Menu

Vitesse - VVV-Venlo 1-1

zondag 17 september 2017

Met een bulk aan zelfvertrouwen trad VVV-Venlo zondagmiddag aan in het Gelredome tegen Vitesse. De reden voor dat vertrouwen lag natuurlijk in het aantal behaalde punten maar, belangrijker nog, ook in het vertoonde spel in de eerste vier eredivisieduels. Allemaal mede veroorzaakt door het voortreffelijke werk van de technische staf. Maurice Steijn, tegen Vitesse voor de 100ste keer op de bank in een eredivisieduel, heeft een hecht collectief gesmeed dat elke opponent aan durft te pakken.
 
Dat gold ook voor het sterke Vitesse, dat afgelopen donderdag in de Europa League bijzonder sterk acteerde en een onverdiende 2-3 nederlaag leed tegen Lazio Roma. VVV slaagde er opnieuw in een punt te pakken in een uitwedstrijd. Door een late penalty werd het uiteindelijk 1-1. 
 
Het sterk gegroepeerd spelende VVV probeerde in de openingsfase het speltempo te drukken. Door bovendien in de opbouw te storen, werd Vitesse gedwongen de lange bal te spelen, wat doorgaans makkelijk te verdedigen is. De eerste kans was desondanks voor de thuisclub, maar het schot van Matavz kon Lars Unnerstall niet verontrusten.

De eerste serieuze kans was voor Vitesse. Een diepe bal werd door Bryan Linssen met het hoofd verlengd. Met een geweldige redding voorkwam Unnerstall de openingstreffer. De druk hield aan, maar VVV gaf geen krimp. Aanvallend konden de Venlonaren aanvankelijk geen potten breken. De Vitesse-verdediging stond goed te dekken en doelman Pasveer had weinig te duchten. Ook een vrije schop van dik dertig meter door Clint Leemans kon de Arnhemse sluitpost niet verontrusten. De bal ging een half metertje over het doel. 
Kort voor rust kreeg Linssen in de omschakeling nog een kans, maar de sterk mee verdedigende Seuntjens voorkwam dat de oud-VVV'er zijn voet goed tegen de bal kreeg. Zodoende was de stand bij rust nog 0-0.
 
In de rust wisselde Maurice Steijn Tissoudali door Opoku, maar een minuut na de hervatting lag zijn plan in duigen. Tim Matavz ging diep, dolde Promes en Röseler en lepelde de bal behendig in de hoek: 1-0. En de Arnhemse druk hield aan al bleven grote kansen uit. Sterker,  in een tegenaan al mocht Seuntjens uithalen, maar zijn schot uit een lastige hoek werd gekeerd door Pasveer.  Enkele minuten later was er opnieuw een Venlose tegenstoot. Een fraaie voorzet van Seuntjens was net te hoog voor Opoku, die de bal niet kon controleren. In de tegenstoot kreeg Matavz de kans om de marge te verdubbelen, maar zijn schot ging voorlangs. Na een kwartiertje spelen ontsnapte Labylle aan een tweede gele kaart toen hij de aalgladde Rashica onreglementair tegen de grond werkte. Steijn reageerde direct en wisselde Labylle voor Damian van Bruggen. Rutten ging als linksachter spelen, Van Bruggen rechts in de defensie. Hij stond koud in het veld toen Bruns alleen op Unnerstall af ging, maar de Duitse doelman keerde de inzet van de Vitesse-speler. Dat deed hij even later ook bij een inzet van Foor. 
Met nog een kwartier te spelen gaf Promes aan dat hij niet meer verder kon. Nwakali kwam in het veld, Leemans ging centraal achterin spelen op de plaats van Promes. Naarmate de tijd vordere, koos VVV steeds nadrukkelijker voor de aanval. Dat leverde niet meer op dan een aantal hoekschoppen met onder meer een kopkansje voor Post. De Venlose aanvoerder mikte te hoog. Zolang het 1-0 bleef mocht VVV blijven hopen, maar aanvallend speelde de ploeg te slordig. Eén kans was er nog. Thy mocht aanleggen, maar zijn schot uit de draai werd gekraakt.  Vitesse oogde angstig, beducht voor een Venloos doelpunt. En die angst was terecht. In de 89e minuut kreeg VVV een terechte penalty na een overtreding op Röseler. Leemans moch de penalty nemen en schoot onberispelijk raak: 1-1. Een verdiend punt was het niet, maar daar maalde niemand om aan Venlose zijde. 
 
Vitesse - VVV-Venlo 1-1
Doelpunten: 47. Matavz 1-0, 90. Leemans 1-1 (strafschop). 
Toeschouwers: 15.213.
Scheidsrechter: Higler.
Gele kaarten: Miazga, Pasveer, Van der Werff, Kashia en Matavz (Vitesse), Labylle (VVV). 

Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall; Rutten, Röseler, Promes ( 75. Nwakali ) en Labylle; Leemans, Seuntjens en Post; Tissoudali ( 46. Opoku ), Thy en Hunte.

mf2