Menu

Strijdend VVV-Venlo ten onder

zondag 11 april 2021

PSV Eindhoven kwam zondag 11 april op bezoek in Covebo Stadion - De Koel -. De nummer drie van de ranglijst was naar Venlo toe gekomen om drie punten aan het seizoenstotaal toe te voegen en naaste belager voor positie nummer twee, AZ, weer in te halen. Na een indrukwekkende minuut stilte uit respect voor de donderdag 9 april jl. overleden oud-speler én maker van het eerste doelpunt in het betaald voetbal voor de Venlonaren, Ton van den Hurk, trapte VVV-Venlo af voor de eerste helft. Dit in de wetenschap dat FC Emmen de avond ervoor van Fortuna had gewonnen en de Venlonaren inmiddels tot op één punt was genaderd.

Vanaf de eerste minuut begon de thuisploeg te bouwen aan een defensieve muur. Het credo was tenslotte om zo lang mogelijk de nul vast te houden en vanuit de counter messcherp toe te slaan in het hart van de PSV-defensie. Die Venlose veste bestond vandaag uit vijf verdedigers op lijn, met daarvoor twee defensief denkende middenvelders. In de defensie hadden Chris Kum, Kristopher da Graca en Tristan Dekker een centrale rol en mochten Leon Guwara en Tobias Pachonik over de vleugels trachten op te stomen. Een linie daarvoor pakten Danny Post en Lukas Schmitz, die na lange tijd weer in de basis stond, het verdedigende werk op zich. Zinedine Machach en Vito van Crooij moesten vanuit diezelfde linie eenzame spits Georgios Giakoumakis bedienen.
Het leidde ertoe dat PSV moest breien om tot aan de goal van Thorsten Kirschbaum te komen. In de zevende minuut leek dat te lukken, toen Zahavi aan het einde van een aanval op het doel van de Duitser mocht mikken. Zijn schot was echter ongevaarlijk. Dat was vijf minuten later de poging van Gakpo allerminst. Hij werd vrije gespeeld door een hakballetje en mocht ongehinderd afwerken: 0-1. Het was al vroeg in de wedstijd dat de Eindhovenaren een bres wisten te slaan in de Venlose muur. Het leidde er in ieder geval toe dat VVV de verdedigende stellingen deze wedstrijd behoedzaam moest gaan verlaten, want nu moest er in ieder geval gescoord worden om nog punten over te houden aan deze wedstrijd. Na een kwartier kreeg de thuisploeg twee corners op rij, die uiteindelijk tot een ingooi leidden. Vanuit die ingooi slingerde Tristan Dekker de bal ineen keer voor. Het leer belandde voor de voeten van Georgios Giakoumakis, maar de Griek vond keeper Mvogo op zijn weg. En al had de topscorer van de Eredivisie doel getroffen, dan had hij dat gedaan vanuit buitenspelpositie.

Na deze opleving van de geelzwarten, kabbelde het spel voort. PSV drong niet echt aan en VVV-Venlo hield tegen, maar creëerde op zijn beurt ook niet bijster veel. Vijf minuten voor rust was er een korte fase waarin de wedstrijd weer opleefde. Eerst kwam Dumfries over rechts door, waarna hij een medespeler op de 11 meter vond. Die vuurde echter in een mêlee van geelzwart waardoor de bal uitverdedigd kon worden door de Venlose ploeg. Die counterde via een passje van Zinedine Machach op Vito van Crooij naar een tegenaanval, maar de steekpass van Van Crooij werd uiteindelijk net onderschept voordat deze bij Georgios Giakoumakis zou belanden. In de laatste minuut voor rust was er nog een stijlvolle redding van Thorsten Kirschbaum nodig op een vrije trap van Max. De Duitser plukte de goed inschoten bal echter uit de bovenhoek en zorgde daarmee dat de ruststand van 0-1 op het bord bleef staan.

Na rust bleef Chris Kum achter in het kleedlokaal. Hij had een pijntje opgelopen in de eerste helft en werd vervangen door Roy Gelmi. VVV beet meteen vanaf minuut 45 van zich af. Het probeerde onder de druk van PSV uit te voetballen en dat lukte wonderwel. Toch kwam PSV er af en toe ook nog gevaarlijk door. Vijf minuten na rust ging Malen op avontuur in het strafschopgebied van de thuisploeg. Zijn stiftje bereikte echter het hoofd van Leon Guwara in plaats van een ploeggenoot. Aan de andere kant vond Zinédine Machach Jako met een leep balletje, maar de Griek wist zich niet te ontdoen van Dumfries en kon daardoor niet afwerken op het doel van Mvogo. Het toonde eens te meer aan dat de aanvallende intenties van de thuisploeg er wel degelijk waren. Het volgende moment was er een schietkans voor Georgios Giakoumakis dat geblokt werd door Boscagli. Uit de daaropvolgende corner wist Vito van Crooij geen Venloos hoofd te vinden. Op het uur combineerde de bezoekers zich tóch naar de 0-2. Een naar buitenspel riekende aanval werd doeltreffend afgerond door Malen. Toch keurde, naast scheidsrechter Kevin Blom, ook de VAR het doelpunt goed. Meteen na de goal werd Zinedine Machach gewisseld ten faveure van Josua John. Daarmee probeerde Jos Luhukay nog enige aanvallende impulsen te brengen en de Fransman te sparen richting het volgende belangrijke duel tegen Sparta Rotterdam. Dat duel mist Georgios Giakoumakis in ieder geval, na de gele kaart die hij ontving na een charge op een PSV-verdediger in de 65e minuut. Het was de volgende domper voor de Venlonaren. Inmiddels leek het geloof bij de thuisploeg in een goed resultaat ook weg te hebben. PSV ging wat frivoler spelen en creëerde sporadisch een kans. Malen draaide en kapte zich twintig minuten voor tijd in een positie voor een schot, dat uiteindelijk in de handen van Thorsen Kirschbaum eindigde. De tweede wissel aan Venlose kant was er een die de moegestreden Lukas Schmitz verloste en de snelheid en creativiteit van Yahcuroo Roemer bracht.

Een doelpoging van Tobias Pachonik wist doelman Mvogo in twee keer vast te pakken waarna de Eindhovenaren het spel mochten maken op de helft van VVV. Het druk zitten richting de goal van Thorsten Kirschbaum bracht VVV met enige regelmaat in moeilijkheden. De ploeg probeerde zich er onderuit te voetballen maar stuitte continu op het sterke blok van de Eindhovenaren. Het was Leon Guwara die in de 82e minuut een doelpoging van de Eindhovenaren wist te keren. Direct daarna sprintte Georgios Giakoumakis om de aansluitingstreffer te maken. Echter stuitte hij wederom op de Eindhovense defensie. Met nog zeven minuten reguliere speeltijd mocht Danny Post alvast de kleedkamer gaan opzoeken, in zijn plaats kwam Simon Janssen. Na het inbrengen van Janssen kreeg VVV nog enkele mogelijkheden om de 1-2 te maken, echter zonder resultaat. Scheidsrechter Blom kende na 90 minuten reguliere speeltijd vier minuten extra tijd toe. De Venlonaren hadden in deze extra tijd nog de mogelijkheid om via een counter doelman Mvogo te verrassen, echter was het VVV deze zondag niet gegund om een treffer te maken.
Komend weekend hebben de mannen van trainer Jos Luhukay een weekend rust. Dan vindt namelijk de finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi plaats. Zaterdag 24 april zal de Venlose ploeg het om 18:45 uur opnemen tegen Sparta Rotterdam.

VVV-Venlo - PSV 0-2 ( 0 -1 )
13. Gakpo 0-1, 59. Malen 0-2

Scheidsrechter : Blom
Geel: Giakoumakis

VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Dekker, Da Graca, Kum (Gelmi/46 ), Guwara,Post (Janssen/84 ), Machach (John/60 ) , Schmitz (Roemer/73 ), V.v.Crooy, Giakoumakis

PSV: Mvogo, Dumfries, Teze, Viergever, Max (Obispo/84 ), Götze, Rosario (Sangaré/73 ), Boscagli, Gakpo (v.Ginkel/73 ), Malen(Madueke/89 ), Zahavi (Vertessen/89 )

mf2