Menu

Terugblik Jeugdopleiding 2018-2019

vrijdag 14 juni 2019

De belangrijkste doelstelling van de Jeugdopleiding is het opleiden van spelers vanuit de eigen jeugd naar het betaalde voetbal. Als onze eigen opgeleide spelers dan hun debuut mogen maken in ons 1ste elftal in de Eredivisie dan mogen we daar trots op zijn. Op het moment dat Evert Linthorst een basisplaats verdiende (als 18 jarige) en Simon Janssen mocht invallen gonsde er een gevoel van trots door de gehele opleiding. Twee spelers, al vanaf jonge leeftijd aan de VVV-Venlo Jeugdopleiding verbonden, exemplarisch voor onze jeugd: kwaliteit, hard werken, positieve houding, uitstraling, discipline, plezier en daadkracht! 

Evert en Simon zijn twee voorbeelden, maar tijdens het afgelopen seizoen hebben we gezien dat met dezelfde instelling er nog veel meer successen geboekt zijn. Ondanks de transfer van Vito van Crooij naar PEC Zwolle en de verkoop van jeugdspelers naar Ajax, NAC en PSV herbergde de opleiding voldoende kwaliteit om ook van het seizoen 2018-2019 een mooi seizoen te maken. In het afgelopen seizoen zijn meer dan 10 jeugdspelers, waaronder nog drie Onder 17 spelers aangesloten bij ons eerste elftal. 9 jeugdspelers hebben een uitnodiging ontvangen voor de Nederlandse jeugdelftallen. 

Onze Onder 19 bereikte de halve finale van de NIKE Cup (beker) na een mooie overwinning op PSV Onder 19 in de kwartfinale en een eerste plek in de competitie (na de winterstop).  Onze Onder 17 handhaafde zich in de eerste divisie ondanks het structureel missen van veel doorgeschoven spelers naar de Onder 19.  Na een moeilijke start is de Onder 15 kampioen geworden met een voorsprong van maar liefst 14 punten op FC Dordrecht en Roda JC.  De Onder 13 beleefde een zeer moeilijk maar heel  leerzaam jaar en mag volgend seizoen op een niveau lager spelen. 

Ook de 2 teams in de onderbouw, de Onder 12 en de Onder 10 beleefden beide een zeer leerzaam seizoen. Door het samenvoegen van 2 geboortejaren zijn deze teams gemiddeld veel jonger dan de tegenstanders. De ontwikkeling die deze teams doormaakten heeft ons als opleiding tot grote tevredenheid gestemd.

Al met al een mooi en succesvol seizoen dat we in de komende jaren graag willen herhalen. Hier hebben we veel vertrouwen in. De Opleiding bulkt van het talent, de organisatie is sterk verbeterd, de staf is uitgebreid en heeft een kwaliteitsimpuls gehad en vanuit de club is er veel steun en aandacht.  We zien er naar uit om de volgende lichting jeugdspelers klaar te stomen voor de Eredivisie!

Graag wil ik iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit mooie seizoen bedanken. De Opleiding leeft maar kan zeker niet zonder de steun van de vele mensen betrokken bij de Opleiding zoals de (bege)leiders, chauffeurs, jeugdscouts, stagiaires en stafleden. Op naar een verdiende zomerstop en een mooi, nieuw seizoen 2019-2020.

Roger Bongaerts
Hoofd Opleiding VVV-Venlo

mf2