Menu

Puntendeling tegen PEC Zwolle

zaterdag 28 november 2020

Zaterdag 28 november mochten de mannen van trainer Hans de Koning weer aan de bak. Na het verlies in Tilburg, afgelopen week ( 2-1 ), was het zaak dat de Venlonaren zich weer zouden herpakken tegen een volgende concurrent op de ranglijst. PEC Zwolle kwam naar Venlo als 11e op de ranglijst met acht punten uit negen wedstrijden, evenveel als de gastheren, maar met een beter doelsaldo. Dat illustreerde ook meteen de noodzaak van een goed resultaat deze avond.

Na een minuut stilte voor de woensdag jl. overleden cultvoetballer Diego Armando Maradona, floot scheidsrechter Rob Dieperink om klokslag 21:00 uur voor aanvang van de wedstrijd in Covebo Stadion - De Koel -. PEC Zwolle mocht de bal als eerste in beroering brengen en zorgde ook voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Dat gevaar was er in de vijfde minuut. Nakayama besloot eens uit te halen op 20 meter afstand van het doel van Thorsten Kirscbaum. Die laatste was echter op z’n post en roste de poeier van de Japanner uit zijn doelmond. Diezelfde Nakayama liet zich vier minuten later in negatief opzicht zien, toen hij Danny Post torpedeerde op het middenveld. Resultaat: gele kaart. VVV-Venlo trok daarna het initiatief naar zich toe: in de veertiende minuut vocht Jafar Arias zich op de achterlijn naar balbezit, waarna hij Torino Hunte aanspeelde. Die draaide zich vrij en dacht op zijn beurt Vito van Crooij te vinden bij de tweede paal. Die werd echter goed afgedekt door zijn directe tegenstander Paal. Nauwelijks vijf minuten later werd diezelfde Van Crooij op het middenveld ingespeeld. Hij draaide snel en besloot topscorer Georgios Giakoumakis hoog aan te spelen. Zijn kopbal suisde over het doel van PEC. Uit de doeltrap ging de Duitse doelman Zetterer opzichtig in de fout. Hij speelde de bal pardoes in de voeten van de goed gepositioneerde Giakoumakis, die snel afwerkte, maar het doel net niet wist te treffen. Het was het begin van een kansenreeks die in de 22e minuut leidde tot de 1-0. Steffen Schäfer kwam op via links en besloot voor te zetten. Zijn scherpe voorzet werd door doelman Zetterer geplukt, zo leek het. Maar de doelman liet de bal los en de alerte Jafar Arias bekroonde die oplettendheid met zijn eerste doelpunt van de avond: 1-0.

Een corner leidde het volgende gevaar in voor de geelzwarten. Vito van Crooij slingerde het leer in de 28e minuut voor het doel en Arjan Swinkels was er als de kippen bij om zijn hoofd er tegenaan te zetten. Hij mikte echter niet secuur genoeg om Zetterer opnieuw in verlegenheid te brengen. VVV-Venlo liet zien ervoor te willen strijden en trok fel van leer. PEC moet zich bedacht hebben dat het zo niet langer kon voortduren, want het volgende gevaar was voor de uitploeg. Een corner in de 31e minuut was bij de eerste paal een prooi voor verdediger Kersten. Zijn inzet was echter ongevaarlijk en verdween achter het doel van Thorsten Kirschbaum. Daarna was het weer de beurt aan VVV-Venlo. Een vrije trap in de 35e minuut van Vito van Crooij leek gevaarlijk te worden, maar er was niemand in de tweede lijn om uit te halen nadat de afgeslagen bal daar terecht kwam. Het spel golfde op en neer in deze fase en het was weer de beurt aan PEC Zwolle om in de 38e minuut gevaar te stichten. Paal zette goed door en toverde op de achterlijn de bal langs Danny Post. Iedereen dacht aan hands, buitenspel óf het feit dat de bal over de achterlijn was voordat de back de bal voor het doel bracht en Pherai het leer achter Thorsten Kirschbaum schoot. De VAR oordeelde echter anders: het was een geldige gelijkmaker: 1-1. Zuur voor VVV-Venlo, dat het meeste aanspraak maakte op een treffer maar er nu zelf een moest incasseren. En zo stond er een gelijke stand op het scorebord in de rust in plaats van een voorsprong voor de thuisploeg.

De tweede helft startte met één personele wisseling bij de bezoekers: Drost voor Pherai én met een furieus PEC Zwolle. Trainer John Stegeman had in de rust zijn mannen waarschijnlijk aangespoord er een schepje bovenop te doen in De Koel en daar gaven de blauw-witten in ieder geval in de eerste vijf minuten gehoor aan. Dat leverde overigens niet meer op dan een balletje in het zijnet van het Venlose doel, maar de toon was gezet. Reijnders ging een minuut later op avontuur en dribbelde zowel Tobias Pachonik als Roy Gelmi eruit. Zijn schot was echter te slap om Thorsten Kirschbaum te verrassen. Even later werd de Duitse doelman wél bijna verrast door een schot uit de tweede linie van Van Wermeskerken. Toch was de lange doelverdediger er wel bij met zijn knuist. De bal viel alleen wel voor de voeten van invaller Drost die zich onsterfelijk had kunnen maken na tien minuten in de tweede helft. Hij zag zijn inzet echter naast het Venlose doel gaan. Daar kwam VVV-Venlo goed weg. Wie niet goed weg kwam, was verdediger Arjan Swinkels. Hij moest na 57 minuten het veld verlaten met, naar het zich liet aanzien, een hamstringblessure. Zijn logische vervanger was Christian Kum. De verdediger liet zich een minuut later meteen zien toen hij met een lange pass Tobias Pachonik op rechts vrijspeelde. Zijn voorzet eindigde bij de tweede paal bij Torino Hunte, die op zijn beurt Jafar Arias bereikte. De kopbal die de Antilliaan in gedachten had op het doel van Zetterer eindigde echter twee meter naast. Het was het eerste gevaar dat de thuisploeg in de tweede helft kon stichten na de goede start van PEC. De bezoekers gingen daarmee gewoon door toen een pass op het middenveld onderschept werd door Van Wermeskerken. Na een rush langs drie geelzwarten vond hij op de penaltystip de vrijlopende Van Duinen die afdrukte. Thorsten Kirschbaum kreeg zijn handen nog wel tegen de bal, maar het leer rolde tergend langzaam over de doellijn: 1-2. En zo keek de thuisploeg ineens tegen een achterstand aan in plaats van dat het een voorsprong koesterde. Deze achterstand kon vergroot worden door Saymak. Kirschbaum en de paal brachten redding op de inzet van de middenvelder. VVV creëerde enkele grote kansen na de goal van Van Duinen, vooral via voorzetten vanaf de rechterkant was de ploeg gevaarlijk. In de 76e minuut was het Georgios Giakoumakis die de 2-2 stand op het scorebord zette. De bal werd op het middenveld veroverd door de zojuist ingevallen Josua John. Vervolgens kon Christian Kum de spits wegsteken die de bal achter keeper Zetterer chipte. De negende goal van de Griek in zijn eerste tien wedstrijden in de Eredivisie, een verbetering van zijn eigen record.

Het slotoffensief werd gestart door de Venlonaren, er volgde veel balbezit op de helft van de Blauwvingers. Oude bekende, Leemans kwam in minuut 83 binnen de lijnen voor de Zwollenaren. Enkele minuten later was het bijna Vito van Crooij die, vanuit de tweede lijn, zijn oude ploeg pijn deed. Het schot van de geboren Venlonaar eindigde net langs het doel van PEC. De goede actie van Josua John werd helaas niet beloond met een doelpunt. De rappe vleugelspits passeerde twee blauw-witte verdedigers om vervolgens het bal in het zijnet te schieten. Drie luttele minuten werden door scheidsrechter Dieperink toegevoegd aan de officiële speeltijd. Aanvoerder Lam moest in de blessuretijd het veld ruimen voor een overtreding op Giakoumakis. Een hand in het gezicht van de Griek zorgde voor een elf tegen tien situatie in de laatste paar minuten. Jafar Arias kon door de vrije trap van Vito van Crooij, op aangeven van Christian Kum, bijna tekenen voor zijn tweede van de avond. Ondanks de overtalsituatie konden de Venlonaren niet zorgen voor de overwinning in de slotminuten. Scheidsrechter Dieperink floot na 95 minuten voor het einde van de wedstrijd in een koud Covebo Stadion – De Koel -.

VVV-Venlo – PEC Zwolle 2-2 ( 1-1 )
Arias ( 21 ), Pherai ( 36 ), Van Duinen ( 69 ) en Giakoumakis ( 78 )
Arbiter: Dieperink
Toeschouwers: 0
Geel: Nakayama
Rood: Lam

VVV-Venlo
Kirschbaum; Pachonik, Swinkels (Kum/57 ), Gelmi, Schäfer; Post, Linthorst, Van Crooij, Hunte (John/71 ); Giakoumakis, Arias

PEC Zwolle
Zetterer; Van Wermerskerken, Kersten, Lam, Paal; Saymak (Strieder/83 ), Nakayama, Huiberts (Leemans/83 ); Reijnders (Doue/90+4 ), Van Duinen (Lagsir/87 ), Pherai (Drost/46

mf2