Menu

Stug VVV onderuit in Friesland

zaterdag 26 september 2020

Zaterdag 26 september 2020, de tweede ‘verre’ uitwedstrijd en tevens de derde competitiewedstrijd van het seizoen stond op de planning voor de formatie van Hans de Koning. Een interessant duel, de koploper van de eerste speelronde nam het namelijk op tegen de lijstaanvoerder na de tweede speelronde. Een ding was zeker, VVV moest het vanavond stellen zonder verdedigers Arjan Swinkels en Lukas Schmitz. Swinkels kwam niet fit uit het oefenduel tegen de reserves van NAC Breda afgelopen week. Schmitz bleef zaterdagavond ziek thuis, Tristan Dekker nam zijn plek linksachter in de verdediging in. De laatste keer dat Dekker een basisplaats had in een competitieduel dateert van 15 mei 2019, thuis tegen Vitesse.

In de openingsfase van de wedstrijd meldde VVV zich met regelmaat voor het Friesche doel. Georgios Giakoumakis maakte bijna op spectaculaire wijze de openingstreffer, maar zijn halve omhaal belandde op de buitenkant van de paal. Heerenveen probeerde het via Kongolo een keer vanaf ‘randje zestien’, maar zijn schot was een eenvoudige prooi voor Thorsten Kirschbaum. VVV had in het eerste kwart weinig moeite met de ploeg van Johnny Jansen en het hield achterin prima stand.

In het tweede bedrijf van de eerste helft kwam de wedstrijd wat meer los. Danny Post drukte met een pegel de bal naast het doel van Mulder, dat was ook meteen het laatste grote gevaar van VVV in de eerste helft. Na een dik half uur ging Henk Veerman naar de grond en Post bleek hands te hebben gemaakt in het strafschopgebied. Blom legde de bal op elf meter en ook de VAR draaide dat niet meer terug. Joey Veerman stuurde Thorsten Kirschbaum de verkeerde hoek in en Heerenveen pakte de voorsprong, 1-0. In het restant van de eerste helft was VVV de kluts kwijt en het mocht blij zijn dat het na 45 minuten bij een minimale achterstand bleef. Kirschbaum zorgde nog voor de meeste ophef vlak voor rust, door een terugspeelbal totaal te missen. De hoekschop die daaruit voort kwam liep gelukkig met een sisser af.

VVV begon de tweede helft met één gedwongen wijziging. Simon Janssen kwam in de ploeg voor een op het oog lijkend geblesseerde Post. Daarmee startte VVV met drie Venlonaren op het middenveld in de naam van Simon Janssen, Evert Linthorst en Vito van Crooij. VVV opende die tweede helft wederom niet slecht. Het had de zaakjes onder controle en Kongolo pakte de eerste gele kaart van de wedstrijd na een harde overtreding op het middenveld. Josua John zorgde voor het eerste gevaar van het tweede bedrijf, zijn schot werd met moeite tot hoekschop verwerkt door doelman Mulder.

Daarna werd het vooral een voetbalgevecht op het middenveld. Vito van Crooij werd op de bon geslingerd door Blom en het werd nog erger toen Tobias Pachonik rechtstreeks van het veld werd gestuurd na een charge op het middenveld. Heerenveen rook bloed en Kirschbaum moest geregeld in actie komen om de stand op 1-0 te houden. Stan van Dijck en Jafar Arias kwamen daarna in de ploeg voor Josua John en Guus Hupperts en VVV hield de Friezen ook met tienen goed onder druk.

Henk Veerman en invaller Hajal kregen daarna de grootste mogelijkheden op de 2-0 en het werd voor VVV helemaal een dramatische avond toen ook Janssen met rood van het veld werd gestuurd. 9 Venlonaren, een 1-0 achterstand en mentaal gebroken ging de ploeg van De Koning de laatste tien minuten in. Dresevic en Driouech moesten als invallers ervoor gaan zorgen dat Heerenveen de wedstrijd ging beslissen, maar dat was nog lang niet zo gemakkelijk tegen een stug en hard werkend VVV.

VVV wist zelfs met twee man minder nog bijna de gelijkmaker te forceren. In de slotfase legde Van Crooij de bal panklaar op het hoofd van Giakoumakis. Tot grote opluchting van het Abe Lenstra Stadion ging die bal maar rakelings over het doel van Mulder. Heerenveen kroop door het oog van de naald. Na negentig minuten met lege handen, maar wat hebben de Venlonaren gestreden tot het bittere eind. Conclusie, twee rode kaarten en een strafschop deden VVV vandaag de das om. Stof tot nadenken voor de technische staf, dat in de loop van volgende week moet gaan beslissen wie Pachonik, Janssen en eventueel de geblesseerde Post moeten gaan vervangen.

Volgende week zaterdag wacht een belangrijke thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Er wordt dan wederom om 20:00 uur afgetrapt in Covebo Stadion - De Koel -.

SC Heerenveen - VVV-Venlo 1-0 ( 1-0 )
32. J.Veerman (P), 1-0.
Geel: Floranus (Heerenveen), Van Crooij (VVV-Venlo)
Rood: Pachonik, Janssen (VVV-Venlo)
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 6.500

Opstelling SC Heerenveen: Mulder, Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg, Kongolo, Batista Meier ( 68. Hajal), J.Veerman ( 82. Dresevic), Van Bergen, H.Veerman, Van der Heide ( 82. Driouech).

Opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Kum, Dekker, Post ( 46. Janssen), Linthorst, Van Crooij, Hupperts ( 68. Van Dijck), Giakoumakis, John ( 68. Arias).

mf2