Menu

Venlose Katernen in het geelzwart

donderdag 12 juli 2018

Sinds meerdere jaren verschijnen in opdracht van het Gemeentearchief Venlo publicaties in de reeks ‘Venlose Katernen’. Onlangs verscheen deel 27, met als ondertitel: Allemaol d’n Berg op, Van Kraal tot Koel nieuwe stijl.

Het boekwerk, dat 64 pagina’s telt, is geschreven door Wim Moorman en Paul Seelen en vertelt het verhaal van meer dan een eeuw voetbal ‘op de Kaldenkerkerberg’. Daarbij komen onder meer de vele plannen aan bod die er in het verleden zijn geweest voor de bouw van nieuwe, soms zeer extravagante, stadions die men wilde realiseren. Vaak zijn er tekeningen of zelfs maquettes gemaakt van de plannen, in vrijwel alle gevallen leveren die boeiend fotomateriaal dat in het boekwerk is afgedrukt. In veel gevallen leveren de plannen prachtige anekdotes op die het boek zeer leesbaar maken.

Het boek begint met het verhaal over een speelveld voor het in 1903 opgerichte VVV dat lag aan de Kleine Heide, vlakbij de Duitse grens. De doelpalen moesten na iedere wedstrijd worden weggehaald en de gaten werden volgestort omdat het anders te gevaarlijk zou zijn voor de paarden van de cavalerie, die op hetzelfde terrein oefenden. In 1905 werd De Kraal gerealiseerd, genoemd naar het café bovenaan de Kaldenkerkerberg. Het nieuwe speelveld lag achter het café.

Pas in 1972 werd het zwaar verouderde en amper onderhouden stadion verruild voor De Koel en het boek eindigt met de onlangs gepresenteerde plannen voor een uitgebreide verbouwing van de huidige Koel. Een boekwerk dus waar de liefhebbers zich de vingers bij aflikken.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, bij het gemeentearchief en natuurlijk in de Fanshop van VVV-Venlo.
De prijs is € 9,95.

mf2