Menu

Tweede thuiszege op rij

zaterdag 7 december 2019

VVV mag drie hele belangrijke punten bijschrijven na de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Na een vroeg doelpunt van Johnatan Opoku bleef het tot diep in de extra tijd spannend. Pas in de 95ste minuut maakte Peter van Ooijen aan al die spanning een eind en kon het gejuich losbarsten in De Koel. Door de zege doen de mannen van Jay Driessen goede zaken: ze passeren PEC Zwolle bij een nederlaag van de Zwollenaren tegen AZ én komen op gelijke hoogte met de gasten uit Emmen en Fortuna Sittard.

Driessen had wederom weinig verrassingen in petto in de opstelling: alleen de grieperige Elia Soriano moest verstek laten gaan. Daarom stond ditmaal Jerome Sinclair in de basis. Die speelde als rechtsbuiten, waardoor Opoku de spitspositie bekleedde. VVV startte niet alleen met vrijwel dezelfde namen, maar ook met dezelfde strijdwijze. De Venlonaren lieten de bal aan de bezoekers uit Emmen en waren scherp op de tegenaanval. Al na twee minuten was het uit zo'n omschakelsituatie bijna raak: Sinclair kwam op rechts door en bediende Opoku, die de bal er niet in kreeg, terwijl ook in de rebound Van Ooijen niet trefzeker was. Vijf minuten later was het wél raak. Wederom kwam het gevaar uit de omschakeling en wederom kwam het gevaar vanaf rechts. Nu was het echter rechtsachter Tobias Pachonik die de bal kreeg en het op een lopen zette. Zijn indrukwekkende rush eindigde pas vlakbij het doel van Emmen, waarna hij met een uitstekende voorzet Opoku bereikte. Met een bekeken kopballetje plaatste de gelegenheidsspits de bal in de verre hoek achter de kansloze Dennis Telgenkamp: 1-0! Hoewel VVV daarna weer de bal aan Emmen gunde, waren het de Venlonaren die gevaarlijk werden. Sinclair en Wright kregen uitgelezen kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar wisten de bal niet in het net te krijgen. Van Ooijen kwam het dichtste bij: zijn ziedend schot spatte uiteen op de kruising. De Emmenaren deden weinig met het vele balbezit en kwamen niet tot echte mogelijkheden. Zo gingen de teams aan de thee met een 1-0 voorsprong voor de Venlonaren.

De tweede helft kende hetzelfde wedstrijdbeeld. Hoewel trainer Dick Lukkien ingreep met de komst van Jafar Arias als nieuwe spits, wisten de gasten uit Drenthe wederom weinig kansen te creëren uit het vele balbezit. Een schot voorlangs van Sergio Peña en een poging uit een moeilijke hoek van Lorenzo Burnet waren de belangrijkste wapenfeiten. Daarna nam VVV het initiatief steeds meer over. Zo legde Opoku de bal na wederom een prima voorzet van Pachonik klaar voor Wright, maar de aanvaller kwam in kansrijke positie niet tot een schot. Het was de laatste actie van de doelputenmaker, die door Driessen naar de kant werd gehaald om plaats te maken voor de rappe John Yeboah. Die ging als rechterspits spelen, waardoor Sinclair naar de linkerkant verhuisde en Wright de kans kreeg als centrumspits.

In de 70ste minuut schrok De Koel op nadat Evert Linthorst bleef liggen na een duel met Burnet. Scheidsrechter Christiaan Bax, die liet doorvoetballen, werd naar de kant geroepen door de VAR. Uit de videobeelden bleek dat de linksachter zijn voet liet neerdalen op de enkel van de VVV-middenvelder. Dat liet Bax geen andere keuze dan de rode kaart te trekken: FC Emmen moest met tien man verder. Linthorst kon gelukkig gewoon doorvoetballen na de charge. Met een man meer reeg VVV de kansen aan elkaar. Was het eerst Wright die het vizier niet op scherp had staan en daarna Van Ooijen, de grootste kans was voor Yeboah bij het begin van de extra tijd. Die kreeg de bal met een vrij veld, zonder Emmen-spelers in de buurt, voor zich. Met alleen de meegelopen Wright bij zich, ging de rappe aanvaller op Telgenkamp af. Yeboah koos ervoor om zelf de trekker over te halen en stuitte daarbij op de Emmen-goalie. Tot ontsteltenis van de hele Koel bleef het daarmee 1-0 en nog een paar minuten billenknijpen.

De verlossing kwam uiteindelijk in de 95ste minuut door Peter van Ooijen. Na een fijne pass van de net ingevallen Richard Neudecker (voor Sinclair) zag Van Ooijen zich vrij voor het doel van Emmen. De middenvelder haalde de trekker subtiel over, liet de bal in de verre hoek vallen en liet De Koel ontploffen van vreugde: 2-0! De Emmenaren mochten nog aftrappen van scheidsrechter Bax, maar meteen daarna was het afgelopen en kon het feest in Venlo beginnen: wéér drie punten in De Koel!

VVV-Venlo - FC Emmen 2-0 ( 1-0 )
7. Opoku 1-0, 90+5 Van Ooijen 2-0

Scheidsrechter: Christiaan Bax
Gele Kaarten: Röseler, Post, Kirschbaum (VVV-Venlo), Ugrinic, De Vos (FC Emmen)
Rode Kaart: Burnet (FC Emmen)
Toeschouwers: 6580

Opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Röseler, Kum, R.Janssen, Linthorst, Post, v.Ooijen, Sinclair (Neudecker/85 ), Opoku (Yeboah/67 ), Wright

Opstelling FC Emmen
: Telgenkamp, Veendorp, Araujo, Heylen, Burnet, Laursen, Hiariej (De Vos/ 78 ), Chacón (Ugrinic/85 ), Pena, De Leeuw, Kolar (Arias/46 )

mf2