. Het was al snel duidelijk dat VVV iets terug probeerde te doen. Opnieuw via leuk combinatiespel probeerde de ploeg richting het doel van PSV te voetballen. Zo kwam een voorzet van Torino Hunte niet bij een medespeler aan om echt tot gevaar te leiden. Ook via een tweetal corners probeerde de ploeg nog iets. Beide momenten waren ongevaarlijk en leverde het zelfs gevaar van PSV op. Via een snelle counter van Madueke werd Gakpo bereikt die zonder na te denken de bal in het doel van de Venlonaren schoot. Na de 3-1 probeerde PSV er nog een vervolg te geven. Opnieuw was het Madueke die gevaarlijk de bal voor het doel gaf, zonder dat daar een PSV’er stond om de bal binnen te schieten. Met nog ongeveer 20 minuten spelen kreeg VVV de grootste kans van de tweede helft. Vito van Crooij bereikte Georgios Giakoumakis vanuit een vrije trap, maar zijn inzet belandde tegen een verdediger op. Ook Schmitz, op wie de overtreding die tot de vrije trap leidde in eerste instantie werd gemaakt kon met een afstandsschot geen gevaar stichten. Het lukte de Venlonaren niet meer om tot echte kansen te komen. Dat was dan ook het moment voor Hans de Koning om te gaan wisselen. In een tijdsbestek van 5 minuten vonden er 3 wissels plaats. Een van de spelers die erin was gekomen, was Guus Hupperts. Diezelfde Hupperts probeerde even later nog een uitbraak te creëren, maar zijn pass op Arias kwam niet aan. Even later was PSV-aanvaller Gakpo dichtbij de 4-1 en zijn tweede van de avond, maar de paal bracht redding voor de uitploeg. Op het moment dat de stand op 3-1 bleef staan en de wedstrijd voorbij leek, was daar als laatste wapenfeit alsnog Fein die volledig vrij stond en de 4-1 binnen kon tikken.

Dit was het dan wat betreft Eredivisievoetbal voor 2020. VVV-Venlo wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond 2021 toe! Op naar een mooi jaar waarin we hopelijk weer publiek kunnen gaan ontvangen en we ons gaan handhaven op het hoogste niveau van Nederland! Na een korte winterstop zal de competitie op zondag 10 januari weer vervolgd worden. In de 15e speelronde van de Eredivisie zal om 14:30 uur direct een belangrijke wedstrijd op het programma staan. We nemen het thuis in Covebo Stadion - De Koel - dan op tegen een van onze directe concurrenten, Willem II.

PSV - VVV-Venlo 4-1  ( 1-1 )
22. Arias 0-1, 35. Max 1-1 (pen), 49. Boscagli 2-1, 58. Gakpo 3-1, 90+2 Fein 4-1
Gele kaart:
Scheidsrechter: Dhr. v.d.Eijk

PSV: Mvogo, Dumfries, Teze, Boscagli, Max (Fein/81 ), Madueke, Sangaré, Hendrix, Götze, Gakpo, Ihattaren (Piroe/56 )
VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Schäfer, Kum, Schmitz (Hupperts/76 ), Linthorst (John/76 ), V.v.Crooy, Post, Hunte (Dekker/71 ), Giakoumakis, Arias

mf2