Menu

Sorga sluit WK-kwalificatie af met verlies

dinsdag 16 november 2021

Erik Sorga heeft het nationale elftal van Estland dinsdagavond niet aan een resultaat kunnen helpen tegen Tsjechië. De spits van VVV-Venlo begon in de basis en deed een uur mee, maar kwam dit keer niet tot scoren. In tegenstelling tot Estland wist Tsjechië het doel wel te vinden en dus sloten Sorga en co de WK-kwalificatie af met een nederlaag: 2-0.

Door de overwinning van Tsjechië blijft Estland steken op vier punten uit acht wedstijden en daarmee eindigt het als vierde in poule E. België mag zich groepswinnaar noemen en plaatst zich voor het WK van 2022 in Qatar. Wales verzekerde zich dinsdagavond met een 1-1 gelijkspel tegen de Belgen van de tweede plaats in de poule. Tsjechië is de nummer drie van de groep, terwijl Wit-Rusland op plaats vijf eindigt. 

Hoewel Estland al snel werd uitgeschakeld in de strijd om een WK-ticket, kan Sorga persoonlijk terugkijken op een succesvolle kwalificatiereeks. De spits scoorde namelijk in allebei de wedstrijden tegen groepswinnaar België en hielp Estland tegen Wit-Rusland met een doelpunt aan de enige overwinning. 

Nu de laatste WK-kwalificatieduels erop zitten, zal Sorga snel terugkeren naar Venlo om weer aan te sluiten bij de selectie van VVV. De ploeg van trainer Jos Luhukay neemt het vrijdagavond in eigen huis om 20.00 uur op tegen FC Eindhoven.


INVALLER SORGA REDT EER VOOR ESTLAND

Zaterdag 13 november

Met vier punten uit zes wedstrijden was Estland voorafgaand aan het duel met België al kansloos voor een WK-ticket. Desondanks een mooie wedstrijd voor Sorga en consorten die eindigden met een nederlaag: 3-1.

Op dezelfde avond waarop Nederland niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen Montenegro, speelde België in Brussel tegen Estland. In de basisopstelling van Thomas Häberli, bondscoach van Estland, ontbrak de naam van Sorga. Onze eigen spits moest op de bank plaatsnemen. Voorafgaand aan het duel wist Sorga dat het lastig zou worden, maar had hij één doel voor ogen, namelijk scoren.

Dat deed de Belgische spits Benteke al in de elfde minuut na een assist van Yannick Carrasco. Een vroege achterstand dus voor Estland. Ondanks de vroege achterstand verweerde de uitploeg zich kranig en voorkwamen ze voor rust een grotere achterstand.

Ook in de tweede helft viel er echter weer een snel tegendoelpunt. In de 53e minuut was het namelijk Carrasco zelf, de man van de eerdere assist, die ditmaal het doel trof: 2-0. In de 67e minuut was het moment daar en kwam Erik Sorga binnen de lijnen. Slechts drie (!) minuten later stond zijn naam ook op het scorebord en bracht de spits de spanning weer terug in de wedstrijd: 2-1.

Die spanning was slechts van korte duur, want in de 74e minuut bracht Thorgan Hazard de stand alweer op 3-1. Dat was tevens ook de eindstand, waardoor België zich kwalificeert voor het WK. Estland neemt het aanstaande dinsdag, 16 november om 20.45 uur, op tegen Tsjechië en dus krijgt Sorga dan opnieuw de kans om weer een doelpunt te maken voor zijn nationale ploeg.

mf2