Menu

Ton van den Hurk ( 88 ) overleden

vrijdag 9 april 2021

Maker eerste Eredivisiedoelpunt VVV Ton van den Hurk ( 88 ) overleden

Donderdag 9 april bereikte ons het droevige bericht dat Ton van den Hurk, onze oud-speler, op 88-jarige leeftijd is overleden in het Sint Jans Gasthuis in Weert. De oud-voetballer was de maker van het eerste doelpunt van VVV in het betaald voetbal. Daarnaast was hij onderdeel van het VVV dat in 1959 de beker won.

De in Eindhoven geboren Van den Hurk speelde twee periodes voor VVV: van 1954 tot 1962. Daarnaast kwam hij voor de geelzwarten uit in het seizoen 1964-1965. Hij was als verdediger een belangrijke kracht in het ‘gouden VVV’ uit de jaren vijftig, met spelers als Jan Klaassens, Herman Teeuwen, Gijs Nass en Faas Wilkes. Ton van den Hurk kwam tot 269 competitieduels in VVV-dienst, waarin hij vier keer scoorde.

Daarnaast speelde Van den Hurk negentien bekerwedstrijden. De meest memorabele was de bekerfinale tegen ADO Den Haag op 17 juni 1959. VVV won met 4-1, met Van den Hurk in de basis. Een kleine vijf jaar eerder schreef hij ook al geschiedenis in VVV-shirt, door het eerste doelpunt van de Venlonaren in het betaald voetbal te maken. Dat deed hij in Amsterdam tegen Ajax vanaf de strafschopstip.

Ton van den Hurk woonde de laatste jaren in Ittervoort, maar werd geboren in Eindhoven. Hij speelde, behalve voor VVV onder andere ook voor EVV Eindhoven en Sportclub Venlo ’54. Van den Hurk vierde op 3 maart nog zijn 88ste verjaardag. Ter ere van die verjaardag schreef Gerrit van der Vorst een groot stuk over de stopperspil. Klik hier om de blog te lezen.  Van den Hurk overleed vannacht in het ziekenhuis in Weert, nadat hij vorige week thuis ten val was gekomen.

Zondagmiddag 11 april, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen PSV Eindhoven ( 14.30 uur), zal er uit respect een minuut stilte worden gehouden ter nagedachtenis aan Ton.

mf2