Menu

VVV-Venlo keert terug naar ‘De Kraal’

woensdag 22 juli 2020

Ruim 48 jaar nadat de laatste wedstrijd er plaatsvond, keert VVV-Venlo weer terug op Stadion de Kraal. Niet dat de club Covebo Stadion – De Koel – verlaat. De geelzwarten nemen het oude stadioncomplex in gebruik als trainingsveld.

Met een capaciteit van 18.000 toeschouwers diende De Kraal vanaf 1903 eerst als thuisbasis van VVV (tot 1966 ). Daarna werd de clubnaam omgedoopt tot FC VVV. Het stadion aan de Kaldenkerkerweg, op een steenworp afstand van de huidige Koel, was het eerste stadion waarin VVV speelde. De naam "De Kraal" is aan het stadion gegeven, omdat het aangrenzende café-restaurant dezelfde naam draagt.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden het veld en de tribunes zwaar beschadigd. Een grondige renovatie was hierdoor noodzakelijk, waarbij in 1948 een nieuwe houten zittribune werd geplaatst. Deze houten tribune is bij een brand in 1980 in vlammen opgegaan en niet meer herbouwd. Restanten van de tribunes zijn echter nog terug te vinden.

In De Kraal werd op 6 februari 1972 (FC VVV-Eindhoven, 1–0 ) de laatste competitiewedstrijd gespeeld, waarna De Koel in gebruik werd genomen. In het begin van het nieuwe millennium nam VVV-Venlo het Kraalcomplex in gebruik voor trainingen van het eerste elftal en de jeugd. Toen er in Covebo Stadion - De Koel - kunstgras kwam, was die uitwijk niet meer noodzakelijk.

Nu wordt op het complex van De Kraal het voormalige hoofdveld ingezaaid zodat naast de nieuwe natuurgrasmat in De Koel en op ‘Koel 2’ (het trainingsveld naast Stadion de Koel), er nu een derde natuurgrasveld verschijnt waarvan de Venlonaren gebruik kunnen maken. Een noodzakelijke uitwijkmogelijkheid om het trainingsveld ‘Koel 2’ structureel te kunnen sparen.

VVV-directeur Marco Bogers: “Wij zijn bezig om te kijken of we het terrein kunnen huren met een optie tot koop. Daartoe hebben we dinsdag jl. een heel goed gesprek gevoerd met de erfgenamen die eigenaar zijn van De Kraal over de toekomst van het complex. Dat gesprek krijgt binnenkort een vervolg. Eén van onze kernwaarden is namelijk ‘traditie’. Een terugkeer past natuurlijk perfect in dat plaatje. Cultureel cluberfgoed, zoals De Kraal, is van groot belang voor onze club. Daarom huren wij De Kraal al jaren van de eigenaren. Nu we alles gaan aanpakken, gaan we ook zorgen dat alle historische elementen die nog aanwezig zijn, in ere worden hersteld en worden ‘uitgelicht’.

Momenteel zorgt het bedrijf Top Sport en Groen ervoor dat het veld wordt geprepareerd om er weer op te gaan trainen zodat we over twee locaties kunnen beschikken. Dat is noodzakelijk omdat er afgelopen maanden hard gewerkt is om de bestaande kunstgrasmat in De Koel op te ruimen en er een prachtig natuurgrasveld neer te leggen. Maar bij slechte weersomstandigheden moeten we natuurlijk wel kunnen uitwijken. Zeker in de winter. Naar verwachting is het veld op z’n vroegst begin oktober speelklaar.”